The Guardian heeft een artikel over Lynday Williams, die als iPhone-consultant werkt en een paar dagen geleden in het nieuws kwam. Eigenlijk was Williams zelf niet zo nieuwswaardig, als wel het feit dat zij tien jaar geleden een uitvinding heeft gedaan: de SmartQuill uit 1997. Deze pencomputer met ingebouwde sensortechnologie ziet eruit als een digitale koortsthermometer. Apple kocht het SmartQuill-patent een paar dagen geleden van British Telecom, waarschijnlijk met de bedoeling om zichzelf te beschermen tegen beschuldigingen van patentinbreuk.
Willams heeft meer dan 30 jaar ervaring als uitvinder en werd eerder al eens geïnterviewd door The Guardian. Daarbij werd ze geportetteerd als “voormalig Microsoft-ster“. Ze werkte namelijk eerder in het Microsoft Research Lab in Cambridge totdat ze onder de naam Girton Laboratories haar eigen bedrijf startte. Williams bedacht een ‘thrill chip’, een digitaal notitieblok, maar ook een GyroTablet handheldcomputer met bewegingsdetector. Ook ontwikkelde ze de SenseCam, een camera die je om je nek kunt hangen en die automatisch je leven op video vastlegt. Het was niet bedoeld voor de lol, maar voor patiënten met Alzheimer. Haar nieuwste project is de Sensebulb, een intelligente gloeilamp die in een normale fitting past en gebruikmaakt van witte LumiLeds.
The Guardian schrijft ‘Another bit of Cambridge, England, in the iPhone‘, maar dat is wat voorbarig omdat het maar de vraag is of Apple überhaupt iets uit het patent gaat gebruiken. De sensortechnologie van de SmartQuill is in feite al in de iPhone en iPod touch aanwezig.
De technologie uit Cambridge die daadwerkelijk in de iPhone is gebruikt, is de ARM-chip. Ook dat bedrijf heeft wortels in een ver verleden en daarbij speelde Apple ook een rol: ARM staat voor Acorn Risc Machine. Apple wilde dat de chipdivisie een spin-off werd van computermaker Acorn, zodat ze de chip in hun Newton MessagePad konden gebruiken. Apple had 43% van de aandelen van ARM en verdiende er veel geld aan toen bleek dat de ARM-processoren een wereldwijd succes werden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties