Zo komt een iPhone zonder homeknop binnen handbereik
Laatst hoorden we een verhaal over een dame, die haar vinger midden op het iPhone-scherm legde en mopperde dat Touch ID niet werkte. Ze ging ervoor terug naar de Apple Store, omdat ze meende dat haar iPhone stuk was. Je kunt erom lachen, maar eigenlijk was ze haar tijd ver vooruit. In 2017 zou Apple plannen hebben om de homeknop helemaal te laten vervallen. Het zorgt ervoor dat Apple het scherm groter kan maken, zonder dat de behuizing van de iPhone fysiek groter hoeft te worden. Maar hoe bedien je de iPhone dan?
iPhone zonder homeknop
De huidige homeknop heeft meerdere functies: je drukt er eenmaal op om het scherm in te schakelen en om terug te gaan naar het beginscherm. Je drukt er tweemaal op om tussen apps te wisselen en drukt driemaal voor allerlei toegankelijkheidsfuncties (zoals zoomen). Maar feitelijk heb je de homeknop niet eens nodig, want als de knop kapot is kun je ook alle functies ook bedienen via je scherm, dankzij Assistive Touch.
Er is echter één functie waarvoor je nog steeds de homeknop nodig hebt: Touch ID. De vingerscanner zorgt dat je veilig kunt inloggen op de iPhone, betalingen kunt verrichten en andere acties kunt uitvoeren, zonder een pincode of wachtwoord te gebruiken. De metalen ring zorgt daarbij voor geleiding, zodat de sensor achter het ronde glaasje weet dat er een vinger gescand moet worden.
Eerste stap al in 2016
In 2017 zou Apple dus plannen hebben om de homeknop helemaal te laten vervallen. Maar in 2016 zullen we er waarschijnlijk al iets van gaan merken, als de homeknop niet meer fysiek ingedrukt kan worden. In plaats daarvan zou Apple met Force Touch de indruk willen wekken dat je een knop indrukt. Bij de Magic Trackpad 2 is dat al het geval: die kun je niet fysiek indrukken maar door voelbare en hoorbare effecten voelt het alsof je iets indrukt. Zo’n knop zorgt ervoor dat de iPhone waterbestendiger wordt en minder snel kapot gaat, omdat er geen bewegende delen meer zijn. Nog een ander voordeel: als de knop niet fysiek ingedrukt kan worden, betekent dat er meer ruimte over blijft voor andere conponenten, zoals een grotere batterij.
In 2017 helemaal geen homeknop meer?
De volgende stap komt in 2017, als Apple volgens de berichten helemaal de homeknop wil laten vervallen. En dat kan. Er zijn namelijk meerdere fabrikanten die oplossingen hebben bedacht voor het inbouwen van vingerscanners in het scherm. LG en Qualcomm hebben ze op de plank liggen. Die van LG is het meest interessant, omdat zij als schermpanelen aan Apple leveren via dochterbedrijf LG Display. Wel is er een minpuntje: het is nog niet mogelijk om de vingerafdrukscanner onder het complete schermoppervlak te plaatsen, zodat je op elke willekeurige plek je vinger kunt scannen. De meeste oplossingen plaatsen de scanner in de rand (bezel) onder of boven het scherm. Dat is onhandig, want we kunnen ons voorstellen dat Apple de bezel nou juist smaller wil maken.
Een minder bekend bedrijf, Sonavation, heeft echter wél een manier gevonden om vingerscanners onder het scherm te plaatsen. Het werkt met Gorilla Glass 4, dezelfde glassoort die Apple momenteel ook gebruikt voor iPhone-schermen. Sonavation’s oplossing werkt met geluidsgolven en functioneert ook als je vinger nat, vies of vettig is.
SonicTouch werd al een jaar geleden aangekondigd met een afbeelding (zie hierboven) die wel heel sterk op een iPhone lijkt. Grote kans dus dat de technologie in 2017 wel klaar is om in de nieuwste iPhones te worden toegepast. Daarmee is dit punt opgelost. Voor ontwikkelaars verandert er niets, want of de vingerscanner nu in de homeknop of op een andere plek zit: Apple regelt alle interactie met Touch ID.
Voor het inschakelen van je iPhone heb je eigenlijk ook de homeknop niet nodig. Je zou de sluimerknop aan de zijkant kunnen gebruiken of 3D Touch op het hele scherm. Even in de bezel van je iPhone knijpen is dan voldoende om het scherm aan te zetten én je vinger te laten scannen. Het is misschien wat verwarrend voor gebruikers als het hele scherm een homeknop wordt, dus Apple zou daarvoor ook bepaalde delen van het scherm kunnen reserveren, bijvoorbeeld de vier hoekpunten. Voor andere functies zoals wisselen tussen multitasking-vensters (nu nog door tweemaal op de homeknop te drukken) kan Apple andere interacties verzinnen.
Het lijken misschien grote veranderingen, maar als we John Gruber en andere Apple-insiders mogen geloven gaat Apple in 2017 flink uitpakken met de tienjarige jubileum-editie van de iPhone. Het toestel zou een scherm tot aan de randen hebben, waardoor de bezel vrijwel verdwijnt. Ook heeft Gruber al van meerdere onafhankelijke bronnen gehoord dat de hele voorkant van de iPhone een scherm wordt.
De afbeeldingen in dit artikel zijn uiteraard concepten, geen daadwerkelijke toestellen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture wenst je een gelukkig 2025! (31-12)
- Onze favorieten van 2024: de iPad Pro met M4-chip (27-12)
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
Reacties: 15 reacties