De iPad maakt geen gebruik van e-paper, een scherm dat eruit ziet als gewoon papier. Sommige ereader-gebruikers vinden dat jammer: elektronisch papier is minder vermoeiend voor je ogen. Om voor eens en altijd een einde te maken aan de discussie heeft de New York Times een aantal doktoren en andere experts ingeschakeld om de brandende vraag te beantwoorden: “Zijn LCD-schermen slechter voor je ogen dan eReaders?” Een kant en klaar antwoord blijkt er niet te zijn.
Het is namelijk afhankelijk van de omstandigheden, de software, de typografie en de belichting. Bij direct zonlicht is E Ink het beste te lezen, maar er zijn situaties waarin een normaal stuk papier beter leesbaar is dan E Ink. Ook dat gaat niet altijd op, want bij slechte kwaliteit krantenpapier en paperbacks kan het lezen juist moeizamer gaan. Bij getemperd licht kan een LCD-scherm juist weer beter zijn dan elke vorm van papier, inclusief elektronisch papier. Door de hoge verversingsgraad van huidige LCD-schermen zijn ze niet vermoeiender dan e-paper. Er valt veel te winnen met de juiste belichting en de gewoonte om regelmatig met je ogen te knipperen en na 20 minuten lezen even te pauzeren.
Schadelijk is het lezen van een scherm overigens niet, zo blijkt uit de informatie van de artsen die NYT raadpleegde. En oude vooroordelen kunnen ook in de kast: “Most of what our mothers told us about our eyes was wrong,” zegt een oogarts. Een van de nadelen van LCD-schermen is dat ze geen grote inkijkhoek hebben. Bij de IPS LCD-schermen die Apple in de iPad gebruikt is dat verbeterd, maar door het reflecterende scherm kun je toch vermoeid raken. Het beruchte flikkeren van beeldschermen is ook opgelost: volgens een medewerkers van HP’s labs hebben de moderne schermen een verversingsgraad van 120 Hz en dat is sneller dan ons oog kan waarnemen. Eén optimale technologie is er niet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik lees al meer dan 10 jaar vanaf een scherm. Eerst op een PalmV, later op een tabletPC, de laatste tijd op e-ink en de iPhone. Zoals in het artikel al blijkt; er is niet die ene goeie oplossing. Overdag met daglicht lees ik het liefst op de ereader (Cybook Opus), maar ’s avonds prefereer ik toch backlight van een lcd scherm van de iPhone. Dat zal met de iPad niet anders zijn. Kan niet wachten totdat ik daarop kan gaan lezen…
Interessant om te lezen, kennelijk is wat vaak gezegd wordt (dat e-ink veel beter zou zijn) nogal subjectief…
“En oude vooroordelen kunnen ook in de kast: “Most of what our mothers told us about our eyes was wrong,” zegt een oogarts”
Zo wat zeiden onze moeders vroeger dan? Niet te dicht bij de tv zitten kan ik me nog herinneren, maar wat nog meer? Ben benieuwd welke overtuigingen ik in de kast mag zetten…
Ik denk dat het ook een kwestie van wennen is. En zoals zo vaak je strijd waar je in gelooft ook al heb je het andere nog nooit geprobeerd. Dat zie je nu echt met de Kindle – iPad discussie. Maar goed, nog een maandje wachten 😀
Niet lezen bij te weinig licht, kan ik me nog herinneren, maar dan houdt het ook voor mij op. Ik vind het wel geruststellende info, want ook bij mijn MacBook vraag ik me wel eens af of ik mijn ogen niet aan het bederven ben.
Een e-book leek me wel handig voor vakantie, hoef je niet zo met boeken te slepen, maar nu de iPad dus niet slecht voor je ogen is het beslist een beter alternatief: kleur ipv zwartwit, met evt. GPS zodat je makkelijker je weg vindt in een vreemd land, je kunt in het vliegtuig naar je eigen films kijken wanneer het jou uitkomt en je kunt online vanuit je hotel het volgende hotel boeken als je rondreist.
Kijk ik heb nooit gedacht dat het schadelijk was maar wel ondervonden dat het vermoeiend kan zijn. Maar dat is net als tv kijken vanuit een lastige kijkhoek.. Je krijgt krampen en je ogen moeten in een andere hoek staan waardoor je vermoeider wordt.
Ik denk dat het een kwestie word van wat ligt lekker in de hand en hoe groot(s) is de weergave van de info. Niet welke techniek word gebruikt.
Dat broodje aap verhaal van lezen met weinig licht is volgens mij al 30 jaar uit de mode.
Niet te dicht op de tv…tja…
dichtbij zie je erg weinig.
Redelijk dichtbij, en iets van onderen geeft je wel een bioscoopgevoel.
Op vakantie lees ik graag op het stran of aan het zwembad. Liefst met een fel zonnetje bij 28 graden. Onder een parasolletje. Of thuis in de tuin. De laptop is dan nagenoeg niet te gebruiken. Hoe zal dit zijn bij een IPad? Vrees dat je dan ook niets ziet. Dus als je de Ipad wil om zo veel boeken mee te nemen op vakantie?????? Ben zeer benieuwd of dit al getest is
@Remon: Niet bij te weinig licht lezen, slecht voor je ogen.