iTraq-tracker vindt grote spullen wereldwijd terug
Tja, alweer een ‘spullentracker’ om aan je tas te hangen? Dat klopt, maar iTraq is toch net even iets anders. iTraq werkt namelijk niet zoals al die andere spullentrackers met Bluetooth of Wi-Fi maar via het mobiele netwerk. Daardoor is iTraq overal ter wereld terug te vinden. Het mooie is: je hebt er geen mobiel abonnement voor nodig. De iTraq is altijd terug te vinden en heeft een batterijduur van 3 jaar.
Nadelen van bestaande trackers
Er waren natuurlijk al honderden spullentrackers, met namen als Tile, TrackOn en InRange. InRange wordt gemaakt door Philips en waarschuwt als je je tas ergens laat staan. Of beter gezegd: als de Bluetooth-verbinding tussen de tracker en je mobiele telefoon wegvalt, geeft het apparaat een seintje. Sinds we in 2013 over InRange schreven zijn er honderden, misschien wel duizenden goedkopere spullentrackers bij gekomen. Allemaal volgens hetzelfde principe. Ze zijn vooral handig voor spullen in je directe nabijheid, zoals sleutels en tassen. Wil je weten waar je koffer of auto uithangt nadat ‘ie is gestolen, dan heb je waarschijnlijk weinig aan een Tile.
iTraq werkt via gsm-masten
Vandaar dat iTraq onze aandacht trok: die werkt namelijk op een andere manier. Volgens de makers is dit de eerste wereldwijde locatietracker die overal werkt. iTraq bepaalt je locatie op basis van telefoonmasten. Overal waar een mobiel netwerk is, kan iTraq z’n locatie doorgeven. Daarmee lossen de makers een belangrijk nadeel op van andere trackers, die op langere afstand werken en vaak gebruik maken van Wi-Fi. Als de tracker geen verbinding kan maken met een (onbeveiligd) netwerk, krijg je ook geen locatie door. iTraq zou dat probleem niet moeten hebben, omdat de tracker verbinding maakt met een willekeurige gsm-mast.
Je kunt iTraq vastmaken aan een koffer, fiets, boot, auto of in de rugzak van je kind stoppen. Raakt je koffer zoek en worden je spullen naar een ander land of zelfs een ander continent gevlogen, dan weet je nog steeds waar je moet zoeken. Er waren al wel trackers die bijvoorbeeld met gps-technologie werken en ook wereldwijd werken, maar die slurpen zoveel energie dat ze binnen een paar dagen leeg zijn. iTraq gebruikt Cell ID-technologie. Je kiest zelf hoe vaak iTraq de locatie moet doorgeven. Kies je voor eenmaal per dag, dan gaat de batterij 3 jaar mee. Zelfs bij het eenmaal per uur doorgeven van de locatie is de batterijduur nog heel acceptabel: 4 maanden.
iTraq: vooral voor terugvinden van grotere spullen
iTraq is waarschijnlijk niet een accessoire dat je aan je sleutelbos gaat hangen, want het pakketje is zo dik als 5 creditcards. Voor grotere objecten zoals een auto of fiets is iTraq veel geschikter. Plak de iTraq bijvoorbeeld onder een autostoel met de meegeleverde tape, zodat ‘ie niet zomaar voor het zicht ligt. De iTraq kan ook waarschuwen als de boot of de auto een bepaald gebied verlaat, bijvoorbeeld als de roeiboot bij jouw zomerhuisje is losgeraakt en wegdrijft.
Er zit wel één nadeel aan deze oplossing: de locatie is niet zo nauwkeurig als met een gps-ontvanger. Die kan op minder dan een meter nauwkeurig de locatie bepalen, maar dat is voor de toepassingen van iTraq niet nodig, vinden de makers. Je wilt weten in welke straat jouw fiets of auto staat, je hoeft niet het huisnummer te weten. je wilt weten of je auto nog op de parkeerplaats staat en of je kind op school of op het voetbalveld is. Door verbinding te maken met gsm-masten kan het accessoire een driehoeksmeting uitvoeren en zo aangeven waar het object zich ongeveer bevindt. Hoe meer gsm-masten er in de buurt zijn, hoe nauwkeuriger iTraq wordt. De informatie kun je raadplegen via de app of een website. Je kunt meerdere iTraq’s gebruiken, elk met een andere naam en een andere alarmtoon. Het aantal iTraq’s is onbeperkt.
iTraq op Indiegogo
iTraq is te bestellen via Indiegogo. Je betaalt $49 voor een losse tracker en $129 voor een pakket van drie stuks. Voor internationale verzending komt er nog $25 bij.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties