KPN stopt met navigatiedienst KPN OpWeg

KPN stopt vanaf oktober 2014 met de navigatiedienst KPN OpWeg, dat gebaseerd was op de navigatiesoftware van WisePilot. Het werd te weinig gebruikt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Drie jaar geleden startte KPN met de gratis navigatiedienst KPN OpWeg. De provider wilde daarmee navigatie bereikbaar maken voor iedereen. Per 31 oktober 2014 stopt KPN met de ondersteuning van de app, zo laten ze weten in een bericht aan gebruikers. De dienst werd volgens de provider steeds minder gebruikt. KPN adviseert om alternatieven zoals Google Maps en WisePilot te gaan gebruiken. Dat laatste klinkt wat onbekend en dat kan kloppen: WisePilot is de partner waarmee KPN samenwerkte voor de dienst KPN OpWeg. Er is wel een iPhone-app van WisePilot, maar die wordt in Nederland nauwelijks gebruikt, blijkt uit de downloadcijfers.


kpn-opweg-iphoneAls je nog gebruiker bent van KPN OpWeg kun je beter kijken naar onze lijst van navigatie-apps voor de iPhone, want daar zitten zowel goedkope als dure oplossingen tussen die wél een enthousiaste gebruikersgroep hebben.

KPN OpWeg maakte deel uit van een aantal mobiele abonnementen van KPN. De software was gratis te proberen en bevatte rijstrookassistentie, flitspalen, waarschuwingen bij overtreding van de maximale snelheid en verkeersinformatie. Het leek een reactie op de gratis navigatiesoftware die T-Mobile aan klanten beschikbaar stelde, maar er waren twee belangrijke verschillen. T-Mobile koos voor de alom geprezen software van Navigon, KPN koos voor een onbekende aanbieder. En terwijl de T-Mobile-klanten gratis konden navigeren, zat er bij KPN een abonnementenmodel achter. De KPN-klanten konden de software 7 dagen gratis proberen en moesten daarna per maand betalen: €3,50 voor een normaal abonnement of €5 voor een Premium-abonnement. Dat is op de lange termijn niet zo aantrekkelijk: na een jaar navigeren heb je de kosten van een dure navigatie-app zoals TomTom er alweer uit. Een ander punt waardoor het KPN-aanbod minder aansloeg, is dat je afhankelijk was van je databundel: de kaarten werden steeds van een server gehaald, waardoor je constant rekening moest houden met extra dataverbruik. En in het buitenland leverde het ook nog eens extra roamingkosten op. Gelukkig was het dataverbruik wel minimaal: een route van 200 kilometer leverde een dataverbruik van 0,04 MB op.

Toch bood KPN OpWeg uiteindelijk weinig extra’s meer ten opzichte van gratis kaartenapps met navigatiefunctie zoals Google Maps of Apple Kaarten. KPN zal waarschijnlijk niet wakker liggen van deze beslissing, want ze hebben de app sinds 2011 niet meer bijgewerkt. Gebruikers in de App Store klagen dan ook over de matige ondersteuning.

Zie ook: Beste navigatie-apps voor iPhone en iPad

kpn opweg screenshots

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.