Kinderen hebben vaker bril nodig door tabletgebruik
Kinderen die de hele dag op een tablet zitten te spelen, merken de gevolgen aan hun ogen. Ze hebben steeds vaker een bril nodig hebben om goed veraf te kunnen zien. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Erasmus MC. De onderzoekers volgden 5.000 Rotterdamse kinderen vanaf de zwangerschap. Nu de kinderen 6 jaar zijn, blijkt dat deze generatie opvallend vaak bijziend is.
De boosdoener is het veelvuldig kijken op schermen. Volgens de onderzoekers besteden de kinderen meer dan 2 uur aan lezen en computerspelletjes. Ook blijken de bijziende kinderen zich anders te gedragen ten opzichte van kinderen die geen bril nodig hebben. Ze spelen slechts 1:18 uur per dag buiten, terwijl andere kinderen bijna 2 uur buitenspelen. Bijziende kinderen zaten gemiddeld 45 minuten per dag voor een computer, andere kinderen 33 minuten.
Blijvende schade
Momenteel lijkt het probleem nog niet zo groot: 2,5% van de zesjarigen in Rotterdam is op dit moment bijziend en heeft een bril nodig. Maar de onderzoeken verwachten dat de helft van hen vroegtijdig een bril nodig heeft, als ze in de twintig zijn. Dat komt volgens onderzoeker Roelof Polling dat de ogen van kinderen blijven doorgroeien. Als een kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in de verkeerde vorm.
De levensstijl van de kinderen is verdubbeld. Onderzoeker Polling: “Kinderen zitten de hele dag boven die schermpjes en doen spelletjes waarbij ze dichtbij moeten kijken. Het advies is om kinderen niet langer dan een halfuur achter elkaar op een tablet te laten spelen. Daarbij zouden ze ook een afstand van minstens 30 centimeter van het apparaat moeten houden. Polling: “Als je ogen eenmaal slecht zijn, dan heb je op latere leeftijd grote kans om extreem slechtziend te worden.”
Nu we dit weten, zijn we bij iCulture benieuwd hoe het afloopt met de kinderen op de Steve Jobsscholen, die immers een groot deel van de dag op een tablet zitten te kijken. Bij deze scholen loopt in ieder geval al een onderzoek naar de effectiviteit van de lesmethodes. Een oogtest kan er ook nog wel bij.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.

- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen
Tja generatie probleem kinderen spelen idd niet meer buiten kijken heel de dag tv of spelen een spelletje op de iPad
Goh dit klinkt bekend in de oren, maar voor de pc en tablet werd dit ook al gezegd over de tv.
En 25 jaar geleden werd er gesproken over zgn. Gameboy-duim.
Op welke afstand liggen papieren schoolboeken en schriften al generaties lang? Kruiswoordpuzzels, gewone puzzels etc.
Waarom wordt buiten spelen altijd als goed gezien? Luchtvervuiling, gevaarlijk verkeer, neerstortende vliegtuigen. Binnen blijven, liefst 24 uur per dag en via Skype les volgen!
Daar hoef je geen kind voor te zijn denk ik. Als 43 jarige heb ik na een uurtje intensief ipadten echt vermoeide ogen. Focussen op de tv die 4m van me af staat is dan 15 min lastig.
Misschien speelt mn leeftijd mee maar vraag me af of meer mensen hier last van hebben
Mja, mijn oudste zoontje speelde veel met de ipad en doet dat nog steeds. Hij heeft op zijn 3e een brilletje gekregen voor veraf.
Guilty as charged ben ik dus 🙁
Die van mij zitten nauwelijks achter de iPad. Blije gezichtjes als je mogen. Het is papa’s speelgoed.
Volgens mij is dit gewoon een 1 april grap. Dit was een breaking news bericht van RTL. Het is ten eerste geen breaking news. Ten tweede, de wetenschappers hebben kinderen van 0-6 jaar gevolgd. 6 jaar geleden bestond de ipad niet eens.
@kakbouter: Als je een fatsoenlijk aangemeten leesbril hebt die bij een fatsoenlijke en echte opticien vandaan komt… Heb je daar geen last van
@Thomas: beetje onfatsoenlijk naïeve reactie. Met alleen een leesbril van welke opticien dan ook vraag je juist om vermoeide ogen en zelfs hoofdpijn: die is maar voor één kijkafstand geschikt. Terwijl je bijna nooit aan scherp zicht op één enkele afstand genoeg hebt. En aan multifocale bril of lenzen kan niet iedereen wennen.
Wel verfrissend dat juist iCulture dit meldt, ik denk dat ik om mijn ogen te ontzien die minder vaak (op de iPad) moet lezen, als ik het artikel goed begrijp 😉
Vraag blijft: is de tablet de schuldige of de veranderde samenleving? Wat is het verschil tussen evenveel lezen vanaf papier versus de tablet? Als dit niet ook onderzocht wordt dan is het resultaat discutabel.
Weer een zeur argument erbij. Maar het kan nog erger. Een speelvriendinnetje van m’n dochter vertelde geen iPad van haar mama te mogen gebruiken vanwege…………. de straling…
Het interessante is overigens dat bijziendheid op de langere termijn, als je ogen echt ouder worden, weer een beetje verdwijnt. Dit komt doordat de spieren van de ooglens gaan verzwakken. Ik had vroeger een -1,25 score, nu nog maar -0,75.
Overigens denk ik dat het prettiger is om bijziend te zijn dan om verziend te zijn. Bijziendheid betekent dat je in ieder geval altijd alles kunt lezen zonder bril, vaak tot op hoge leeftijd.
Pas als je naar buiten gaat en b.v. in de auto stapt, zet je je bril op.