Jonathan Ive: ‘Ronde smartwatch is onlogisch’

Jonathan Ive vindt een ronde smartwatch onlogisch. Vanaf het begin werd bij de Apple Watch daarom gekozen voor een rechthoekige horlogekast.

lg-urbaneEen van de meest populaire smartwatches van de afgelopen tijd is de Moto 360, een slim horloge met een ronde wijzerplaat. Twee andere bekende smartwatches, de vandaag aangekondigde LG Watch Urbane en de Withings Activité kiezen ook voor een ronde wijzerplaat. Maar volgens Jonathan Ive is die vorm helemaal niet logisch. Dat zegt hij in een uitgebreid profiel in The New Yorker.


Drieënhalf jaar geleden werkte Apple al aan de Apple Watch, blijkt uit het artikel. De vorm van de behuizing is in die periode nauwelijks veranderd: een rechthoek met afgeronde hoeken. “Als een groot deel van de functies bestaat uit lijstjes, is een cirkel niet logisch”, meent Ive. Hij doelt daarmee op afspraken, adresboeken en andere informatie die je vaak in lijstjes raadpleegt.

solaris_horloge_marc_newson

De vorm lijkt op de horloges die Ive’s vriend Marc Newson ontwierp. Op de foto hierboven zie je het Solaris-horloge dat Newson maakte voor zijn eigen label Ikepod. Maar Newson ontwierp ook een Pod Watch en klokken voor het gerenommeerde merk Jaeger-Le Coultre. Jonathan Ive zou zich ook hebben kunnen laten inspireren door de Cartier Santos, een vierkant horloge uit 1904.

Innovatieve invoermethode: de draaiknop

apple-gouden-apple-watchVolgens Ive past de Apple Watch in een historische lijst van Apple-producten die grote indruk hebben gemaakt, vooral door hun vernieuwende manier om informatie in te voeren: de Mac en de muis, de iPod en het klikwiel, de iPhone en het multitouch-scherm. Bij de Apple Watch is de digitale kroon het vernieuwende element: het is afkomstig uit de traditionele horloge-industrie, maar de bediening is volstrekt nieuw. Geen andere smartwatch-fabrikant had bedacht dat je met zo’n klassiek draaiknopje makkelijk kunt in- en uitzoomen en selecties maken.

Opvallend in het interview met Ive, is de keuze van Apple om de digitale kroon niet helemaal in het midden te zetten. De kroon draait rond, wat een vertrouwt gevoel geeft. Maar je windt er niet het horloge mee op en je stelt er ook niet de wijzers mee in. Het doel was volgens Ive om “iets vreemd vertrouwds” te maken. Iedereen weet dat je met de draaiknop het horloge moet bedienen, maar omdat de knop niet op de gebruikelijke plaats zit en zich anders gedraagt, begrijp je meteen dat je even een gedachtesprongetje moet maken.

Apple Watch-project startte vlak na Jobs’ dood

Gesprekken over een slim horloge begonnen rond de dood van Steve Jobs, aldus Ive. Vlak nadat Jobs overleed in oktober 2011 werden de ideeën omgezet naar een officieel project. Aanvankelijk was het nog zoeken en werd het Apple Watch-project als een experiment gezien, maar gaandeweg kreeg het steeds meer vorm. Zes weken nadat het project was gestart, werd een eerste prototype gemaakt. De vorm bleef hetzelfde. Ook koos Apple al snel voor een modulair systeem met verschillende horlogebandjes en behuizingen. Apple’s operationeel directeur Jeff Williams zegt in het artikel dat de Apple Watch een product is waar Jonathan Ive meer dan ook zijn stempel op heeft gedrukt.

De Apple Watch komt in april op de markt met een vanaf-prijs van $349.

Het complete interview met Jonathan Ive is te lezen bij The New Yorker. Aanbevolen! Wil je verder lezen, dan is er ook de biografie van Jony Ive.

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.