‘Licentiekosten Lightning-connectors verlaagd voor accessoiremakers’
Apple heeft de prijs verlaagd voor Lightning-connectors in het MFi-licentieprogramma, aldus bronnen van Macotakara. Accessoiremakers hoeven daarom minder aan Apple te betalen om officieel gelicenseerde Lightning-accessoires te maken. Daar plukken wij binnenkort hopelijk de vruchten van: de prijsverlaging kan effect hebben op de winkelprijzen voor bijvoorbeeld kabels, iPhone-docks en andere accessoires. De productieprijs ligt lager, waardoor winkeliers een lagere verkoopprijs kunnen permitteren. Het is onduidelijk met wat voor bedrag de kosten zijn verlaagd.
Het kan nog wel even duren totdat we het mogelijke effect op de prijs van Lightning-accessoires kunnen zien. Op het moment hangen er al veel producten in de winkel die tegen de oude licentieprijs zijn geproduceerd, die eerst verkocht moeten worden voordat fabrikant de voordeelprijzen kunnen doorberekenen. Volgens de bronnen is de licentieprijs pas in januari dit jaar verlaagd. Sommige accessoiremakers blijven mogelijk hun oude prijs hanteren, zodat ze meer marge pakken dankzij de prijsverlaging van Apple.
MFi staat voor ‘Made for iPhone/iPod/iPad’. Fabrikanten die door Apple gecertificeerde accessoires willen maken, moeten aan dit licentieprogramma meedoen. Ze krijgen dan wel toegang tot Apple’s documentatie over Lightning-aansluitingen en officiële onderdelen.
Accessoires geproduceerd onder het MFi-programma zijn door de licentieprijzen van Apple vaak duurder. Sinds de introductie van iOS 7 zijn veel iOS-gebruikers verplicht om deze gelicenseerde producten in huis te halen: het is met veel onofficiële Lightning-kabels niet meer mogelijk om een iPhone op te laden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Volgens bepaalde bronnen is 40% van de kosten de kosten voor de licentie ervan.
Zou best aannemelijk zijn, veel bronnen beweren dat maar zolang Apple z’n mond houdt zullen we de exacte gegevens niet weten.
Het zal tijd worden, de bedragen die Apple vraagt voor zijn aan anorexia lijdende snoertjes is ronduit belachelijk.
Ik heb voor 2,70 euro zo een kabeltje gekocht bij DX.com (gratis verzending) zodra ik deze onplug op de ipad geeft hij de melding “opladen uit” maar toch laad hij op. Hoe zit dat dan? Ik ben overigens wel nog van plan om officiële opladers te kopen, omdat dat voor mijn gevoel minder risicovol is na al die verhalen over die “ontploffende” iphones.
@Peter de Wit: het is duurder omdat het niet zomaar een snoertje is maar een complete System-on-a-chip (SoC)
@Nico: Ik begrijp dat er ook enige techniek in het snoertje zit, althans aan het eind ervan (of het begin zo je wilt). Dat verandert niets aan mijn standpunt dat Apple zich bij de prijsbepaling van zijn accessoires niet laat leiden door ontwikkelkosten en terugverdientijd. Apple hanteert vaste prijzen voor zijn kabeltjes, schroefjes, moertjes, doosjes, stekkertjes etc., en die prijzen zijn niet mals, sterker nog, ze zijn absurd hoog.
Ik kocht er laatst 1 van de AH. Maar die doet niks. Wel vervelend eigenlijk.
Nu Thunderbold nog!
@Flieps: Thunderbold is van Intel denk niet dat Apple de prijs kan verlagen…
Je kan wel je iphone laden als hij uit staat met een onofficiële kabel. Dus home en power button 10 seconden inhouden en uitlaten. Zodra de iphone opstart detecteert de iphone dat het een nep kabel is en stopt het laden. Dat verklaart ook dat een lege iphone altijd maar een paar % opgeladen kan worden zodra hij opstart loopt ie dus weer leeg.
@Peter de Wit: het is duur, en wellicht ook te duur, maar ik denk dat er toch ook veel van die kosten in kwaliteit zit. Altijd als ik iets koop uit het onofficiële circuit gaat het snel stuk. Officiële kabeltje gaan wel lang mee, dus ook bijvoorbeeld die van Belkin, die ook duur zijn.
Ik heb een onofficiële kabel om in de auto te kunnen laden. Deze werkte altijd prima totdat ik iOS7.05 op de telefoon zette, sindsdien krijg ik wel de melding dat de kabel niet orgineel Apple is, laden doet ie gelukkig wel. Volgens mij is dat de enige vernieuwing in 7.05 (5S)
Ik had ook 1 via DX gekocht, maar wat een abominabele kwaliteit was dat, ten eerste zo dik dat ik bang was de contacten te beschadigen, en ten tweede deed hij het maar op één manier en ten derde was hij na een maand kapot toen het hoesje met inhoud en al loskwam.. Nooit weer
@Peter de Wit: Ik gebruik al een tijdje een platte lichtning kabel. Ik heb hier veel plezier van tot nu toe. Geen wirwar en ook de uiteinde’s blijven heel tot tegenstelling van de originele kabels. Daarbij kocht ik deze kabel voor een mooie prijs in een webshop.gsmvillage.