Reacties voor: Lossless muziek: kun jij het verschil horen?

Zo kun je testen of het voor jou zin heeft
Nu Apple heeft aangekondigd dat de muziek in lossless kwaliteit beschikbaar komt, is het hoog tijd om je af te vragen: hoor jij überhaupt het verschil? En heeft het zin om er speciale apparatuur voor aan te schaffen?
Lees het complete artikel → Lossless muziek: kun jij het verschil horen?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 22 reacties

  1. Beethoven was doof 🙂

  2. Ik zal het zeer waarschijnlijk niet horen, ik hoor aan beide kanten de helft minder. Misschien met mijn gehoorapparaat.

  3. Als ik het zo lees lijkt het een functie voor mensen met een beperking gezien dit dus voor 1% is.

    Instellingen > beperkingen > Lossless audio

  4. Tidal en Qobuz, beiden lossless en toch klinkt Qobuz beter op mijn €20K+ audioset. Ik heb op beide ‘nog’ een abonnement en sinds een klein maandje a/b vergelijken van lossless 44.1KHz 16bit en high res inclusief mqa komt Qobuz met bijna alle testen bij mij als beste uit de bus en met sommige albums is het verschil echt enorm. Dit is redelijk vreemd te noemen daar beide toch lossless zijn. Lossless is dus niet zo lossless overal…

  5. Origineel geplaatst door John
    Beethoven was doof 🙂

    Haha goed punt! Al kon hij wel van de vibraties genieten ofzo toch?

  6. Er wordt aardig gedownplayed op lossless, vermoedelijk om om de beperkingen heen te praten van alles wat Apple is behalve Apple music dan.
    Flac bestanden een mooi voorbeeld van lossless bestaan al bijna 20 jaar. Er waren kort na die introductie ook goede mp3 spelers te krijgen met een dac aan boord die flac files konden omzetten.
    Het hele vehaal of je het verschil hoort is natuurlijk onzin.
    De clou van lossles is dat je muziek totaal of zoveel mogelijk ongecomprimeerd is.
    Gewoon een goede dac in combinatie met een fatsoenlijke koptelefoon is goed. Dat verhaal van 650 euro en 2000 euro koptelefoons in onzin. Een Sennheiser hd599, HD600, HD650 etc kunnen allemaal prima audio afspelen, aangezien het om een vertaald analoog signaal gaat na de DAC.
    Compressie is funest voor bijvoorbeeld klassieke muziek, big band muziek etc etc. Hoe complexer de muziek, hoe meer het lijdt onder compressie, daarom lossless.
    De hele culprit is dat de dac die in de apple geluidsproducten zit gewoon niet goed genoeg is om dit spul om te zetten.
    Koptelefoons kunnen het sowieso niet via bluetooth, maar een bedrade airpods Max kan het ook niet. Dus een externe dac en een fatsoenlijke koptelefoon met 3,5mm plugje en kabeltje werkt prima. Een goede dac en koptelefoon kan samen nog altijd 250 euro goedkoper zijn dan Airpods Max.

  7. @Maurice Hollink: Ik denk dat je dan inderdaad kunt besparen op hifi apparatuur 😀

  8. En zo is het! AudioQuest Dragonfly DAC’s zijn goede keuzes als je een betere geluidskwaliteit wilt ervaren maar er zijn natuurlijk ook andere alternatieven. Apple maar ook andere leveranciers besparen op goede interne DAC’s in telefoons maar ook in MacBooks etc. Beste is daarom om altijd een DAC via de USB poort aan te sluiten en de betere DAC het digitale signaal om te laten zetten naar analoog.

    Kleine waarschuwing: als je het eenmaal hebt ervaren ben je verpest voor je leven :).

  9. Origineel geplaatst door John
    En zo is het! AudioQuest Dragonfly DAC’s zijn goede keuzes als je een betere geluidskwaliteit wilt ervaren maar er zijn natuurlijk ook andere alternatieven. Apple maar ook andere leveranciers besparen op goede interne DAC’s in telefoons maar ook in MacBooks etc. Beste is daarom om altijd een DAC via de USB poort aan te sluiten en de betere DAC het digitale signaal om te laten zetten naar analoog.

    Kleine waarschuwing: als je het eenmaal hebt ervaren ben je verpest voor je leven :).

    Ben het ‘bijna’ geheel met je eens. In de iPhone zit überhaupt geen DAC namelijk. Die zit in dat pietluttige verloop kabeltje namelijk. Eigenlijk een hele grote besparing ín de telefoon, dat dan weer wel🥴😂.

    En ook ik ben ‘verpest’ voor mijn hele DAC-leven.

  10. Maar dit is een vergelijking tussen al hoogwaardige compressies. Gaat erom dat je van mp3 kwaliteit naar cd kwaliteit gaat. En dat hoor je wel degelijk. Pas als je echt helemaal alles wil horen moet je stevig investeren.

  11. Origineel geplaatst door RedBeard
    Maar dit is een vergelijking tussen al hoogwaardige compressies. Gaat erom dat je van mp3 kwaliteit naar cd kwaliteit gaat. En dat hoor je wel degelijk. Pas als je echt helemaal alles wil horen moet je stevig investeren.

    Dat begrijp ik maar wat is overstappen naar ‘cd kwaliteit’ als de verschillende aanbieders van deze ‘cd kwaliteit’ onderling al met elkaar verschillen? En ja, dat het verschil tussen mp3 en cd kwaliteit te horen is staat ook voor mij vast.

  12. @RedBeard: mo 3 en dergelijke hoor je geregeld gewoon dat t niet klopt. Soort van foutjes ,Spotify ook. Speel gewoon geluidsdragers af meestal

  13. Het verschil horende, is de vraag of je het nodig vindt. Toen deze discussie ruim 20 jaar geleden werd gevoerd wilde de meerderheid kwantiteit boven kwaliteit en was het (voornamelijk) 128 kbps wat de standaard was mbt mp3. Nu de limieten vwb opslag en bandbreedte wegvallen zitten we kennelijk met de limieten van de dac’s 😉 BT is al gekunsteld vwb audio, daar is deze standaard nooit voor bedoeld.
    Ikzelf vind de dagelijkse radio/muziek via TuneIn en Spotify meer dan voldoende, thuis en in de auto, waar gebruiksgemak toch wat belangrijker is. Daar helpt de dynamiek van goede speakers zeker en kan ik voldoende van de muziek genieten.
    Ik houd erg van klassieke muziek, en ga daarvoor regelmatig naar het Concertgebouw om er met volle concentratie naar te kunnen luisteren ipv als behang thuis of tijdens een autorit. Dus voor mij; audiofiel: ja, lossless: nee 😉

  14. Origineel geplaatst door Nick Seamore

    Ben het ‘bijna’ geheel met je eens. In de iPhone zit überhaupt geen DAC namelijk. Die zit in dat pietluttige verloop kabeltje namelijk. Eigenlijk een hele grote besparing ín de telefoon, dat dan weer wel🥴😂.
    En ook ik ben ‘verpest’ voor mijn hele DAC-leven.

    Als er helemaal geen DAC in de iPhone zou zitten, dan zou je geen geluid uit de ingebouwde luidspreker(s) kunnen horen lijkt mij.

  15. Dan moet je dus echt niks aan je gehoor mankeren. Veel mensen hebben geen perfect gehoor.

  16. Gebruiksgemak en prijs zijn voor de meeste mensen toch belangrijker dan de beste geluidskwaliteit. Dit blijft een niche product.

    Kijk maar naar de high res opvolger van de compact disc. Zowel Super Audio CD (SACD) als DVD Audio zijn enorm geflopt. De meeste mensen luisterden toen liever naar 128 kbps MP3 muziek.

    Ook Blu-ray is niet de gedroomde opvolger van de DVD geworden, laat staan 4K Ultra HD Blu-ray. Mensen streamen liever sterk gecomprimeerde beelden met lossy Dolby Atmos geluid dan een duur schijfje kopen met beter beeld en lossless Dolby Atmos geluid.

  17. @freddy (e.a.): Typisch geval van “de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt”
    Het onderscheid is helemaal niet tussen gecomprimeerd of niet, lossless is óók gecomprimeerd. Maar het echte onderscheid zit tussen lossless compressie (wat we gemakshalve ‘lossless’ noemen is domweg een afkorting daarvan) en lossy compressie!

    ALAC en FLAC comprimeren gedigitaliseerde audio ook wel degelijk, gemiddeld resp. met 60% en 40%, maar dan op een manier waarbij de oorspronkelijke bitstream of binaire bestandsstructuur weer volledig tot op de laatste bit te reconstrueren valt bij decomprimeren. Een beetje zoals een ‘gezipt’ (= gecomprimeerd) bestand weer volledig in de originele staat valt terug te brengen door unzippen, je wilt immers niet dat een programma of document weer ‘ongeveer hetzelfde’ wordt na zippen en unzippen – dat zou héél rare gevolgen hebben!

    Lossy compressie daarentegen zoals AAC en MP3 laat bij het comprimeren ook informatie echt weg, informatie die volgens de theorie over het menselijk gehoor irrelevant want ‘onhoorbaar’ zou zijn. Maar weg is dan ook echt weg, dat valt bij decompressie ook niet meer terug te halen. (En die theorie is een oversimplificatie van de praktijk, maar da’s een heel verhaal op zich)

  18. Beethoven:
    Ja, die begon rond zijn dertigste doof te worden. Niet leuk! Maar ik vermoed, dat hij ervaren genoeg was om zijn invallen op papier te zetten. Waarbij misschien iemand anders kon proef-luisteren of hij zijn noten goed genoteerd had. Immers, je hoeft niet van de klank van een orkest te kunnen genieten om ervoor te schrijven. Zolang je de partijen maar kunt volgen.

    Lossless audio:
    Toevallig heb ik net op YouTube de geschiedenis van het Distortion gitaar-effect bekeken. Enerzijds is de gitarist dan bezig om het geluid zodanig te vervormen dat “lossless” een holle kreet wordt, anderzijds worden waarschijnlijk zowel de gitarist als de concertgangers vroeg doof.

    Lossless beeld:
    Wellicht helpt vergelijking met beeld de discussie. Op de meeste mobieltjes kun je (meteen of na aanschaf van een app) je foto’s als RAW opslaan. (Kost je enkele megabytes per foto: compressie tot JPG-bestand is niet voor niets gewoon.)
    Stel je camera-app dan in om foto’s zowel als JPG als in RAW op te slaan. Maak op een dag met enkele wolken in een blauwe lucht wat foto’s buiten. Vergelijk thuis op een groot scherm beide versies van elke foto, en let dan op de structuur van die wolken: dáárin zie je het verschil.
    Terug naar geluid (“WAV of MP3”, kort door de bocht): als jij het verschil kunt en ook wilt horen tussen bijvoorbeeld piano-vleugels van verschillende merken, of tussen een Strat en een Telecaster, dan zou jou de meerprijs van lossless audio waard kunnen zijn.

  19. Origineel geplaatst door Nick Seamore
    Ben het ‘bijna’ geheel met je eens. In de iPhone zit überhaupt geen DAC namelijk. Die zit in dat pietluttige verloop kabeltje namelijk. Eigenlijk een hele grote besparing ín de telefoon, dat dan weer wel🥴😂.
    En ook ik ben ‘verpest’ voor mijn hele DAC-leven.

    Origineel geplaatst door Edgar
    Als er helemaal geen DAC in de iPhone zou zitten, dan zou je geen geluid uit de ingebouwde luidspreker(s) kunnen horen lijkt mij.

    Daar heb je dan ook wel weer een soort van 🙄 🤔 heel sterk punt😬😳😂.

    Het had iets te maken met een klok maar ik kan de klepel even niet meer vinden🤣.

  20. Origineel geplaatst door Chris Laarman
    Beethoven:

    Lossless audio:

    Toevallig heb ik net op YouTube de geschiedenis van het Distortion gitaar-effect bekeken. Enerzijds is de gitarist dan bezig om het geluid zodanig te vervormen dat “lossless” een holle kreet wordt, anderzijds worden waarschijnlijk zowel de gitarist als de concertgangers vroeg doof.

    Ik denk niet dat analoge oversturing (distortion) van een signaal om te komen tot dit specifieke geluid ook maar iets te maken heeft met een lossless digitaal audio signaal. De oversturing van een analoog signaal zorgt er onder andere voor dat er meer harmonische klanken geproduceerd worden. Met een gitaar distortion wordt dit signaal continu weer gevoed aan de ingang en weer analoog overstuurd, na gelang de instellingen. Het hele fijne weet ik er ook niet van maar dit is een klein beetje wat er met analoge oversturing van een signaal gebeurd. Niet echt iets te maken met het in of uitpakken van een digitaal audio bestand.

  21. Vraag: kan je vanaf de muziek app op je iPhone met AirPlay2 de beste Lossless Hi-Res 24-bit 192 KHz muziek streamen naar een speaker, die geschikt is voor Hi-Res en AirPlay2 heeft?

  22. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Vraag: kan je vanaf de muziek app op je iPhone met AirPlay2 de beste Lossless Hi-Res 24-bit 192 KHz muziek streamen naar een speaker, die geschikt is voor Hi-Res en AirPlay2 heeft?

    Ja, theoretisch wel. Alleen beperkt tot 24-bit 44,1 kHz, wat technisch gezien wel Hi-Res is. Alles daarboven wordt niet ondersteund.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.