Wanneer haalt de iPhone de klantenkaarten uit je portemonnee?
Het regent klantenkaarten-apps in de App Store. Functionele applicaties zoals FidMe en PasNL, maar steeds vaker ook stijlvolle alternatieven als Plux en Stocard. Er is echter één probleem met deze apps: bij veel Nederlandse winkelketens zijn ze niet te gebruiken. Van lezers horen we geregeld dat winkels oude barcodescanners hebben, die geen smartphones kunnen uitlezen. Daarom vroegen we ons af: wat voor nut heeft een mooie app met gedigitaliseerde klantenkaarten, als de benodigde techniek in de winkels er nog niet is?
Als iCulture horen we vaak dat winkels ‘ermee bezig zijn’, maar wat betekent dat precies? Om daar achter te komen deden we een rondgang onder Nederlandse winkelketens. We vroegen retailers naar de stand van zaken wat betreft nieuwe scanners en hun plannen rondom gedigitaliseerde klantenkaarten. Zo krijgen we ten minste een beter beeld: blijft het bij een stortvloed aan apps, of hebben we er binnenkort ook echt iets aan?
Ahold en digitalisering
Het grootste struikelblok voor het succes van klantenkaarten op de smartphone zijn de zogenaamde 1D-scanners, die de meeste winkels in Nederland gebruiken. Deze zijn geschikt voor standaard barcodes, terwijl het scannen van barcodes vanaf een smartphone een 2D-scanner vereist. Een 2D-scanner werkt meer als een foto-camera en is daardoor intelligenter.
Afgelopen zomer schreef McKinsey.com een uitgebreid profiel over Ahold-topman Dick Boer. Daarin beschreef Boer een volgens hem onlogische situatie: de bestelapp van Appie kent al je klantgegevens, maar in de winkel moet je nog altijd met een kaartje zwaaien. Als het aan Boer ligt wordt de AH-bonuskaart in de smartphone geïntegreerd.
Uiteindelijk zullen klantenkaarten hoe dan ook worden vervangen door technologie, maar langzamer dan we denken, aldus de Ahold-topman in een interview met het Financieele Dagblad.
“Er zullen altijd mensen zijn die maar een van de twee willen gebruiken, dus je moet zowel fysieke kaarten als smartphone-apps aanbieden.”
Het lijkt er dus op dat digitale klantenkaarten voor Boer de logische volgende stap zijn, al dan niet in combinatie met een fysieke klantenkaart ernaast. Toch heeft het enthousiasme van Boer bij Ahold niet tot concrete ontwikkelingen geleid. Woordvoerder Dagna Hoogkamer tegen iCulture:
“We volgen ontwikkelingen [wat betreft digitale klantenpassen] altijd met gezonde interesse, maar er zijn op dit moment nog geen concrete plannen om alle scanners in onze winkels te vervangen.”
De voorlopers: de Bijenkorf, Gamma en Paradigit
Ahold is niet de enige partij waarbij het voorlopig bij interesse blijft. Tijdens onze rondgang langs grote Nederlandse retailers gaf namelijk slechts één partij aan concreet bezig te zijn met het aanschaffen van digitale scanners. Dat is Paradigit. Volgens systeem-applicatiebeheerder Dennis van Eck is Paradigit momenteel druk bezig met het testen van verschillende modellen 2D-scanners om te kijken welke ze gaan aanschaffen. Dat ze in de winkels zullen verschijnen is vrijwel zeker. Het is volgens van Eck alleen nog een kwestie van tijd:
“Steeds meer consumenten tonen waardebonnen op hun mobiele telefoon. De juiste scanners zijn dan ook onmisbaar.”
In tankstations moeten weggebruikers vooralsnog hun Airmiles-kaart en tankpassen uit hun portemonnee trekken, terwijl mobiele klantenpassen veel handiger zijn. Shell geeft aan dat ze in een ‘pril stadium’ zitten wat betreft het aanschaffen van andere scanners. “Te vroeg om er nu al over te communiceren.” Kruidvat geeft net als Ahold aan nog geen stappen in die richting te hebben ondernomen. José van Es, PR-Manager van moederbedrijf A.S. Watson:
“Wij volgen met belangstelling de ontwikkelingen in de markt, maar hebben op dit moment geen concrete plannen voor het invoeren van dergelijke scanners”
Na lang zoeken en weinig concrete antwoorden vertelde een woordvoerder van de Gamma ons gelukkig dat een aantal Gamma-filialen wel van 2D-scanners is voorzien, maar nog niet allemaal. Verder ontdekten we alleen de Bijenkorf als Nederlandse keten waarvan alle vestigingen 2D-scanners hebben. Al geruime tijd zelfs. Het is echter te betwijfelen of het warenhuis op apps van derden zit te wachten. De Bijenkorf-app werd onlangs geüpdatet met een barcode-scanner voor cadeaukaarten, om op die manier klanten te bedienen.
Wanneer iedere winkel in Nederland een 2D-scanner heeft is dan ook niet gezegd dat er een of meerdere klantenkaartapps zullen floreren. De kans is groot dat retailers klanten zullen uitnodigen om klantenpassen in de app van het eigen bedrijf te digitaliseren, om hen zo meteen te interesseren in andere onderdelen van de app.
Niet alleen voor de klant
Het is overigens niet zo dat het digitaliseren van klantenkaarten alleen om het gemak van de klant draait. Natuurlijk: het is fijn dat je portemonnee steeds minder zwaar wordt en klanten via een app meer overzicht krijgen, maar retailers hebben ook een eigen belang hierbij. Zo hebben klantenkaart-applicaties als Plux, PasNL, Memberry en FidMe nu of in de toekomst allemaal een tabblad ingeruimd voor persoonlijke aanbiedingen en advertenties. Via dat onderdeel kunnen bedrijven klanten op de hoogte brengen van kortingen en acties. Het liefst zelfs op basis van persoonlijke aankopen die via de klantenpas zijn geregistreerd.
Misschien is dat ook de reden dat Ahold zich vooralsnog nog niet aan de scanners zal wagen, want Albert Heijn doet dit type persoonlijke aanbiedingen momenteel zelf via de nieuwe bonuskaart. De supermarktketen zegt in de aanloop naar de introductie van de nieuwe bonuskaart wel te hebben nagedacht over een digitale bonuskaart.
Woordvoerder Dagna Hoogkamer: “Maar ook dat is op dit moment nog toekomstmuziek, omdat lang nog niet alle consumenten gebruik maken van een smartphone.”
Waarom het echt zo lang duurt: kosten en streepjescodes
Dat nog niet iedereen een smartphone heeft klopt misschien, maar dat lijkt ons niet de hoofdreden voor de trage digitalisering in de Nederlandse retail. Volgens de laatste cijfers heeft tweederde van de Nederlanders een smartphone en zoals Ahold-topman Dick de Boer zei: “een fysieke en mobiele pas kunnen prima naast elkaar bestaan“. Een meer voor de hand liggend argument zou het kostenplaatje zijn. Het is duur om alle scanners te vervangen en de 2D-scanner is ook nog eens duurder dan de 1D-voorganger.
Arnold Zweep, die bij leverancier van barcodescanners Duranmatic werkt, zegt dat 2D-scanners ongeveer anderhalf keer zo duur zijn als 1D-scanners. Toch merkt hij sinds vorig jaar een verschuiving: “Er komt steeds meer vraag naar 2D“. Als reden hiervoor noemt Zweep dat steeds meer bedrijven werken met codes die alleen 2D-scanners kunnen scannen, zoals QR-codes en datamatrix-codes. “Met name vanuit de evenementenbranche stijgt de vraag enorm, daar werken ze steeds vaker met QR.” De datamatrix-code zal de gemiddelde consument minder bekend voorkomen. Dat is een moderne variant op de streepjescode, waarin je echter veel meer informatie kwijt kan. Zweep: “Naam, achternaam, adres, email-adres, noem maar op“. Vanwege die uitvoerige opslag van informatie moest de medicijnwereld door regelgeving vanuit de Europese Unie gedwongen overstappen op datamatrix-codes op alle medicijnen, legt Zweep uit. Daarom is er vooral vanuit die branche veel vraag naar 2D-scanners.
De retail, dat is echter een ander verhaal, aldus Zweep. Producten in winkels en supermarkten zijn namelijk voorzien van streepjescodes, die door een 1D-scanner kunnen worden gescand.
Eduardo, Osmar Valdebenito en Michael Casey)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De barcodelezer voor de handscanners bij de Albert Hein in Schagen accepteert zonder problemen de AH klantenkaart in Passbook.
Albert Heijn heeft in veel zgn ‘zelfscan’ filialen al geschikte scanners geinstalleerd. Ik gebruik daar de kaart vanuit Passbook al.
Erg interessant artikel. Goed uitgezocht ook! In dit geval gaat de techniek toch wat snel voor de gemiddelde retailer. Bij mij werkt het dan ook niet altijd.
Ik gebruik al tijden Passbook voor al mijn passen. Slechts een paar (o.a. Karwei) kunnen de pas digitaal scannen. Bij de anderen wordt door de cassiere keurig het cardnummer handmatig ingetikt. Dat vinden ze niet altijd leuk want dat kost tijd maar als we dit nu allemaal gaan doen is wellicht een manier om de introductie van 2d scanner te bespoedigen? Mij bevalt het in ieder geval prima: AH, Gall & Gall, Airmiles etc.
En mochten ze winkels al uit gaan rusten met 2D-scanners, dan zouden ze ook moeten nadenken over het door de klant zelf scannen van z’n/haar smartphone. No way dat ik m’n +800 euri kostende iPhone aan een caissière m/v geef!
Interessant artikel! Maar hoe zit het met RFID? Ligt het niet veel meer voor de hand om klantenkaarten op een chip te laden (en aldus uit te lezen) dan op een smartphone? Ik geef liever even een sleutelhanger aan de caissière dan mijn iphone.
Als bedrijven dan toch nieuwe scanners aanschaffen, dan lijkt me dat veel handiger. Kan er meteen contactloos mee betaald worden, automatisch sparen, noem maar op! Lijkt me technisch veelzijdiger dan nog steeds streepjescodes…
Ook met een boardingpass vind ik het maar gedoe om steeds mn iphone tevoorschijn te halen, ik print m tegenwoordig weer gewoon. Vouwt ook beter in mijn paspoort 😉
Bij de ANWB winkel in Roermond werkt het met Passbook.
De medewerksters willen de code overtypen. Als ik zeg: scan de barcode op mijn scherm maar, kijken ze verbaasd. Het werkt wel!
Toch weer één pasje minder.
In Oostenrijk zijn ze alweer een stap verder: daar weigeren de retailers apps van derden te scannen, waardoor je voor elke winkel weer een aparte ‘eigen’ app moet downloaden. Dat lijkt simpel op te lossen, zet alles in 1 mapje, maar sommige apps zijn weer achterlijk groot, waardoor ik toch maar weer alle pasjes meezeul.
wanneer de retailers eruit zijn en massaal aan de 2D scanners gaan, zijn ze allang weer ingehaald door een andere veel betere techniek. allemaal leuk dat het in theorie kan maar in de praktijk duurt dit gewoon veel te lang.
Ik woon (ook) in Oostenrijk en heb totaal geen problemen om de stocard app te gebruiken bij retailers.
Wat nog handiger is bij de Merkur supermarkt, daar registreer je je pinpas en wordt op die manier als spaarkaart herkenning gebruikt.
Aangezien toch heel veel mensen hun pinpas bij zich hebben of meteen gebruiken voor pinnen is het reuze gemakkelijk.
Ik werk zelf bij de praxis en hier hebben we ook al een tijdje scanners die geschikt zijn om vanaf de smartphone te scannen
Gebruik al een poosje “kaartsaldo” zeer compleet
Passbook werkt verder prima : Karwei, Albert Heijn, Christine Leduc 😉
Gewoon een kwestie van één keer een screenshot maken in die apps toch? Kun je hem daarna weggooien. De winkelmedewerker zal het verschil niet zien, tenzij hij zelf in de app wil rondklikken.
In IKEA lukt normaal gezien ook.
Dit verhaal klopt niet, ik ben zelf medewerker bij shell en men kan al ruim een jaar hun smartphone gebruiken. Ik denk dat mensen het niet weten. De scanners zijn up to date van motorola.
Bij de Gamma (in Zwolle in ieder geval) hebben ze werkende 2D scanners.
Gamma in Roermond werkt al ruime tijd. AH geeft wel zelfscanner uit maar kassa werkt nog niet, dus pasje nog steeds nodig. Verder meestal helaas nul op request. Zou zo makkelijk zijn!
Gebruik al tijden Passbook. Scannen werkt alleen bij Karwei voor zover ik heb meegemaakt. Bij anderen laat ik code gewoon intypen. Dat vindt men niet altijd prettig, maar het scheelt een hoop pasjes. Als we dat eens allemaal gingen doen, zou dat de zaak bespoedigen?
Gamma en Hunkemöller scannen de kaart vanaf mijn telefoon, Appie alleen de winkels met de “nieuwe” handscanners, die waar je nu eerst op akkoord moet drukken alvorens te kunnen zelfscannen, hopelijk komt de Shell ook snel (en vele andere natuurlijk)
Bij onze AH kun je de iPhone gebruiken als scanner met de zelfscan-app. Na het boodschappen doen verschijnt er een streepjescode op het scherm die je voor de betaalautomaat houdt. Kortingen worden automatisch verrekend. Werkt allemaal prima. Enige wat mij opvalt is dat de kamera van de iPhone (4) moeite heeft met de streepjescodes van flessen, zoals wijnflessen. Ook jammer dat het een aparte app is. Moet steeds wisselen met de algemene Apappie-app voor de boodschappenlijst. De volgende stap zou zijn dan je ook meteen de betaling doet via de iPhone.
Het komt er op neer dat we van “al die klantenpassem” naar “al die klantenapps” gaan. Niemand die er dus echt iets mee op schiet.
De dag nadat de Bijenkorf app werd geüpdatet heb ik meteen gebruik gemaakt van de digitale cadeaukaart.
De caissières wisten niet dat dit mogelijk was, en vroegen voor de zekerheid de manager er bij 😀
Meteen ook maar de bon of factuur in je email krijgen. Doet Paradigit wel al, maar zou ook handig zijn als de AH dat doet.
Waarom niet gekoppeld aan ibeacon of de nfcchip??? Alle systemen gaan daar toch op aangepast worden.
Je bankrekeningnummer is dan je klantnummer. op internet registreer je eenmalig de benodigde gegevens voor de winkels. Wel ff de privacy op de een of andere manier goed waarborgen. Maar goed je registreert je tenslotte niet voor niets overal 😉
Bij Makro zijn het helaas echt nog Neanderthalers. Zelfs als je met een Makropas in Passport binnen weet te komen omdat de lezer in het toegangshekje hem (soms) wel kan lezen, sta je bij de kassa voor Joker. Intypen van het pasnummer mogen ze niet, want het kan wel eens niet jouw pas zijn die ingescand is. Tja, ik kan ook de fysieke pas van m’n buurman lenen, hoor je niemand!
Ongelooflijk dom en klantonvriendelijk bedrijf helaas.
En nee: ik ga niet met een aparte portemonnee met pasjes op stap, laat dan maar zitten. Er zijn genoeg conculega’s die mijn geld wel in ontvangst willen nemen.
Of elke keer een dagpas aanvragen bij de klantenservice, want dat kan dan weer wel.
Volgens mij een kwestie van tijd, best wel handig zo’n app hoor, heb ze allemaal bekeken, plux en pasnl laten staan, simpel en doeltreffend, ook nog eens volledig op NL gericht en dus geen overkill zoals die andere 2 (imho), zag wel dat voor plux er geen android versie is, dus de vriendin heeft minder keus
1D scanners zijn grofweg in te delen in laser scanners en CCD scanners. De laser scanner leest op basis van weerkaatsing van de laser straal de code uit, de CCD scanner maakt een soort foto van de barcode en interpreteert deze. Elke CCD scanner kan prima barcodes van een telefoon lezen, laser scanners kunnen dat niet.
Laser scanners zijn op grote afstand te gebruiken, CCD scanners moet ongeveer binnen 50cm van de te scannen barcode houden. Overigens zijn CCD scanners over het algemeen goedkoper dan laser scanners.
De meeste retailers werken met laser scanners maar er zijn een heel aantal die met CCD scanners werken. Vandaar dat mensen in bovenstaande reacties prima hun digitale pas kunnen laten scannen bij bepaalde retailers. Dure scanners aanschaffen om 1D barcodes van de telefoon te kunnen lezen is dus niet nodig. Zodra je ook QR-codes enz. wilt kunnen scannen heb je uiteraard wel dure 2D scanners nodig.