iPhone volgens Greenpeace vol met giftige stoffen
Volgens Greenpeace zit de iPhone vol schadelijke stoffen, met name broom en ftalaat-houdend pvc. De milieuorganisatie komt tot deze conclusie 18 onderdelen van de iPhone onderzoeken door een onafhankelijk lab. Het nieuws komt op een toepasselijk moment, want vandaag worden alle bloggers opgeroepen om mee te doen aan Blog Action Day, waarbij het milieu dit jaar centraal staat.
Greenpeace maakte het nieuws over de giftige stoffen in de iPhone bekend via haar nieuwsbrief. De milieuorganisatie eist dat Apple stopt met het gebruik van de schadelijke stoffen. En dat, terwijl Apple net beweerde ‘groen’ bezig te zijn met de iMac, die van natuurlijke en recyclebare materialen zoals glas en aluminium is gemaakt.
Het onderzoek naar de giftige stoffen in de iPhone is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoekslaboratorium in Engeland. Niet alleen de iPhone zelf is schadelijk: de headset bevat eveneens pvc met ftalaten. Apple is wel bezig om maatregelen te nemen, maar geeft zichzelf tot eind 2008 de tijd om de producten geheel vrij te maken van broomhoudende, vlamvertragende stoffen en pvc’s. Concurrenten Nokia en Sony Ericsson zijn inmiddels wel zover dat hun mobiele telefoons vrijwel zonder giftige stoffen worden gefabriceerd.
Greenpeace verwijst op de website ook naar een filmpje op YouTube:
Het is niet de eerste keer dat Greenpeace zich kritisch uitlaat over Apple. Eerder dit jaar deelde de milieuorganisatie nog groene appeltjes uit bij de Apple-hoofdkantoren onder de noemer “GreenMyApple”.
En nog even iets over Blog Action Day: het is de bedoeling dat bloggers rond de hele wereld een bepaald onderwerp onder de aandacht brengen. In dit geval het milieu. Het is de bedoeling om een eigen nieuwtje over dit onderwerp te kiezen, de daginkomsten aan een milieuorganisatie te doneren en door Blog Action Day te promoten bij je lezers. Daar doen we natuurlijk graag aan mee.
Met dank aan ‘Roel van de Palmclub’ en Oscar voor de tip!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties