Reacties voor: ‘iTunes Store kost Apple 1,3 miljard dollar per jaar’

Volgens onderzoeksbureau Asymco kost iTunes Apple 1,4 miljard dollar per jaar om in de lucht te houden. Alle winst gaat op aan hosting, uitbreiding van de opslagruimte en support. Ze baseerden zich op cijfers van Apple zelf.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 16 reacties

  1. Winst komt uit hardware, voor de verandering.

  2. Interessant, maar onduidelijk artikel. De Itunes Store is een andere winkel dan de App store, maar deze worden in dit artikel door elkaar gehaald.

    Bijzonder is dat kwaliteit wel weer voorop staat. D.w.z. apple heeft nooit een storing en werkt altijd (mijn eigen ervaring). Blijkbaar zijn al die investeringen nodig, maar ik verwacht toch wel een keer dat ook hier ‘break even’ niet meer het doel wordt van Apple.

    Hamvraag: iCloud is geheel gratis. Wie betaalt dat? Zijn de marges op de hardware zo groot?

  3. Op zich moet men geen winst maken met iTunes, door iTunes draaiende te houden zorgt Apple er wel voor dat mensen met iDevices blijven terugkomen en misschien gemakkelijker een nieuwer iDevice aankopen in de toekomst en als ik sommigen hier zo bezig hoor dat ze met volle overgave uitkijken naar de volgende iPhone/iPad/iPodk, dan is dat een verdomd goede strategie van Apple.

  4. Asymco denkt verder, dat de iTunes Store break even draait voor Apple.

    Dat denken ze dus niet.

    Ze hebben berekend hoeveel geld Apple binnenkrijgt met de verkoop van muziek, films en software in itunes store en hebben daar de uitbetalingen naar platenmaatschappijen, filmstudio’s en softwareontwikkelaars afgehaald. (hier zitten dus al 2 aannamens in. 1 is de gemiddelde prijs, 2 is hetgeen dat wordt afgestaan aan de grote maatschappijen. Voor software ontwikkelaars is het bekend, voor de andere niet).

    Nu ze weten hoeveel Apple binnenkrijgt per maand met de itunes store en het feit dat Apple aangeeft break-even te draaien (aanname, niemand weet of dat klopt), komen ze uit op de kosten per maand (gewoon de inkomsten delen door 12).

    Ze hebben dus niet eerst berekend wat de itunes store kost, wat Apple er mee verdient en wat er dus overblijft. Ze hebben gewoon gekeken wat Apple met de itunes store verdient en aangenomen dat dit gelijk is met de kosten, omdat Apple dat zegt.

  5. Ik vind het een wat glibberige berekening. Hoe dan ook hoeven we geen medelijden met Apple te hebben. Als de store op zichzelf al verlies draait, dan moet dan ruimschoots gecompenseerd worden. Immers is Apple hyper commercieel en continueert geen verliesdraaiende activiteiten.

  6. Origineel geplaatst door Pete
    Winst komt uit hardware, voor de verandering.

    Niet voor de verandering in het geval van Apple. Apple is altijd een hardware-company geweest. Ze verdienen hun geld met Macs, iPhones en iPods. Al het andere is enkel bedoeld om die hardware-producten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zie de App store, zie nu de gratis iCloud en zie de OS X Lion die voor 24€ verkocht gaat worden.
    Niet iedereen beseft dat.

  7. Knap als het je aan de ene kant 1.3 miljard kost en aan de andere je break even speelt. Onduidelijk en slecht artikel.

  8. Dit is wel weer één van de minder goede artikelen. Ik weet niet of het slecht vertaald is of dat Asymco er een potje van maakt. Ik ben geen topeconoom maar als ik lees dat ‘al het geld dat overblijft gaat op aan aan uitbreiden van de capaciteit of andere diensten’ dan hebben ze het principe van winst niet erg gesnapt. Apple maakt de keuze om de winst weer te investeren. Maar winst = winst. Waar je het ook voor gebruikt. Je kan dan niet zeggen dat ze break even spelen. Sterker nog: als die datacenters van Apple betaald zijn door de opbrengsten van iTunes dan zeg ik dat het behoorlijk lucratieve buisness is voor Apple. Die datacenters hebben miljarden gekost. Dat Apple de winst gebruikt is niets anders dan een keuze.

  9. WvB22: Indien Apple de ‘winst’ herinvesteerd voor het einde van hun boekjaar hoeven ze op die winst geen belastingen te betalen en is er ‘boekhoudelijk’ gezien geen winst. Dit is een techniek die vele bedrijven toepassen: hun winst gebruiken nog voor de eindejaarsverrichtingen moeten gebeuren, zo loop je veel belastingen mis.

  10. @timothy: investeringen in infrastructuur ed kunnen niet op de jaarwinst in mindering gebracht, maar dienen geactiveerd en jaarlijks afgeschreven – dus dan blijft er nog steeds winst over.

  11. @timothy: precies, maar het is nog steeds winst. Dat bedrijven aangemoedigd worden om zo weer te investeren is puur een fiscaal voordeel maar heeft eigenlijk niets te maken met de zogenaamde kosten die Apple voor iTunes maakt. Verder is het natuurlijk niet meer dan logisch dat het overgrote deel van de ‘kosten’ uitgekeerd wordt een de muzikanten, filmmaatschappijen en ontwikkelaars. Zij zijn immers de creatieve geesten achter de hele content. Apple is een doorgeefluik die op deze manier gebruikers aan zich probeert te binden door een mooie bundel van hardware sofware en diensten.

  12. Dat is niet wat de bron zegt. De bron zegt dat Apple 1,3 miljard per jaar binnen krijgt met iTunes store. Daarna basseren ze de kosten ook op 1,3 miljard omdat Apple dat heeft gezegd. Daar zit totaal geen berekening achter.

    Als apple had gezegt dat ze 50% winst maken op de Apple store, dan had Asymco geroepen dat de kosten 650 miljoen zijn.

  13. Geloof dr geen sikkepit van dat je met een 30% opbrengst van de bruto betalingen aan app/iTunes store geen winst kun maken. Als Apple het idd herinvesteerd prima. Maar dan kun je dat niet zomaar klakkeloos breaks even noemen…. Enne 1 klein detail Apple nr 1 merk van de wereld in 2011!! Ook die hebben ze niet zo maar gekregen…

  14. Wat ik tot nu toe nog niet tegenkom zijn de kosten voor het controleren van de kwaliteit van de apps; de beruchte ‘Big Brother’ controle zoals velen het graag zien (ik zie het als kwaliteitsgarantie). Het kost ook flink wat om al die mensen aan het werk te houden die al die apps (én elke update!) testen en controleren.

    Voor mij bevestigt dit wat ik al eerder dacht: 30% vragen voor elke verkochte app, boek of liedje is best redelijk. Als je als artiest of ontwikkelaar zelf voor deze kosten zou moeten opdraaien zou je veel meer kosten hebben, om nog maar te zwijgen over alle kopzorgen die dat met zich mee zou brengen. Nu kun je je tenminste focussen op wat je leuk vindt: muziek maken of mooie dingen ontwikkelen en het technische en financiële geneuzel aan Apple overlaten.

    Ik vind het een geniaal model.

  15. Ik denk niet dat we medelijden met Apple hoeven te hebben, ook al geloof ik niet in het ‘break even’ verhaal.

    ‘t is toch allemaal natte vingerwerk?

    Alleen Apple kent de waarheid, en ze zijn nou niet bepaald dom

  16. Sorry, ik heb een beta-achtergrond en ben geen boekhouder. Daardoor heb ik de termen ‘winst’ en ‘break even’ misschien iets te losjes gehanteerd in de ogen van lezers die voor een carrière in de administratieve dienstverlening hebben gekozen. De strekking van het artikel is in ieder geval, dat Apple volgens de schatting van Asymco ca. 1,3 miljard dollar kosten heeft aan iTunes en dat er aan de andere kant ongeveer 1,3 miljard dollar aan inkomsten (na afdracht aan partijen zoals platenmaatschappijen en ontwikkelaars) tegenover staan. Conclusie: inkomsten en uitgaven zijn met elkaar in balans, dus break even. Alles wat ze eventueel extra overhouden, investeren ze weer.

    Dit geldt voor de complete iTunes Store, dus inclusief de App Store (die er deel van uitmaakt).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.