Linux op M1 Macs: ontwikkelaar start inzameling om het mogelijk te maken
Maar de bedenker van Linux ziet het niet zittenUpdate 1 december: Ontwikkelaar Hector Martin heeft aangekondigd dat hij een inzameling gaat beginnen om Linux op Apple Silicon Macs mogelijk te maken. Het gaat om een soloproject. Volgens Martin zijn M1 Macs in staat on Linux te draaien, maar dit vergt wel een behoorlijke hoeveelheid werk, vergelijkbaar met een fulltime baan. Vandaar dat hij daarvoor nu Patreon inschakelt. Dit is een dienst waarbij mensen geld kunnen doneren.
Martin heeft al behoorlijk wat ervaring met open source code, ook op spelconsoles zoals de Nintendo Wii en Playstation 3 en 4. Het moet een Linux-port worden die echt bruikbaar is en niet alleen een technische demo. De GPU en energiebeheer zullen waarschijnlijk het grootste obstakel vormen. “Het is makkelijk om Linux ergens op te laten draaien, maar zorgen dat het goed werkt is een stuk lastiger”, aldus de ontwikkelaar. Je kunt tussen de $3 en $48 per maand doneren.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 30 november.
Geen Linux op M1 Macs
Torvalds kijkt al enige tijd uit naar een krachtige ARM-laptop om daarop Linux te draaien. Veel keuze uit fabrikanten heeft hij daarbij niet. Al tien jaar zoekt hij naar goede ARM-hardware om zijn programmeerwerk op te doen. Het bestaat wel, maar het is geen vergelijking met de x86-machines die op de markt zijn. Apple’s nieuwe MacBooks met M1-chip zouden perfect zijn, maar volgens de Linux-bedenker is het grootste probleem de GPU. Als Apple geen informatie geeft over de hardware, kan Linux niet ondersteund worden. Dat geldt ook voor randapparatuur.
Daarnaast hoopt Torvalds dat er CPU’s met meer krachtige cores komen. Nu heeft Apple gekozen voor 4 energiezuinige en 4 performancegerichte kernen, maar Torvalds zou het liefst een CPU zien waarbij de nadruk bijna volledig op prestaties ligt en niet op batterijduur.
Gelukkig is er wel een oplossing: tijdens WWDC 2020 werd Linux draaiend in een virtuele omgeving gedemonstreerd door Craig Federighi (zie foto). Maar dat is voor Torvalds waarschijnlijk niet goed genoeg.
De Linux-man heeft nog goede herinneringen aan een 11-inch MacBook Air die hij tien jaar geleden gebruikte. Die legde hij uiteindelijk aan de kant om een heel praktische reden: het duurde te lang om het scherm te laten repareren. Toen de reparatie eindelijk was uitgevoerd, bleken andere fabrikanten interessantere laptops op de markt te hebben gebracht en had Apple het moeilijker gemaakt om Linux te gebruiken.
Torvalds zou graag een van de nieuwe M1 MacBooks willen gebruiken, maar denkt dat het uiteindelijk niet goed zal samenwerken met Linux en dat het niet de moeite is om aan de slag te gaan met een bedrijf dat weigert mee te helpen. Linux werkt op bijna elke processor die tot nu toe is uitgebracht, ook op de 80386s en de IBM s390x. Theoretisch is de M1 ook geschikt, maar er komt meer bij kijken dan een geschikte processor. Uiteindelijk is Torvalds vooral teleurgesteld dat Apple wel Linux voor de eigen cloudactiviteiten gebruikt, maar dat de laptops er niet geschikt voor zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt tweede beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars uit (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
Apple Silicon
Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

- Alles over Apple Silicon
- Alles over de M4-chip
- Alles over de M3-chip
- Alles over de M2-chip
- Alles over de M1-chip
- Intel vs Apple Silicon
- MacBook Air met Apple Silicon
- MacBook Pro met Apple Silicon
- iMac met Apple Silicon
- Mac mini met Apple Silicon
- Mac Studio met Apple Silicon
- Mac Pro met Apple Silicon
Helder verhaal. En een behoorlijke uitspraak van een van de meest verantwoordelijke maintainers van het hart van Linux (de kernel). Dit is geen goed signaal richtig developers. Iets waar velen al “bang” voor zijn: Apple sluit zich steeds meer af om het eigen eco systeem en dus ook diensten te beschermen (= verdienmodel naast dure hardware). Jammer, want als de kernel developers er geen brood in zien, krijgen parallels en co het gigantisch zwaar goede (actuele) virtualisering (performant, ondersteuning gpu, periferie) aan te bieden. Windows is sowieso al heel ver weg, maar op dit nieuws van Linus had ik niet gerekend. Jammer dat Apple de deur echt dicht houdt. Benieuwd wat de power users (dus niet de doorsnee “ja maar ik wil juist die kooi want dat is zo goed voor mij” gebruiker) gaat doen.
@Jaap Couro: Hoe groot is de groep eigenlijk die Linux op Apple computer installeert?
Voor gebruikers van Windows-software, waar ze niet omheen kunnen, kan ik me voorstellen dat het een grote eis is, dat Windows eens ook probleemloos op M1’s zou moeten kunnen werken, zij met goede emulator. Maar Linux?
Linux is niet alleen voor developers, maar ook voor data analisten, server beheerders, it’ers en veel meer. Als Apple deze groep kwijt raakt komen veel power user apps alleen nog maar naar Windows. Dit betekent dat het moment dat prosumers ook een ander systeem gaan kiezen na verloop van tijd. Hierdoor word de Mac een
iPad op steroïden
@Maarten: Ik heb redelijk wat ervaring met (Solaris) en Aix server beheer. Workstations: windows 7, red hat en OSX. Never nooit problemen met beheer gehad. Ook voor websphere en cognos had ik geen enkel probleem op een (standard) mac. Dos ook voor webhosting en data-analyse is linux absoluut geen noodzaak.
Apple ondersteunt gewoon Bash en Ksh dus voor development van (unix) scripting heb je echt geen linux nodig. http://scottlab.ucsc.edu/xtal/shells.html
De stelling dat voor server-beheerders, data-analisten of development (persé) linux support nodig is, is nogal kort door de bocht.
Mac draait nog steeds op Darwin (aangepaste FreeBSD). Je kunt nog steeds de unix / linux commando’s uitvoeren met de terminal. Het lijkt mij dat er wel genoeg linux experts zijn die het een uitdaging vinden om linux draaiend te maken voor de m1 systeem.
@Maarten: Ik heb veel developers meegemaakt die een mac gebruiken, die gebruiken gewoon MacOS native. Developers die graag Linux gebruiken kopen een thinkpad of een dell ultrabook. Geen powertools meer is ook onzin want homebrew is nu al geport naar M1. Sluit me volledig aan bij Het.draakje
Misschien kort door de bocht, maar Linux is wel het systeem dat in de pro wereld vooral om de vele tools die niet voor Mac OS ARM ter beschikking staan wordt ingezet. Sluit mij volledig bij Maarten aan: op deze manier verliest Apple haar pro users. Is een Mac nu geweldig omdat je er qua os scenario alles mee kan, kun je straks niks dan uitgeklede arm versies van andere os-en op draaien. Voor mij zelf zou dat het einde van de Mac betekenen. Inderdaad, een betere iPad is voor mij ongeschikt. We zullen zien wat de toekomst brengt.
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Bewonderenswaardig dat deze man dit project wil starten. Qua continuïteit helaas geen oplossing. Zolang de kernel developers niet mee gaan levert deze one man show op zijn hoogst weer een project op dat altijd achterloopt, waar niemand van weet of het er “morgen” nog is en dat via allerlei omwegen werkend gemaakt moet worden. Je hebt een aardig ingeschoten club Linux professionals, ondersteuning van Apple en de kernel maintainers + driver ontwikkelaars nodig om dit project te laten slagen.
Ik denk dat het begrip pro users te pas en te onpas wordt ingezet… zijn fotografen, video editors, muziek producers geen pro users? Hebben deze pro users behoefte aan Linux? Nee dus…
Ik blaas altijd oude hardware nieuw leven in met Linux, met name oude Macs. Kan iemand nog Yellow Dog herinneren? Enfin je kunt normaliter binnen een Mac best veel leuke Unix based software draaien. Ik zeg normaliter, want ik heb nòg geen idee of en hoe dit werkt op de m1 Het vergt soms alleen wel iets meer kennis van Unix en je moet wat ondernemend/handig zijn. Voor mijn doeleinden moest ik mijn Mac wel eerst inrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van bijv. MacPorts (via xcode), Ruby (MacOS bevat een verouderde versie), Homebrew en PostgreSQL. Daarna kun je met wat sleutelen applicaties als Nessus, Netcat en SQLmap prima laten werken. (Google is je vriend!) Dus ja het kost wat werk, maar dan werkt het wel native op je MacOS machine. En als ik eerlijk ben, ben ik vaak ook wel even bezig om een willekeurige distributie goed werkend te krijgen zoals ik het echt wil. Of dit generiek is, ik kijk uiteraard met mijn eigen bril naar de mogelijkheden en onmogelijkheden dus daar durf ik geen uitspraak over te doen.