iStick: door Apple gecertificeerde usb-stick voor iPhone
Het was een klacht die je vooral veel hoorde toen de iPhone nog maar net op de markt was: omdat de iPhone geen sd-kaarten of usb-sticks ondersteunt, kan het lastig zijn om een bestand snel, offline aan iemand mee te geven. Daar moet de iStick binnenkort verandering in brengen. Deze stick heeft naast een usb-poort ook een Lightning-aansluiting, waardoor je hem ook op de iPhone kunt aansluiten. En dat allemaal met de zegen van Apple: de makers zeggen dat de iStick is gecertificeerd via Apple’s Made for iPhone-programma (MFi).
De iStick heeft een bijbehorende iPhone-app, die je moet openen zodra je de stick aansluit op een iDevice. Hierin vind je de bestanden die je op bijvoorbeeld een computer op het flashgeheugen hebt gezet. Vanuit de iStick-app open je de bestanden vervolgens in andere iOS-applicaties. Zo stuurt je bijvoorbeeld een document naar Pages, of een een foto naar de camerarol. Het is ook mogelijk om bestanden uit (ondersteunde) apps naar de iStick-applicatie te sturen, zodat je ze weer op het flashgeheugen zet.
De iStick belooft iets waar al lang naar gevraagd wordt: een usb-stick die je op een iPhone, iPad of iPod kunt aansluiten. Dat heb je alleen niet zomaar. Met een instapprijs van 65 dollar is de iStick één van de duurdere usb-sticks op de markt, al helemaal omdat je voor dat bedrag slechts 8GB opslag krijgt. En dat is ook nog eens de prijs voor vroege vogels: later betaal je minstens 79 dollar voor de iStick. De prijs loopt op tot 199 dollar voor een 128GB-versie, of 299 dollar als je er niet op tijd bij bent. Nederlandse en Belgische kopers betalen ook nog eens 10 dollar aan verzendkosten.
De iStick lijkt hoe dan ook een succes op Kickstarter. Daar hopen de makers 100.000 dollar in te zamelen, een doel dat ze al vrij snel lijken te bereiken. Met nog dik een maand te gaan zit het Kickstarter-project op het moment van schrijven al halverwege. In zeer korte tijd heeft het project zijn streefbedrag weten in te zamelen.
Overigens is de iStick niet een nieuw idee: de i-FlashDrive deed in 2011 nog ongeveer hetzelfde. Deze stick gebruikte alleen een 30-pins-connector, terwijl de iStick met Lightning hetzelfde doet. Juist daarom is de samenwerking met Apple zo belangrijk: sinds iOS 7 werken veel ongecertificeerde accessoires niet op de iPhone, waardoor fabrikanten deel moeten nemen aan Apple’s MFi-programma. Er zijn verder vrij weinig usb-sticks dit aan dit programma meedoen, wat het zo opmerkelijk maakt dat de iStick is goedgekeurd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 21 reacties