De iPhone XS teardown van iFixit is een feit en dat is voor de fans altijd een feestje vanwege de gedetailleerde beelden. De reparatie-experts van iFixit ontdekken altijd wel weer iets nieuws en vaak zijn het dingen die Apple niet op het podium noemde. Er verscheen al een eerdere iPhone XS teardown, waarin vooral werd uitgelegd hoe je zelf je toestel uit elkaar kunt schroeven en in welke volgorde je dat het beste kan doen. iFixit pakt het net iets anders aan, door vooral de componenten te analyseren. Zo blijkt dat Apple meer onderdelen zelf maakt, maar ook voor nieuwe toeleveranciers heeft gekozen.
De iPhone XS is aan de binnenkant grotendeels identiek aan de X, al is alles bij de iPhone XS Max natuurlijk wel een tikje groter. Voor de liefhebber zijn er toch wat leuke details te ontdekken, die laten zien dat Apple steeds op zoek gaat naar nog meer optimalisaties. De 6 opvallendste punten vind je hieronder.
#1 Nieuwe L-vormige accu
De grootste verandering is te vinden bij de batterij. Vorig jaar had de iPhone X twee batterijcellen, met een totale capaciteit van 2716mAh. De iPhone XS heeft echter een enkele L-vormige batterij met een iets lagere capaciteit van 2659mAh. Toch belooft Apple dat de batterijduur is verbeterd, dankzij andere optimalisaties. De iPhone XS Max beschikt echter wél over twee losse accucellen, die in totaal een capaciteit van 3179mAh leveren. Ter vergelijking: de Galaxy Note 9 heeft een capaciteit van 4000mAh, maar zoals wel vaker zijn specs niet helemaal te vergelijken. Er draait andere software op en Apple kan de hard- en software veel nauwkeuriger op elkaar afstemmen, waardoor er minder hardwarematige power nodig is voor dezelfde (of vaak zelfs betere) prestaties.
#2 Extra antenne voor verbeterde 4G-ontvangst
De iPhone XS (Max) is voorzien van een extra antenne, die te vinden is aan de onderkant naast de Lightning-poort. Deze antenne maakt gigabit-snelheden mogelijk, maar heeft er wel voor gezorgd dat er een extra antenneband zichtbaar is. Op onderstaande foto is dat goed te zien: de zilverkleurige iPhone X heeft geen streepje, de goudkleurige exemplaren van de iPhone XS wel.
#3 Geen symmetrische speakergaatjes
Als we toch bezig zijn aan de onderkant: er is iets veranderd wat designer Jony Ive niet mooi zal vinden. De speakergaatjes aan de onderkant zijn niet meer symmetrisch. In plaats van 2×6 speakergaatjes heeft Apple vanwege de extra antenneband moeten kiezen voor een asymmetrisch patroon. Tegelijk heeft Apple wel gezorgd voor een breder stereogeluid, dus we gaan er in feite op vooruit. Wil je snel een iPhone XS herkennen, dan moet je dus even aan de onderkant kijken.
#4 Grotere camerabult
We noemden het een paar dagen geleden al: sommige hoesjes die voor de iPhone X zijn bedoeld passen niet goed op de iPhone XS, omdat de camera aan de achterkant iets groter en dikker is geworden. Daardoor kan het krap gaan zitten, als je je iPhone X-hoesje wilt hergebruiken. In onze round-up van iPhone XS-hoesjes vind je exemplaren die wél goed passen. Eén ding is zeker: Apple blijft voorlopig nog wel even de camera verder verbeteren en we zijn daarom nog lang niet van de camerabult af.
#5 Waterbestendiger, maar hoe?
In de eerdere teardown die door een Nederlands bedrijf werd uitgevoerd werd gezegd dat de rubbertjes langs de randen zijn verbeterd, waardoor er minder snel water binnendringt. Ook is op papier de waterbestendigheid verbeterd: volgens Apple is de IP-rating van 67 naar 68 gegaan. Maar vreemd genoeg vond iFixit daarvoor geen enkel bewijs. Er zijn geen extra laagjes of rubbertjes te vinden. Eén van de theorieën is dat Apple vorig jaar te voorzichtig is geweest en IP67 op de verpakking heeft gezet, terwijl eigenlijk al een IP68-rating was behaald. Zoals gewoonlijk valt waterschade nog steeds niet onder de iPhone-garantie.
#6 Minder Samsung
De iPhone XS en iPhone XS Max hebben DRAM- en NAND-geheugenchips van Micron Technology en Toshiba, zo blijkt uit de teardown van iFixit. Eerdere tear downs toonden DRAM-chips van Samsung. Ook blijkt dat Apple meer componenten zelf maakt. Zo zit er een nieuwe in eigen huis gemaakte GPU in, die 50% sneller is ten opzichte van de iPhone X. Ook de chip voor energiebeheer is door Apple zelf gemaakt en dat zorgt ervoor dat de XS Max zelfs anderhalf uur langer meegaat op een batterij, ten opzichte van de X. Die nieuwe chip voor energiebeheer zit alleen in de XS Max, terwijl de normale XS is voorzien van een chip voor energiebeheer van een extern bedrijf.
Bekijk de volledige iPhone XS teardown met video bij iFixit.
Wil je zelf een iPhone XS kopen, dan kun je vanaf morgenochtend terecht in de Apple Store. Online kun je nú al je iPhone XS reserveren, zodat je als eerste aan de beurt bent.
https://www.iculture.nl/iphone/iphone-xs/kopen/
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'iPhone SE 4 krijgt Dynamic Island' (21-01)
- Dit worden de unieke eigenschappen van de iPhone 17 Air (maar je moet ook wat functies missen) (20-01)
- Deze 5 nieuwe functies verwachten we in de iPad Air 2025 (20-01)
- Gerucht: 'HomePod met scherm krijgt toch geen OLED-display, Apple kiest voor LCD' (17-01)
- Apple brengt tvOS 18.2.1 uit, lost een probleem op met synchronisatie (17-01)
Reacties: 10 reacties