Luna Display maakt van je iPad een tweede scherm voor de Mac

Luna Display is de eerste hardwarematige oplossing waarmee je van je iPad een tweede scherm voor je Mac maakt. Het Kickstarter-doel is inmiddels ruimschoots binnen, maar je kunt nog steeds deelnemen.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Met Luna Display kun je je iPad als tweede scherm voor je Mac gebruiken. Het is gemaakt door de mensen achter Astropad, een populair tekenprogramma.


Luna Display maakt van je iPad een tweede beeldscherm voor je Mac

Er bestaan al verschillende softwarematige oplossingen waarmee je van je iPad een tweede beeldscherm voor je Mac kunt maken. Binnenkort komt daar nog een hardwarematige oplossing bij. Het bijbehorende Kickstarter-project voor de Luna Display ging dinsdag van start en haalde binnen één dag het gestelde doel van $30.000 dollar. Je hebt nog tot 19 oktober om deel te nemen.

Luna Display maakt van iPad draadloos tweede beeldscherm

Luna Display is de eerste hardwarematige oplossing waarmee je van een iPad een tweede beeldscherm maakt. Het werkt met een kleine dongle die je in je Mac stopt. Die maakt vervolgens via Wi-Fi verbinding met de bijbehorende gratis iPad-app. Deze dongle is er in twee varianten: Mini DisplayPort voor oudere Macs en USB-C voor de nieuwere modellen. Als je geen Wi-Fi hebt kun je een beeldscherm ook nog via een gewone USB-verbinding koppelen.

Luna Display: dongle

Het idee voor de Luna Display komt uit de koker van Astro HQ – opgericht door twee voormalige Apple-ingenieurs. Dit is de ontwikkelaar van Astropad, een software-oplossing waarmee je je iPad als tekentablet kunt gebruiken. De onderliggende LIQUID-technologie voor overdracht van beeld wordt nu ook toegepast in de Luna Display. Dit is volgens de makers aanzienlijk sneller vergeleken met AirPlay en maakt bovendien gebruik van de rekenkracht van de Mac zelf in plaats van de iPad. Dit moet leiden tot beelden van hoge kwaliteit inclusief ondersteuning voor Retina-beeldschermen.

Bekijk ook

astropad-functies

Astropad maakt van de iPad een grafische tekentablet

Met Astropad, gemaakt door twee Apple-engineers, maar je van de iPad een grafische tekentablet. Het werkt met alle creatieve software voor Mac en iOS.

Vergeleken met softwarematige oplossingen zoals Duet en Air Display ondersteunt de Luna Display niet alleen beelden van hogere kwaliteit, maar ook Retina-kwaliteit. Bij Duet (dat alleen met een kabel werkt) is dat laatste beperkt mogelijk en bij Air Display helemaal niet, zo valt af te lezen uit een vergelijking op de Kickstarter-pagina. Dit terwijl je juist bij professionele toepassingen veel profijt hebt van hogere kwaliteit. Omdat het een hardwarematige oplossing is wordt daarnaast gebruikgemaakt van de GPU-versnelling van de Mac zelf, waardoor de iPad of de software dus niet het zware werk hoeven te doen. Ook zou Luna Display betrouwbaarder zijn in alle apps vergeleken met de genoemde softwarematige oplossingen.

http://kck.st/2wAz95C

Bedien je Mac met je vingers
Luna Display maakt van je Mac in feite een aanraakgevoelig apparaat. Het idee is dat je iPad een volledige uitbreiding vormt van je Mac. Zo is er volledige ondersteuning voor externe toetsenborden, de Apple Pencil en kun je alle veegbewegingen – inzoomen, uitzoomen, etc. – uitvoeren die worden doorvertaald naar je Mac.

Luna Display: bedien je Mac met je vingers

Daarvoor heb je niet per se de nieuwste Mac of iPad nodig. Het werkt met elke Mac die macOS 10.10 of later kan draaien, al adviseren de makers om geen gebruik te maken van Macs van voor 2012 (voor Mac Pro geldt 2013 of nieuwer). Aan de iPad-kant werkt Luna Display met elke iPad mini of iPad Pro, evenals de iPad 2 of nieuwer. Je hebt wel minimaal iOS 9.1 nodig.

Mei 2018
Voor het goedkoopste Kickstarter-pakket betaal je op dit moment $59. Daarvoor krijg je één Luna Display naar keuze (die je later op kan geven). Je moet nog wel even geduld hebben. De Kickstarter-campagne loopt nog tot 19 oktober. Als alles goed verloopt gaat de productie april volgend jaar van start, waarna de levering een maand later volgt. Zoals met elk Kickstarter-project heb je geen enkele garantie, maar de huidige status en de reputatie van het bedrijf voorspelt veel goeds. De teller van de campagne – die nog 57 dagen loopt – staat op moment van schrijven al op ruim $140.000.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 23 augustus: Verschillen tussen Luna Display en Duet/Air Display nader toegelicht.

Reacties: 8 reacties

  1. Ik hoop dat ze inderdaad Lag vrij met retina resolutie kunnen aanbieden, tot nu toe was Duet de enige die echt bruikbaar was, maar daar moet je een lightning kabel gebruiken.
    Ook ben ik benieuwd naar het accu verbruik van beide apparaten tijdens gebruik.

    Ik hoop ooit op een oplossing dat ik een MacMini met alleen een iPadPro als monitor kan gebruiken 🙂

    Maar ik ben en beetje beu van Kickstarter, duurt altijd langer en communicatie daalt meestal naar nul als ze over de geplande leverdatum heen gaan.

  2. Waarom niet gewoon voor Duet kiezen?

  3. Hmm, waar het mij een beetje aan ontgaat is wat is hier zoveel anders aan dan bijvoorbeeld een software matige oplossing zoals Duet Display, die dit ook via Wifi doet? en nauwelijks vertraging vertoont.

    Toch ziet het er veel belovend uit… maar ja, het moet zich nog bewijzen…

  4. Origineel geplaatst door David Daniël
    Hmm, waar het mij een beetje aan ontgaat is wat is hier zoveel anders aan dan bijvoorbeeld een software matige oplossing zoals Duet Display, die dit ook via Wifi doet? en nauwelijks vertraging vertoont.
    Toch ziet het er veel belovend uit… maar ja, het moet zich nog bewijzen…

    As far as I know is Duet Display enkel te gebruiken via USB. Volgens mij was dit vroeger wel mogelijk. WiFi zorgde voor teveel problemen en om uit te stralen dat hun product ‘goed’ werkt hebben ze ervoor gekozen enkel nog USB te ondersteunen.

    Het lijkt mij dus stug dat Luna dit wél kan. Enige oplossing is een WiFi-direct oplossing, a la Sonos, maar dit zou betekenen dat je zelf niet meer op internet kan..

    Ben dus benieuwd naar het technische aspect.

  5. Origineel geplaatst door David Daniël
    Hmm, waar het mij een beetje aan ontgaat is wat is hier zoveel anders aan dan bijvoorbeeld een software matige oplossing zoals Duet Display, die dit ook via Wifi doet? en nauwelijks vertraging vertoont.
    Toch ziet het er veel belovend uit… maar ja, het moet zich nog bewijzen…

    Op die verschillen gaan ze op de Kickstarter-pagina nader in, maar ik heb voor de volledigheid het artikel op dat punt nog wat verduidelijkt. Het grootste verschil zit ‘m met name in de GPU-versnelling en ondersteuning voor Retina-beeldschermen, evenals de betrouwbaarheid binnen programma’s.

  6. Nadeel van een dongle is dat je hem makkelijk kunt verliezen. Verder is het mij helemaal niet duidelijk wat die dongle eigenlijk doet, zeker als je een kabel gebruikt voor de koppeling.
    Maar goed, het hele pakket aan functionaliteit is erg interessant, dus maar ingeschreven voor een set.

  7. @Xeno: Een iPad Pro gewoon als scherm gebruiken? Dat wordt een duur scherm!