Reacties voor: iSPEX: fijnstofkaart van Nederland maken met iPhone-accessoire

De iSPEX is een iPhone-accessoire die door tienduizend Nederlanders gebruikt kan worden om een fijnstofkaart van Nederland te maken. De makers moeten eerst de Academische Jaarprijs winnen.
Bastiaan Vroegop -

Reacties: 13 reacties

  1. Lijkt me leuk om aan mee te doen. Ik ben ook wel benieuwd naar de resultaten.. Al kun je natuurlijk een groot deel al voorspellen(randstad etc.), maar ik woon bij het Ruhgebied op de grens. Hoewel dit niet overal dichtbevolkt is ben ik wel benieuwd of je dat hier merkt.

  2. Wat extra informatie: iSpex is van het team van Frans Snik, astronoom bij de Universiteit Leiden. Het principe waarvan gebruik gemaakt wordt, is spectroscopie: in de iSpex wordt het licht van buiten ‘gebundeld’ en daarna via een soort prisma in verschillende kleuren gespreid.

    De camera maakt een foto van dit licht en door naar de intensiteit van de verschillende kleuren te kijken, kan hij bepalen welke hoeveelheid van welke stof er in de lucht te vinden is.

    Juist de huidige metingen baseren zich op kleine basisgebieden en hoewel de iSpex veel minder nauwkeurig is dan de metingen die met de huidige apparatuur worden gedaan, geeft het grote aantal aan metingen toch een beter resultaat en een resultaat dat veel preciezer per regio is.

    Ik werk overigens niet voor de Universiteit Leiden, wel bij een van de bedrijven die geholpen hebben bij de ontwikkeling.

  3. @Jorg: Bedankt voor de extra informatie! Ik verwachtte al een dergelijke werking vanwege de naam. Leuk project, mocht dit project subsidie krijgen dan zal ik eens bij mijn studievereniging vragen of ze hem niet eens willen uitnodigen voor een colloquium of op een symposium in Nijmegen. Lijkt me erg interessant.

  4. En ik heb de eer om deze app te mogen ontwikkelen 🙂
    De app leest het spectrum en de polarisatie van het licht door een foto te nemen en analyseert dit.
    Geweldig idee van Frans en de zijnen. Je iPhone is een prachtig meetapparaat voor het beoefenen van wetenschap! Juist de grote hoeveelheid gegevens voegen echt iets toe aan het (betrouwbare) resultaat.

  5. Dit lijkt me handig in Belgie ook. Deze waarden worden continu gemeten en zijn beschikbaar op een interactieve kaart voor België. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten van Antwerpen ivm de ring.

  6. Ik wil graag mee doen maar zonder twitter etc. Dus graag per mail. Ik heb zeer veel ervaring met fijn stof als contamination control expert.

  7. Misschien ook een goed idee om de app voor fijnstofmeting ook voor androidsmartphones te ontwikkelen,

  8. Origineel geplaatst door Michel Schmeits
    Misschien ook een goed idee om de app voor fijnstofmeting ook voor androidsmartphones te ontwikkelen,

    Als we de Academische Jaarprijs winnen gaan we kijken of we ook een iSPEX voor tenminste 1 populaire android telefoon kunnen maken.

    Je kunt ons helpen de publieksprijs te winnen door op Team iSPEX te stemmen tot woensdag 18 uur (dan is de finale). Stemmen kan via ispex.nl

    Origineel geplaatst door Henk Otto
    Ik wil graag mee doen maar zonder twitter etc. Dus graag per mail. Ik heb zeer veel ervaring met fijn stof als contamination control expert.

    Vooralsnog hebben we geen nieuwsbrief via de mail. Als je ons liever niet via twitter volgt raad ik je aan om onze website geregeld te checken.

  9. Van harte gefeliciteerd, wat geweldig, ben echt onder de indruk, van wat er allemaal mogelijk is, had er in het programma vroege vogels al over gehoord, ik zal wel niet in jullie doelgroep passen, ben geen wetenschapper en ik woon in Wijk bij Duurstede, erg schoon hier denk ik, of de fijnstof moet van ‘DE Lek”komen, binnenvaart schepen…!

  10. En de winnaar van de Academische Jaarprijs is…….

    iSpex!!

  11. @Emma: Bedankt Emma!

    Eén van de doelen van ons project is juist om niet-wetenschappers te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek. Dus je valt juist onder de doelgroep 🙂 Ook schone luchten zijn interessant voor ons onderzoek.
    We willen namelijk vooral verschillen over NL meten.
    Zolang je een smartphone hebt waarop iSPEX past mag je meedoen.
    Op dit moment zijn dat alleen nog de iPhone 4(s) en 5, maar er komt waarschijnlijk tenminste 1 model voor een populaire Android telefoon.

    Het duurt nog wel even (lente 2013) voordat iSPEX beschikbaar wordt. Nu we gewonnen hebben kunnen we de productie betalen, daar gaat nog wat tijd overheen.

  12. interessant onderwerp.van harte met de prijs!
    kan je ook meten of er teveel CO of NOx in de lucht zit?
    ik wil ook graag meedoen met het onderzoek.

  13. @dick: Bedankt!
    CO en NOx worden met iSPEX niet gemeten. Het is te klein (gas, geen fijnstof) om met onze standaard techniek te meten.
    Je zou op zoek kunnen naar de absorptielijnen van deze stoffen, ware het niet dat die buiten het meetbereik van iSPEX liggen (tussen de 400 en 600nm, CO lijnen in infrarood, NOx vooral in ultraviolet licht). Ook is onze spectrale resolutie te laag om goed naar absorptielijnen te kijken. Met de reguliere SPEX kan een analyse van spectraallijnen wel, al is ook hiervan het bereik niet groot genoeg (370 – 800nm) om deze stoffen te meten.

    Daarnaast zijn er andere goede methodes waarop deze stoffen gemeten kunnen worden, zoals electrochemisch. iSPEX gaat niet proberen alle bestaande meetmethodes te vervangen, maar aan te vullen waar we het kunnen.

    Excuus als het verhaal te technisch is geworden trouwens 🙂

    Ik was nog een ding vergeten te zeggen:
    De voorinschrijving is gestart!
    Klik hier om je in te schrijven om mee te doen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.