iPhone XS hands-on: onze eerste indrukken
Nu we een dag lang met de nieuwe iPhones hebben kunnen testen, krijgen we alvast een goede indruk van wat er nu écht nieuw en verbeterd is aan de iPhone XS. Die verbeteringen zul je vooral merken als je voorheen een Touch ID-toestel hebt gebruikt, zoals een iPhone 6, 7 of 8. Je krijgt dan meteen alle verbeteringen van de iPhone X tot je beschikking, zoals draadloos opladen, Face ID en het vrijwel randloze scherm. Redacteur Benjamin, die eerder een iPhone 8 gebruikte, merkte dat hij toch vrij snel kon wennen aan de nieuwe bediening. In onderstaande video vertellen we wat ons nog meer opviel aan de iPhone XS en iPhone XS Max.
Zo bespreken we onder andere de nieuwe goudkleur. Is het erg bling-bling à la Kim Kardashian? Dat vinden wij reuze meevallen: de roestvrijstalen rand is minder uitgesproken dan bij de iPhone 8. De achterkant is uiteraard van glas en neigt eerder naar ‘millennium pink’ dan naar goud. Wil je toch opvallend, dan zul je toch echt op zoek naar een hoesje met glitters of lampjes. Zelf hebben we trouwens voor een spacegrijze iPhone XS gekozen, de kleur die bij iCulture-lezers veruit favoriet is.
Uiteraard willen veel mensen ook weten hoe groot de XS Max nu eigenlijk is. Daar kunnen we kort over zijn: qua formaat is het vergelijkbaar met de iPhone 8 Plus. Kom je van een iPhone Plus-model dan zal het meteen vertrouwd aanvoelen. Voor de meeste mensen zal echter de normale 5,8-inch iPhone XS het meest handzame formaat zijn en qua schermgrootte ga je er in veel gevallen sowieso op vooruit, want Apple heeft de schermformaten 4,7″ en 5,5″ ingeruild voor minimaal 5,8″. Apple maakt met deze nieuwe reeks toestellen duidelijk dat het tijdperk van de grote schermen is aangebroken. We hoeven dan ook geen 4-inch iPhones meer te verwachten.
Een scherm van 6,5-inch klinkt misschien gigantisch, maar het valt eigenlijk wel mee. Je hebt niet het gevoel dat je een iPad mini in handen hebt, ook omdat het gewicht prettig in de hand ligt. En het Super Retina-display is een genot om naar te kijken. Toch vind je de grootste verbeteringen binnenin: de A12 Bionic processor met vernieuwde Neural Engine die allerlei slimme toepassingen nog sneller uitvoert, de snellere herkenning van Face ID en vooral ook de camera. Die is niet zozeer qua hardware verbeterd, maar bevat vernieuwingen voor de portretmodus en regelbare diepteregeling. De verbeterde bokeh is ook op eerdere toestellen te vinden, maar wat wel nieuw is, is dat de frontcamera nu ook beeldstabilisatie voor video bevat. Daar hebben we deze eerste dag met de iPhone XS alleen nog maar voorzichtig aan kunnen snuffelen. We gaan de komende dagen uitgebreider aan de slag met het maken van foto’s en video’s, zodat we het verschil goed kunnen laten zien.
De iPhone XS en XS Max zijn toestellen met een behoorlijk prijskaartje, maar ze zijn dan ook ontworpen om langer te gebruiken. Apple heeft deze toestellen duurzamer gemaakt, zodat ze jarenlang mee kunnen en weer doorgegeven kunnen worden aan de volgende persoon. Aan een prijs van boven de duizend euro moeten we nog steeds even wennen, maar je moet vooral ook kijken wat de gebruikskosten uitgesmeerd over twee of drie jaar zijn, als je er nog een aardige restwaarde voor krijgt. iPhones zijn dan ook niet te vergelijken met plastic toestellen van €150 die zijn ontworpen om na twee jaar te worden weggegooid.
iPhone XS hands-on conclusie
Onze eerste indruk van de iPhone XS is dat dit een behoorlijk compleet toestel is, vooral gericht op mensen die willen upgraden van een Touch ID-toestel. Het zit vol met praktische verbeteringen waar iedereen iets aan heeft: langere accuduur, verbeterde waterbestendigheid en krasbestendiger glas zal iedereen kunnen waarderen.
Het is de eerste keer dat Apple een 6,5-inch scherm uit brengt. De schermen zien er prachtig uit en zijn groot, maar niet té groot. De snelheid van de A12 Bionic-processor en de beeldkwaliteit van de vernieuwde camera zijn twee dingen die pas later zullen blijken, als we een tijdje met deze nieuwe iPhones hebben gewerkt. Het is jammer dat er in Nederland nog geen providers zijn die de eSIM ondersteunen, want dan hadden we ook iets gehad aan de nieuwe dualsim-functie.
In onze iPhone XS review die binnenkort verschijnt lees je nog veel meer over onze ervaringen en testen we de iPhone XS nog uitgebreider, zoals je van ons gewend bent. Bekijk ook onze eerder verschenen Apple Watch Series 4 eerste indruk en hands-on ervaringen!
Ben je door deze eerste indruk enthousiast geworden, check dan eens waar je een iPhone XS kunt kopen of kijk bij je provider wat een iPhone XS met abonnement gaat kosten. Uiteraard kun je ook kiezen voor de grootste uitvoering, al zul je voor een iPhone XS Max met abonnement wel ietsje meer moeten betalen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- watchOS 11.2 beta 3 beschikbaar: wat brengt deze aankomende update? (20-11)
- Gerucht: 'Dit wordt de iPhone 17 line-up van 2025 (met de dunste iPhone ooit)' (19-11)
- Derde beta tvOS 18.2 is uit voor ontwikkelaars (18-11)
- 'Apple denkt opnieuw na over uitbrengen eigen televisie' (18-11)
- Overzicht: deze Apple-producten zijn in 2024 uitgebracht (en komt er nog meer aan?) (14-11)
iPhone XS en iPhone XS Max
De iPhone XS ("iPhone 10s") en iPhone XS Max zijn Apple's topmodellen voor de iPhone 2018 line-up. In dit overzicht lees je alles over de specificaties van de iPhone XS en de grotere iPhone XS Max voor mensen die veel schermruimte nodig hebben. De iPhone XS-modellen zijn niet meer verkrijgbaar, dus als je een nieuwe iPhone nodig hebt kun je het beste in ons overzicht iPhone kopen kijken.
Reacties: 30 reacties