Jony Ive spreekt over Apple Park, golfkarretjes, bomentekort en meer

Jony Ive, hoofd van Apple's designteam, spreekt in een interview over de ontwikkeling van Apple Park. Ook laat hij zich uit over de eerdere berichten van het grote bomentekort in de omgeving.

Over Apple Park, het nieuwe hoofdkantoor van Apple, is al veel gezegd en geschreven. De Wall Street Journal sprak erover met Apple’s hoofddesigner Jony Ive en daaruit blijken weer nieuwe en interessante details. Zo blijkt dat Ive zo min mogelijk verdiepingen wilde en dat het verhaal over het bomentekort in de omgeving niet helemaal juist is. De eerste groep werknemers zit inmiddels in het nieuwe Apple Park, maar Ive en zijn team nemen pas eind dit jaar hun intrek.


Apple Park met glazen wand.

Jony Ive over Apple Park

Apple Park is één van Jony Ive’s langst lopende projecten waar hij ooit aan gewerkt heeft. Als hoofd van het designteam is hij verantwoordelijk voor het ontwerp van alle producten, maar hij had ook de leiding over het ontwerp van het Apple Park. Ive vertelt dat hij bij Apple Park dezelfde soort ‘angst’ voelt als bij de onthulling van een nieuw product, als Apple het aan de wereld laat zien.

Toch is er veel verschil met de producten die Jony Ive normaal gesproken ontwerpt, omdat het in het geval van Apple Park slechts om één hoofdkwartier gaat, terwijl er van de iPhone elk jaar weer een nieuw model verschijnt. Het ontstaansproces is echter wel vergelijkbaar, met meerdere prototypes om problemen tot een minimum te beperken. Ook het verschil tussen de visie en het uiteindelijke ‘product’ is bij Apple Park zo klein mogelijk gehouden.

Overplaatsing van teams
Het duurt echter nog wel even voordat Jony Ive zelf zijn intrede neemt in het Apple Park. De komende tijd worden alle teams overgeplaatst van het huidige hoofdkantoor naar Apple Park. Pas in het najaar zal Apple’s designteam, waaronder dus Jony Ive, zijn intrede nemen. Het designteam is één van de laatste dat overgeplaatst zal worden. Eind dit jaar zal iedereen in Apple Park werkzaam zijn.

In totaal bestaat het gebouw uit vier verdiepingen met trappen, waardoor je geen lift nodig hebt om van beneden naar boven te gaan. Het designteam vestigt zich op de vierde etage, samen met de executives, het Apple Watch-team en een bedrijfsonderdeel dat werkt aan Siri. De laatstgenoemde groep zal ook een deel van de derde etage innemen. De middelste verdiepingen zijn bedoeld voor de Mac- en iPad-divisies en de software-teams.

Apple Park spaceship in februari 2017.

Golfkarretjes
Ive geeft ook aan dat er voor de vorm van Apple Park nagedacht is over verschillende opties, waaronder ook enkele vreemde en gecompliceerde vormen. Uiteindelijk is gekozen voor de ronde vorm, omdat dit mensen dichter bij elkaar brengt. Zo kunnen medewerkers overal naartoe lopen en elkaar ontmoeten. De parkeerplaatsen zijn zo’n halve kilometer van het gebouw verwijderd, dus zij hebben de mogelijkheid om een fiets of elektrisch golfkarretje te pakken. In een eerdere rondleiding gaf Jony Ive al een hoop details over de bouw van het Apple Park.

Bekijk ook
Rondleiding door Apple Park: van de perfecte deurklink tot een pizzadoos

Rondleiding door Apple Park: van de perfecte deurklink tot een pizzadoos

Een journalist heeft een uitgebreide rondleiding gekregen door Apple Park, Apple’s nieuwe hoofdkantoor. Zo krijgen we een kijkje bij de nieuwe werkplekken, zien we de perfecte deurklink en Apple’s gepatenteerde pizzadoos.

‘Wij zorgen voor voldoende bomen’
Dit voorjaar verschenen er berichten dat Apple voor het Apple Park zoveel bomen had gekocht, dat omliggende groenprojecten in de problemen kwamen. Volgens Jony Ive is er niets van waar: “Alsof we aan het einde van het project dachten ‘Oh, we kunnen beter nog maar wat bomen planten’.” Apple heeft al jaren voor de bouw samengewerkt met een boomkweker om ervoor te zorgen dat er genoeg bomen zijn.

Bekijk ook
Apple koopt te veel bomen voor Apple Park, veroorzaakt tekort

Apple koopt te veel bomen voor Apple Park, veroorzaakt tekort

Voor de bouw van Apple Park heeft Apple zoveel bomen gekocht, dat dit voor problemen zorgt bij andere projecten. Zij moeten hiervoor uitwijken naar naastgelegen staten om op zoek te gaan naar geschikte bomen.

Jony Ive stelt dat er dus ook aan deze details gedacht is. Dit zie je bijvoorbeeld bij het uiteindelijke ontwerp van de kleine werk- en vergaderruimtes. Bij de eerdere versies werd al snel ontdekt dat ze veel te luidruchtig waren. Door kleine miljoenen gaatjes in de muren te perforeren, klinkt het nu minder luidruchtig.

Meer over Apple Park lees je in onze uitgebreide gids. Daar vind je ook filmpjes naar allerlei drone-video’s, zodat je Apple Park van dichtbij kunt bewonderen.

Bekijk ook
Apple Park, het ‘ruimteschip’ hoofdkantoor van Apple

Apple Park, het ‘ruimteschip’ hoofdkantoor van Apple

Apple heeft in april 2017 een nieuw hoofdkantoor in gebruik genomen: Apple Park in Cupertino. Wat weten we allemaal over dit bouwwerk en hoe is het tot stand gekomen? Je leest het in deze gids!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 juli 2017 om 15:14
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.