Lockdown: een firewall voor iOS
Het duo Rahul Dewan en Johnny Lin maakte eerder de open source VPN met de naam ConfirmedVPN die sinds december beschikbaar is. Nu hebben ze een andere app, eveneens bedoeld om je veiligheid te verbeteren. Het heet Lockdown en is gratis te downloaden. Volgens de makers is het de eerste open source firewall die volledig op je toestel werkt en die apps beschermt tegen cryptomining en het delen van data via Facebook. De app kan ook bepaalde domeinen blokkeren.
Via GitHub kun je de code van de app downloaden, zodat je zelf kunt inspecteren dat er niets vreemds met je data gebeurt. Je kunt verbindingen met elke denkbare website blokkeren en je kunt daarbij de standaard instellingen kiezen of ze aanpassen aan je wensen.
Je kunt Lockdown ook gebruiken voor het blokkeren van trackingdiensten, die bijvoorbeeld je toestelgebruik in de gaten houden of die gebruikt worden om je reclames te tonen. Je kunt er op die manier bijvoorbeeld Facebook mee blokkeren. Omdat Lockdown lokaal op je toestel werkt, vindt er ook geen tracking plaats. Na het installeren moet je nog wel toestemming geven voor Apple’s VPN-functie, al wordt er geen VPN gebruikt. De app verhult dan ook niet je IP-adres.
Kun je zelf niet op het idee komen welke domeinen je wilt blokkeren, dan bevat Lockdown ook een lijst met domeinen, zoals Google en Mixpanel. Omdat er geen ongewenste verbindingen zijn belooft Lockdown dat je sneller kunt browsen.
Als iets gratis is, dan roept dat vaak vraagtekens op. Iemand moet toch voor de ontwikkelkosten betalen? In het geval van Lockdown is het plan om een betaalde optie met VPN toe te voegen. De ontwikkelaars van Lockdown hopen ook dat ontwikkelaars vaker gebruik zullen maken van privacyvriendelijke analysetools en minder van de diensten van grote dataverzamelaars zoals Google en Facebook.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
En dit zou Apple dus standaard in al haar OS-sen ingebouwd moeten hebben als Privacy echt een issue voor hun zou zijn. Bij Apple is privacy alleen van toepassing als het hen beter uitkomt. Denk maar aan standaard Google als zoekmachine i.p.v. startpage of DuckDuckGo. Of een zero knowledge encryptie op iCloud.
Sorry maar ik zou echt geen andere zoekmachine dan die van Google willen gebruiken hoor. Het is by far de beste
Tuurlijk, maar dat komt omdat Google een giga profiel van jou heeft, zodat deze kan voorspellen wat jij zoekt. Zij weten nu al meer van jou, dan jij van jezelf. Startpage en DuckDuckGo, hebben niet zo’n persoonlijk profiel, dus die geven ongecensureerde zoekresultaten.
Maar je wilt toch ook resultaten die voor jou relevant zijn. Ik snap nooit zo goed waarom mensen het vervelend vinden persoonlijke reclame te ontvangen. Het is beter dan onpersoonlijke, want daar weet je zeker dat je er niks aan hebt.
Lockdown installeert wel een VPN tunnel waarover ze alle gegevens laten lopen.
De tunnel staat in verbinding met een server. Wat is de locatie van de server?
Het is al een stap dat je het mag downloaden. Verder is er helaas geen echt alternatief voor Google Search.
Trouwe gebruiker van Goose VPN.
Devices draaien Safari icm Google zoekmachine standaard op privé mode staan, als je dit combineert met een vpn is het echt heel relax browsen met relevante zoekopdrachten.Dus ik zie echt het nut niet in van een firewall.
Het ligt er denk ik ook maar net aan hoe gericht je zoekt met woorden. Ik gebruik al maanden DuckDuckGo en ik mis Google helemaal niet.
@Alex: Het gaat niet om de persoonlijke reclame of zoekresultaten, maar om hoe die tot stand komen.
Op basis van je zoekopdrachten weet Google dat je twee kinderen hebt die graag naar Peppa Pig kijken, dat je meer van Italiaans eten houdt dan van Aziatisch, dat jij soms last hebt van een koortslip, dat je graag wat wil afvallen, dat je soms aan het einde van de maand rood staat, dat je kinderen naar die-en-die basisschool gaan, dat je vrouw lid is van tennisclub zus-en-zo, dat je soms stiekem porno kijkt en dat je veel Wikipedia pagina’s over seriemoordenaars bezoekt.
Ik vind dat best eng, zeker als die gegevens in handen van anderen vallen (case in point: Cambridge Analytica): “kijk deze viezerik, zit daar thuis met twee kinderen voor de tv geplant en geen cent te makken zichzelf af te rukken terwijl zijn vrouw tennist, en daarna lekker lezen over Charles Manson…wat een ongeschikte ouder!”
Koppel daaraan een sociaal kredietsysteem en je leeft in een dictatuur 2.0.
Misschien een tip voor de redactie: https://better.fyi
Zeer goede content blocker om in de gaten te houden en om mogelijk eens te reviewen.
Ja, maar door Google wordt je lui met zoeken. In een zoekopdracht kun je prima aangeven wat je wel en niet wilt. Ik kan prima uit de voeten met DDG. Heel soms voeg ik !g toe, maar bijna nooit nodig.
Voor een gratis app mag er wel wat meer info komen voordat er “het is geen vpn” pas vertrouwenswekkend werkt.
@Frank:
Er wordt dus geen verkeer via een andere server gestuurd. Het gebeurt allemaal lokaal.
Rabo bankieren app opent niet meer sinds Lockdown.
Of doe ik iets verkeerd?
Rare redenering. Je bent er zo een die blij is met de reclame die je dagenlang ontvangt voor een product dat net besteld hebt.
Ik wil helemaal geen reclame ontvangen. Het hindert en ik koop toch niets wat aangeprezen wordt. Ik ben geen schaap.
Die vraag stel ik mij ook. Lezen we over een paar maanden dat de server van lockdown gehackt is, en miljoenen data van alle gebruikers te koop staat?