‘Israëlisch bedrijf Cellebrite helpt FBI bij kraken van iPhone’

Het Israëlische bedrijf Cellebrite zou zijn diensten aangeboden hebben om de FBI te helpen bij het kraken van de iPhone. Wat voor bedrijf is Cellebrite?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

iphone-5c-scherm

Afgelopen dinsdag ging de zitting tussen Apple en de FBI niet door, omdat de FBI een manier wilde testen om de iPhone te kraken zonder Apple’s hulp. De FBI heeft geen informatie gegeven over de methode die ze willen toepassen, maar het bedrijf dat de inlichtingendienst een handje gaat helpen lijkt nu wel ontdekt te zijn.


Update 13 april: Inmiddels is bekend dat het waarschijnlijk niet om Cellebrite, maar om een groep professionele hackers gaat, die ontdekte beveiligingslekken commercieel exploiteren.

Volgens Venturebeat zou het namelijk gaan om het Israëlische bedrijf Cellebrite, een derde partij die zijn hulp aangeboden heeft aan de FBI om de iPhone 5c van de terrorist te kraken.

Bekijk ook

FBI-logo

FBI denkt iPhone te kunnen kraken zonder Apple’s hulp

De FBI zou een manier gevonden hebben om de iPhone van een terrorist te kraken, zonder daar de hulp van Apple bij nodig te hebben. De rechtszaak is daarom uitgesteld.

Wat voor bedrijf is Cellebrite?

Cellebrite levert forensische mobiele software en is een dochterbedrijf van het Japanse Sun Corp. Deze programma’s zouden gebruikt worden door militaire instanties en inlichtingendiensten, om gegevens buit te maken die verstopt zitten in mobiele apparaten. De expertise van Cellebrite sluit natuurlijk perfect aan bij de privacyzaak waar Apple en de FBI in verwikkeld zijn.

Volgens de verklaring die de FBI gisteren aan de rechtbank gaf, zou de methode die gebruikt wordt er bij succes voor zorgen dat alle data op de iPhone intact blijft. Op 5 april brengt de FBI verslag uit aan de rechtbank en weten we hoe het verder gaat met de rechtszaak.

Als Cellebrite er samen met de FBI in slaagt om succesvol gegevens van de iPhone 5c te halen, heeft de FBI Apple niet meer nodig en zal de rechtszaak hoogstwaarschijnlijk ook niet meer doorgaan. Cellebrite heeft op het moment van schrijven nog niet gereageerd op het gerucht.

Bekijk ook

FBI-logo

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 13 april: Informatie over betrokkenheid van professionele hackers toegevoegd.

Reacties: 14 reacties

  1. Vind t raar dat dan de zitting niet doorgaat.
    Straks dicht Apple weer zo’n lek. Staan ze dan weer te miepen

  2. Ik heb zelf met Cbrite gewerkt en weet 99% zeker dat dit niet mogelijk tenzij je in het toestel kunt komen.

  3. Dus de gehele rechtzaak gaat dus om iets heel anders. En niet zoals men het voorspiegelde. Want als het ze dit lukt samen met het Israëlische bedrijf.Dan zal de rechtzaak niet meer door hoeven gaan. Eerst eisen ze een achterdeur en willen ze meerdere iPhones kunnen openen. En dat word nu dus ( eventueel ) overbodig. Zeer frappant!
    (En maar om sympathie schooien)

    Ze moeten zich beter focussen op een algoritme om terroristen te volgen. En preventiever zijn. En hun grondwet hierop aan te passen. Zodat deze kan aansluiten op Anno 2016!

    UITPSRAAK VAN EDWARD SNOWDEN VAN HIER IN ACHT TE NEMEN.

    En die van Tim Cook.

    FBI zet z’n eigen zin door.
    Het gehele fundament van hun excuus is gebaseerd op een grote leugen. Om hier hun voordeel uit te halen. En niet op de manier zoals ze het doen voorspiegelen.

    ( dit is net als bij oom agent de tegenpartij schoppen terwijl oom agent even niet oplet en dan wijzen naar de tegenpartij van kijk oom agent hij is de relschopper )

  4. Zo moeilijk is het nou ook weer niet. NAND desolderen, backup maken en knallen maar. Locked? Nieuwe NAND schrijven met backup en knallen maar. Locked? Same procedure all over again.

  5. Dan kan Apple dus gewoon door blijven gaan om de beveiliging van IOS nog verder op te schroeven, want dat waren ze toch al van plan!!

  6. Origineel geplaatst door willem
    Zo moeilijk is het nou ook weer niet. NAND desolderen, backup maken en knallen maar. Locked? Nieuwe NAND schrijven met backup en knallen maar. Locked? Same procedure all over again.

    Oh dat hadden ze bij de FBI met hun 35000 medewerkers nog niet bedacht voordat ze deze peperdure rechtszaak begonnen…
    😴

  7. Origineel geplaatst door willem
    Zo moeilijk is het nou ook weer niet. NAND desolderen, backup maken en knallen maar. Locked? Nieuwe NAND schrijven met backup en knallen maar. Locked? Same procedure all over again.

    Origineel geplaatst door Gabor
    Oh dat hadden ze bij de FBI met hun 35000 medewerkers nog niet bedacht voordat ze deze peperdure rechtszaak begonnen…

    Tuurlijk wel, maar daar ging het de FBI niet om. Ze willen gewoon een simpele achterdeur en zagen deze zaak als mogelijkheid om dit door te drukken.

  8. @Gabor: Maar gelukkig hebben wij “Willem”!!! 😂😂😂

  9. Origineel geplaatst door willem
    Zo moeilijk is het nou ook weer niet. NAND desolderen, backup maken en knallen maar. Locked? Nieuwe NAND schrijven met backup en knallen maar. Locked? Same procedure all over again.

    Origineel geplaatst door Gabor
    Oh dat hadden ze bij de FBI met hun 35000 medewerkers nog niet bedacht voordat ze deze peperdure rechtszaak begonnen…

    Ja maar liever hebben ze dat Apple het voor ze doet voor alle iPhones.

  10. @Gabor: Nou hij heeft wel gelijk. Misschien niet zo simpel al hij laat klinken maar wel de beste optie. Meer info

  11. Ja of nog een andere pipo die claimt dat wij (lees: de Nederlandse recherche) dit allang kunnen😂

  12. Wedden dat de FBI zegt dat het gelukt is. Alleen maar om Apple een hak te zetten in het openbaar.

  13. Willem had dus wel gelijk… Voor degenen die de verwijzing te ingewikkeld vonden, iCulture heeft een versimpeld artikel geschreven.

  14. @mobile: precies het tegenovergestelde. De FBI wilde in het toestel van een dooie terrorist komen. Hoe Apple dat zou doen zal de FBI een worst zijn. Echter Apple wilde niet meewerken. Toen heeft de FBI via een rechtszaak geëist dat Apple een speciaal iOS zou ontwerpen dat het mogelijk zou maken om de iPhone met brute force te unlocken zonder dat de telefoon zichzelf zou wissen of dat je gelocked wordt door een tijdvergrendeling. Dat speciale iOS wilde Apple niet maken uit angst dat het in verkeerde handen zou vallen. Weer een rechtzaak maar waarschijnlijk niet meer nodig omdat allerlei schimmige commerciële bedrijven en figuren nu het vieze klusje overnemen van Apple en de FBI. Fantastische uitkomt terwijl het voor iedereen veel veiliger en beter beheerd had kunnen worden als Apple en de FBI fatsoenlijk samen hadden gewerkt zonder elkaar de tent uit te vechten als twee onvolwassen pubers. FBI heeft een smerig spel gespeeld maar Apple is ook niet vies van het verspreiden van allerlei valse berichten en het bang maken van hun klanten. Eindresultaat: alleen verliezers