Zo ziet de meterkast van de toekomst eruit: alles digitaal en met HomeKit
Legrand Drivia van NetatmoJe hebt in de meterkast vast wel het elektriciteitspaneel met de verschillende schakelaars gezien. Daarmee kun je bepaalde stroomgroepen uitschakelen, voor als je aan de elektrische installatie wilt klussen. Het Franse bedrijf Legrand heeft ideeën hoe dat moderner kan, met verschillende digitale meters die je los van elkaar kunt aanschaffen. Geen nood als je nog nooit van Legrand hebt gehoord. Wij tot voor kort ook niet, totdat het Franse bedrijf opeens HomeKit-fabrikant Netatmo overnam. Sindsdien zijn er een paar leuke aankondigingen gedaan, waar je ook als Apple-gebruiker iets aan hebt. In ieder geval belooft het veel voor de toekomst.
Legrand Drivia
Legrand gaat HomeKit ondersteunen via het elektrische paneel in je meterkast met de aankondiging van de Drivia, dat in samenwerking met dochterbedrijf Netatmo is ontwikkeld.
Drivia bestaat uit 6 eenheden, die je los van elkaar kunt aanschaffen, met onder andere een energiemeter, een relais en een unit die controleert of de belasting van het elektrische systeem niet te hoog is. Er zit ook een internet-gateway bij, die als het brein van het systeem dienstdoet.
De energiemeter heeft een klein lcd-scherm om een indruk te geven van je dagelijkse energieverbruik. Via de Legrand Home+ app kun je de metingen ook terugzien. Je kunt controleren hoeveel de elektrische apparaten in huis verbruiken. Ook kun je de elektriciteit in bepaalde groepen uitschakelen. Dat kan handig zijn als je vergeten bent een bepaald apparaat uit te schakelen. Van verlichting tot huishoudelijke apparaten zoals boilers en de oplader van je elektrische fiets: je kunt het in- en uitschakelen zonder dat je een slimme stekker nodig hebt.
Net als bij andere smart home-systemen kun je ook spraakopdrachten geven en presets instellen. Verder zijn er scenario’s of scenes mogelijk, waarbij je meerdere apparaten tegelijk in- of uitschakelt.
Legrand Drivia komt in het eerste kwartaal van 2020 op de markt in Europa en gaat tussen de €70 en €100 per component kosten. Je kunt klein beginnen met de Gateway-module en dit verder aanvullen met andere componenten. Het werkt ook met de Netatmo-productlijnen Céliane, Mosaic, Arteor, Living Now en Valena. Installatie is volgens de fabrikant “extreem gemakkelijk”. Je plaatst ze op de rails van een standaard DIN elektrisch paneel en je combineert ze met bestaande niet-connected modules.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Sonos CEO ligt eruit na stroom van klachten (13-01)
- Deze draagbare ssd voor iPhone plak je vast met MagSafe [CES 2025] (09-01)
- Nanoleaf komt met een lichtgevend gezichtsmasker voor een mooiere huid [CES 2025] (07-01)
- Round-up: de leukste CES 2025-aankondigingen voor Apple-gebruikers vind je hier (07-01)
- Philips Hue krijgt AI-assistent: dit kun je ermee (07-01)
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.
- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home
Reacties: 15 reacties