Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
Flighty-app met Live Activiteiten en Dynamic Island ondersteuning

Dit is waarom sommige Live Activiteiten vanaf iOS 18 minder goed werken

Apple heeft een beperking opgelegd aan de Live Activiteiten-functie in iOS 18. Dat kan van invloed zijn op de werking van sommige apps die een Live Activiteit aanbieden.

In iOS 16 introduceerde Apple de Live Activiteiten, een speciaal soort melding op het toegangsscherm van je iPhone. Dit is een melding waarin updates voor een live gebeurtenis getoond worden. Denk aan de tussenstand van een sportwedstrijd, de bezorging van een online bestelling of het lopen van een parkeermeter. Nu blijkt dat Apple in iOS 18 een beperking oplegt waardoor sommige Live Activiteiten minder goed werken.

Live Activiteiten in iOS 18 minder vaak vernieuwd

Een ontwikkelaar diende een bugreport in voor de beta van iOS 18, omdat zijn ontwikkelde Live Activiteit minder goed werkte dan in iOS 17. Hij ontwikkelde een app met een Live Activiteit waarin je in real-time de snelheid tijdens het fietsen kon zien. De Live Activity kon elke seconde worden bijgewerkt met nieuwe informatie, maar met iOS 18 kan dit maar elke vijf tot vijftien seconden. Daardoor loopt de weergave van de snelheid behoorlijk achter op je daadwerkelijke snelheid, wat de Live Activity veel minder bruikbaar maakt.

Nu blijkt dat deze wijziging intentioneel is. Apple laat in een e-mail weten dat het nooit de bedoeling was dat Live Activiteiten real-time informatie zouden tonen. Dat blijkt een technische reden te hebben. Elke update van een Live Activity wordt op de schijf van de iPhone geschreven en hoe meer updates er zijn, hoe vaker data er op de iPhone overschreven wordt. Daar komt nog bij dat vanaf iOS 18 Live Activiteiten gesynchroniseerd worden tussen de iPhone en Apple Watch.

Bekijk ook

Live Activiteiten: vanaf watchOS 11 ook op de Apple Watch

Live Activiteiten, ook wel Live Activities genoemd, is een handige functie om een gebeurtenis realtime te volgen. In deze tip lees je wat Live Activiteiten zijn en vind je enkele praktische voorbeelden. Live Activiteiten zijn te vinden op de iPhone, iPad én Apple Watch!

Om die reden maakt Apple het niet meer mogelijk om updates elke seconde (dus in real-time) door te voeren. Maar Apple zegt dat dit eigenlijk in iOS 17 en eerder ook niet de bedoeling was. Dat het toch lukte, bleek te komen door een gat in de API. Dat is de tool die ontwikkelaars voor hun apps gebruiken om functies toe te voegen.

De wijziging zou geen invloed hebben op Live Activiteiten waar een klok in beeld staat die elke seconde telt, omdat zo’n klok geldt als één update. Is er echter andere data dat wel elke seconde geupdatet wordt (zoals een huidige snelheid), dan is dat dus niet meer in real-time omdat daarvoor wel elke seconde een update gepusht moet worden.

Apple promoot zelf real-time updates

Het meest opvallende is wel dat Apple zelf “real-time fitness metrics” als voorbeeld noemt voor het benutten van de functie. Apple heeft zelf ook een Live Activity voor de Conditie-app, die start zodra je een fietsworkout op je Apple Watch begint. Daarin zie je echter alleen de huidige verstreken tijd en niet informatie zoals snelheid. De snelheid zie je alleen in de app zelf, zodra je op de Live Activiteit tikt.

Bekijk ook

Widgets worden slimmer en uitgebreider in watchOS 11 (met Live Activiteiten)

De widgets krijgen een update op de Apple Watch met watchOS 11. Apple introduceerde de slimme stapel vorig jaar, maar voert al dit jaar flink wat verbeteringen door. Dit is wat er nieuw is voor widgets in watchOS 11.

iOS 18

iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen.

iOS 18

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.