Lockitron Bolt: vernieuwd deurslot met iPhone-app
Slimme deursloten hebben nog wat moeite om voet aan de grond te krijgen. De angst om te worden buitengesloten als je iPhone-batterij leeg is, is inmiddels wel weggeëbd bij de early adopters. Dergelijke deursloten hebben altijd wel een mechanisme waarop je kunt terugvallen om alsnog binnen te komen. Maar het is nog niet zover, dat we onze deursloten massaal vervangen door slimme exemplaren, zodat de schoonmaakster, de buurman die op je hond past en je beste vriend makkelijk kunnen binnenkomen. De Lockitron Bolt was een van de veelbelovende kanshebbers, maar werd geplaagd door allerlei problemen. Nu is er een verbeterde versie van de Bolt, waar de kinderziektes hopelijk uit zijn.
Lockitron Bolt: massale belangstelling werd fataal
Lockitron bracht in 2012 als een van de eerste aanbieders een slim deurslot op de markt met de naam Bolt. Hij kostte $180 en de belangstelling was overweldigend. Zoveel zelfs, dat Lockitron bijna kopje onder ging aan het enorme aantal bestellingen en vervolgens werd geplaagd door hardware- en softwareproblemen. De Bolt was duidelijk een product waar de eerste kinderziektes nog uit moesten. Een nieuw deurslot met eveneens de naam Bolt moet de problemen nu gaan oplossen. Dit model wijkt op een aantal punten af van het origineel.
Alleen al de prijs maakt de nieuwe Bolt een stuk aantrekkelijker: geen $180 maar slechts $100. Daarmee is de Bolt een stuk goedkoper dan concurrenten zoals de August en Kwikset.
Nieuwe Bolt vervangt deurslot compleet
Je kunt er voor $80 een bridge bij kopen, om de Bolt op afstand te bedienen. Je zult dan wel moeten overstappen op het Amerikaanse ‘deadbolt’-systeem, een veelgebruikt deurslot met een draaiknop. Dat er voor een complete vervanging van het bestaande slot is gekozen, heeft ermee te maken dat het oude model problemen veroorzaakte. De Bolt werkte niet goed samen met bestaande draaisloten. Maar daar had Lockitron juist bewust voor gekozen, om huurders tegemoet te komen. Die mogen niet altijd zelf gaan klussen, zonder toestemming van de huisbaas. Uiteindelijk bleek 70% van de crowdfunders in een koophuis te wonen, waardoor de makers minder rekening hoeven te houden met de zorgen van huurders.
Door het complete mechanisme nu zelf te maken, heeft Lockitron op hardware-gebied voortaan alles zelf in de hand. Om toch de huurders niet voor het hoofd te stoten, is er gekozen voor een oplossing gekozen waarbij je zo min mogelijk hoeft aan te passen. Eventueel kun je de bestaande cilinder inbouwen.
Lockitron Bolt werkt nu via Bluetooth
Via de Lockitron-app kun je de deur openen en sluiten. Ook beheer je met de app virtuele sleutels, om anderen toegang te geven. Sta je zelf bij de voordeur, dan werkt Bolt niet langer via Wi-Fi maar via het veel energiezuinigere Bluetooth 4.0, zodat je op een paar meter al je voordeur kunt openen en sluiten. Wi-Fi bleek de batterij te snel leeg te trekken, bij het oude model. In situaties waarbij de Wi-Fi-ontvangst minder goed was, bleek het deurslot moeite te hebben om verbinding te houden met het netwerk. Daardoor ging de batterij snel leeg en waren eigenaren voortdurend bezig met het vervangen van de batterijtjes.
Vanaf maart 2015 zullen de eerste duizend stuks van de nieuwe Bolt worden geleverd. Later dit voorjaar volgt een grotere partij, waarbij de Bolt verkrijgbaar zal zijn in meerdere kleuren. Heb je eerder een Bolt besteld, dan krijg je voorrang bij de levering van dit nieuwe model.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties