Apple heeft bekendgemaakt dat alle iOS-apps vanaf deze zomer het IPv6-protocol moeten ondersteunen. De eis geldt vanaf 1 juni, al zullen veel bestaande apps al zijn aangepast. Bij de introductie van iOS 9 kondigde Apple al aan dat ze zouden overstappen naar uitsluitend IPv6-netwerkdiensten.

IPv6 vanaf juni verplicht
Destijds werd al gezegd dat het binnenkort een eis zou worden voor ontwikkelaars. Een kleine groep ontwikkelaars in de App Store zal dus nog aan de slag moeten gaan, willen ze na 1 juni nog app-updates en nieuwe apps kunnen indienen. Dat geldt bijvoorbeeld bij apps waarin hard gecodeerde IP-adressen staan of waarin IPv4 API’s zijn gebruikt.
Apple’s mededeling luidt:
At WWDC 2015 we announced the transition to IPv6-only network services in iOS 9. Starting June 1, 2016 all apps submitted to the App Store must support IPv6-only networking. Most apps will not require any changes because IPv6 is already supported by NSURLSession and CFNetwork APIs.
Als gewone gebruiker hoef je niets te doen; je kunt je favoriete apps ook na 1 juni gewoon apps blijven gebruiken.
IPv6 is een netwerkstandaard die de bestaande IPv4 zal vervangen, omdat er een groeiend tekort is aan IP-adressen. Dit is ontstaan omdat er steeds meer apparaten op internet zijn aangesloten, wat nog eens extra is aangewakkerd door de komst van smartphones. Ook andere bedrijven stappen over op IPv6, zoals mobiele operators. Veel internetproviders maakten jaren geleden al de overstap.
Apple biedt een aantal tools waarmee ontwikkelaars kunnen testen of hun app geschikt is voor IPv6. Er is een technische whitepaper beschikbaar waarin wordt uitgelegd hoe je ondersteuning voor IPv6 DNS64/NAT64-netwerken kunt inbouwen. Kom je er nog steeds niet uit, dan is er ook een WWDC 2015-sessie met meer informatie.
Op 1 juni gaat er ook een andere eis in vanuit Apple: dan moeten alle Apple Watch-apps native zijn en dus niet langer afhankelijk van processen op de iPhone.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Betekent dit, dat gekochte apps die inmiddels om welke reden dan ook niet meer in de App-store worden aangeboden en niet aan het per juni geldende nieuwe protocol voldoen, vanaf dat moment automatisch niet meer bruikbaar zijn? Immers, als een app uit de App-store is gehaald, kunnen er ook geen updates meer voor worden aangeboden. In dit kader doel ik onder meer op de mooie app ‘Battery Health’, die eind maart door Apple om hun moverende redenen uit de App-store is verwijderd.
@Robert Janssen: Nee, regels zoals deze gelden altijd pas wanneer je een nieuwe update voor je app uitbrengt.
Een verstandige keuze. Ziggo lijkt ook IPv4 de rug toe te keren en biedt dan na de omzetting alleen nog IPv6 aan. Als apps dan niet met IPv6 werken, kan dat heel vervelend worden.
@Jeroen: Dank Jeroen voor je reactie. Ik ben gerustgesteld.
About time! Al mijn diensten draaien al jaren native dual stack. Maar zonder ondersteuning van clients heeft het niet veel nut. 🙂 Grootste aanjager van IPv6 is de Amerikaanse regering, die IPv6 als harde eis in alle aanbestedingen heeft staan. Hierdoor begint het een beetje te komen, eindelijk, maar veel te laat.
Wat echt heel goed zou werken, is als Google aankondigt over een jaartje een klein SEO voordeeltje aan IPv6 sites te gaan geven. Dan gaan klanten massaal aan hosters vragen om IPv6. En de duur geeft hosters de tijd op een of andere manier dual stack of address translation te implementeren.
@Tevilnelg: Neejoh. IPv4 is not going anywhere anytime soon. Ziggo gaat IPv4 niet uitzetten. Er zijn gewoon nog teveel websites en diensten die alleen via IPv4 bereikbaar zijn. Het heeft 15 jaar geduurt voordat 1% van het wereldwijde internet verkeer over IPv6 liep. We zitten nu (na 18 jaar) net onder de 12%. Pas wanneer 95% van het internet IPv6 is, durven providers de grote stap aan.
Eerst gaan we minimaal 5 jaar dual-stack draaien, dan komt er een meerjarenplan met IPv6>IPv4 mapping (NAT64/DNS64) door de providers. Ik geloof niet dat er binnen 10 jaar grote providers die naar single-stack IPv6 overstappen.