Hoeveel RAM heb je nodig in een M1 Mac: 8GB of 16GB?

Apple gaat anders om met systeemgeheugen
Apple's M1-chip heeft een vaste hoeveelheid RAM (werkgeheugen), dat is geïntegreerd in het complete pakket van CPU, GPU en Neural Engine. Dit brengt beperkingen met zich mee, maar er zijn ook duidelijke voordelen! We geven ook antwoord op de vraag hoeveel RAM je nu eigenlijk nodig hebt bij de M1.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het feit dat Apple is overgestapt op een eigen System on a Chip (SoC) heeft voor- en nadelen. De performance en het energieverbruik van de M1 zijn veelbelovend, waardoor heel wat mensen meteen zouden willen overstappen. Maar het brengt ook beperkingen met zich mee. Zo kun je de hoeveelheid RAM (werkgeheugen) niet meer achteraf aanpassen. De manier waarop RAM in een computer wordt gebruikt, is bij de M1 compleet anders. Zeker als je uit de traditionele pc-wereld komt, zul je even een knop moeten omdraaien. De processor, geheugen, GPU en opslag zijn bij een pc modulair opgebouwd. Het zijn losse elementen die je afzonderlijk van elkaar kunt upgraden. Is je computer te traag geworden, dan kun je eenvoudig extra RAM bijprikken. Bij Apple kan dat niet, vanwege de overstap naar de Unified Memory Architecture.


Apple heeft de M1-chip ontworpen als één pakketje, zonder iets te zeggen over de technische specs zoals kloksnelheid. De M1 is in alle nu uitgebrachte MacBooks gelijk: of je nu de MacBook Air of de MacBook Pro koopt, in alle gevallen krijg je dezelfde M1-chip*. Bieden ze dan dezelfde performance? We vroegen het na bij Apple en daarbij bleek dat vooral de koeling doorslaggevend is. De MacBook Pro beschikt over actieve koeling en zal langer op hoge performance kunnen werken, terwijl de MacBook Air eerder een tandje terug zal doen, om de temperatuur binnen acceptabele grenzen te houden.

Alles wat we hieronder noemen over de M1 MacBooks geldt ook voor de Mac mini met M1.

*Het enige verschil is dat het instapmodel van de MacBook Air beschikt over een 7-core GPU.

M1 chip features

Lees meer in onze vergelijking MacBook Air M1 vs MacBook Pro M1 om de verdere verschillen te ontdekken.

Bekijk ook

MacBook Air M1 vs MacBook Pro M1.

MacBook Air M1 vs MacBook Pro M1: wat zijn de verschillen?

Wat zijn de verschillen tussen de 13-inch MacBook Air M1 en de 13-inch MacBook Pro M1? We vergelijken de twee eerste MacBooks met Apple Silicon.

De modulaire aanpak, waarbij iedereen zelf een computer in elkaar kan knutselen uit zelfgekozen onderdelen, is bij Apple-gebruikers nooit zo gangbaar geweest. Het is een idee uit de begindagen van de pc. Apple gebruikte wel standaardcomponenten uit de pc-industrie, maar is gaandeweg steeds meer eigen componenten gaan maken, om ze krachtiger en energiezuiniger te maken. Dat gebeurde eerder bij iPhones en iPads, waarbij je achteraf ook geen componenten kunt omwisselen – en het gebeurt nu bij Macs.

Andere benadering van systeemgeheugen

Apple gaat bij de M1 totaal anders om met systeemgeheugen. Bij de Intel-chips met geïntegreerde graphics wordt het systeemgeheugen gedeeld tussen de CPU en GPU. Bij de M1 is dat ook het geval, maar komt er nog een Neural Engine bij, die ook systeemgeheugen nodig heeft.

Het verschil is dat het geheugen bij Apple’s nieuwe SoC deel uitmaakt van de M1-architectuur. Er zitten geen aparte geheugenslots op het moederbord, zoals je bij veel Windows-pc’s gewend bent en zit is ook niet ergens gesoldeerd, zodat je het (eventueel door een technicus) kunt laten vervangen. Omdat het geïntegreerd is, is er geen mogelijkheid om later nog het geheugen te upgraden van 8GB naar 16GB. Voorheen verkocht Apple wel eens Macs met vastgesoldeerd geheugen dat niet kon worden vervangen, maar bij de M1 is het totaal onmogelijk gemaakt. Dat komt omdat de insteek totaal anders is.

De GPU van de M1-chip.

Bij de nieuwe MacBooks krijg je standaard 8GB RAM, dat je voor €230 kunt upgraden naar 16GB. Achteraf upgraden kan niet, dus je zult meteen de juiste keuze moeten maken.

Het maximum van 16GB RAM is waarschijnlijk een gegeven bij deze modellen. Als Apple ook de high-end modellen uitbrengt zal een high-end versie van de M1 voor krachtiger Macs gemaakt moeten worden die ook 32GB of 64GB RAM ondersteunt. De huidige Mac Pro gaat zelfs door tot 1,5TB RAM (maar dat kost je wel €30.000 extra bovenop de toch al forse instapprijs, dus buiten het voorstellingsvermogen van gewone gebruikers).

De voordelen van Apple’s geïntegreerde geheugen

Het klinkt misschien als een groot nadeel dat je je geheugen achteraf niet kunt upgraden. Voor pc-gebruikers zal het opnieuw een bewijs zijn dat Apple een gesloten systeem heeft gemaakt, waarbij alle vrijheid van je wordt afgepakt.

M1-chip

Toch zitten er grote voordelen aan de geïntegreerde aanpak. Bij andere systemen moet de data steeds gekopieerd worden van het ene deel van het geheugen naar het andere. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de GPU-kernen toegang nodig hebben tot iets dat eerder door de CPU-kernen werd gebruikt. Bij het geïntegreerde geheugen van Apple is dat niet nodig: elk onderdeel kan op een flexibele manier meer geheugen toegewezen krijgen, bijvoorbeeld voor graphics of voor bewerkingen van de Neural Engine, zonder dat data eerst gekopieerd hoeft te worden. Dit levert betere performance op.

Wat betekent het voor jou?
Bij Macs met M1-processor is het belangrijker dan ooit dat je meteen de juiste keuze maakt. Je kunt achteraf immers niets meer aanpassen. Ben je een doorsnee gebruiker die de dag vult met e-mails typen en internetten, dan is de keuze gemakkelijk: kies een MacBook met 8GB opslag en je zult genoeg performance hebben. Voor mensen die het toch allemaal een beetje eng vinden en nu al willen instappen bij de M1 Macs, is de upgrade naar 16GB misschien een investering die je wat meer gemoedsrust geeft. Maar je hebt het waarschijnlijk niet echt nodig.

M1 chip in moederbord

Je hebt ook meer RAM nodig als je heel veel apps tegelijk geopend wilt hebben, of als je in je browser honderden tabbladen tegelijk open laat staan. Dit is een wat onnozele reden om 16GB RAM nodig te hebben. Maar hé, de klant is koning en Apple verkoopt je graag een duurdere upgrade.

Voor taken zoals schrijven en af en toe foto’s bewerken is de MacBook Air prima. Wil je langdurig video’s renderen, heel grote fotobestanden openen of heel veel audiosporen tegelijk bewerken, dan is de MacBook Pro een betere keuze. Voor mensen die echt zware bewerkingen moeten doen voor werk en/of hobby, is het misschien beter om nog even te wachten tot de high-end modellen van de MacBook Pro voorzien zijn van M1-processor met 32GB of 64GB RAM.

13-inch MacBook Pro
Is dit jouw gemiddelde werkdag, dan heb je waarschijnlijk meer aan 16GB RAM.

Waarschijnlijk ben je als high-end gebruiker ook afhankelijk van Photoshop, dat nog niet is aangepast voor de M1. Er is wel een beta, maar met beperkte functionaliteit. De software van Avid is nog niet aangepast voor Apple Silicon, dus je bent voorlopig vooral afhankelijk van Apple’s eigen high-end software:

  • Final Cut Pro 10.5
  • Motion 5.5
  • Compressor 4.5
  • Pro Video Formats 2.2
  • GarageBand 10.4
  • Logic Pro 10.6
  • Logic Remote 1.5
  • MainStage 3.5
Bekijk ook

Apple Silicon

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is een reeks processoren die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld voor de Mac en iPad. Op deze pagina lees je alles over de generaties Apple Silicon, zoals de M1-, M2- en M3-chip en hun varianten.

Verschillen 8GB en 16GB RAM in de praktijk

In een video is te zien wat het voordeel is van upgraden naar 16GB RAM op een M1 MacBook Pro. Het YouTube-kanaal Max Tech heeft de MacBook Pro’s met respectievelijk 8GB en 16GB RAM naast elkaar gezet en benchmarks uitgevoerd. Bij zware belasting is te zien hoeveel voordeel je hebt van 16GB RAM. Het grootste verschil is te zien bij het exporteren van 8K RAW R3D naar 4K. Dit duurde bij de 8GB MacBook Pro 13,57 seconden terwijl het exemplaar met 16GB RAM er maar 5,59 seconden over deed. Dit laatste is te vergelijken met een 16-inch MacBook Pro Core i9 met 32GB RAM. Hieruit zou je kunnen concluderen dat je bij de M1-chip minder RAM nodig hebt voor dezelfde prestaties.

Benchmark 8K RAW naar 4K exporteren

Zelfs bij zware taken werd de MacBook Pro niet zo warm, dat de ventilatoren in actie kwamen. Ook tijdens de andere benchmark-tests waren de ventilatoren nauwelijks nodig. Dit is een groot verschil met de Intel MacBooks.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 26 reacties

  1. Ik lees hier niet wanneer je nu moet kiezen voor 16GB. Alleen dat je die keuze later niet kan herstellen.

  2. Conclusie; We moeten met de M1 totaal anders RAM banaderen zoals we voorheen deden bij computers.
    Uit welke review blijkt dat de M1 met 8GB mega snel is.

  3. @Joost Janssen: ja dat vond ik ook wel grappig. De titel van het artikel is een vraag echter vergeet de auteur om een antwoord te geven op die vraag. Geen ernstige maar wel een knullige fout.

  4. Ook voor softewareontwikkelaars die een Mac gebruiken is 16Gb geen overbodige luxe.

  5. Ik moet zeggen dat ik 8Gb tegenwoordig al aan de krappe kant vind, zelfs voor alleen een beetje Mail/Office/internet enzo.
    Ik had een macbook pro uit 2015 en de 8gb was met regelmaat vaak aardig vol, draaide kleine applicatie die dit liet zien.

    Ook op het werk merk ik gewoon dat gewone kantoor medewerkers aan 8Gb niet meer voldoende hebben, met regel maat is geheugen vol.
    Daarom laatste 2 jaar nu de standaards laptops ook 16gb al bij mij, dit is echt geen overbodige luxe meer.

  6. 8GB is meer dan genoeg, want swappen met een SSD gaat tegenwoordig ook supersnel. Het is niet meer zo’n ratel gebeuren als vroeger. Iedereen die 230 euro uitgeeft voor 8GB meer is gek. Win je een paar seconden mee per dag als je teveel applicaties open hebt staan.

  7. Ik twijfel zelf nog enorm tussen de MBP met 8 of 16 GB ram. Als mijn builds in Xcode er profijt bij hebben en mijn Final Cut Pro projecten ook, dan is het die €230 extra wel waard. Alleen de YouTubers vertellen mij dat ik het geld beter in mijn zak kan houden. Het is wel weer een aankoop waarmee je een paar jaar vooruit wilt. Blijft lastig.

  8. @Mike: Wat is jullie inschatting voor webdesigners?

  9. Volgens Adobe werkt Photoshop wel onder Rosetta 2.

  10. Wat ik altijd mis als er geschreven wordt tussen keuze MacBook Air en MacBook Pro is de schermgrootte.
    Qua gebruik volstaat voor mij de Air, echter ik vind een 13” beeldscherm te klein. Alleen voor een groter beeldscherm moet ik dus kiezen voor een pro, die eigenlijk veel te veel biedt en veel duurder is. Jammer dat Apple geen air met groter beeldscherm aanbiedt.

  11. Ik mis ook een duidelijk advies wanneer je voor 8 of 16 gb zou moeten gaan.

    Ik ben zelf ook erg in twijfel.

    Wil ook geen overhaaste beslissing nemen.
    De 8Gb zijn voorradig, maar de 16Gb versies helaas niet.

  12. Origineel geplaatst door Dennis
    Ik moet zeggen dat ik 8Gb tegenwoordig al aan de krappe kant vind, zelfs voor alleen een beetje Mail/Office/internet enzo.

    Ik had een macbook pro uit 2015 en de 8gb was met regelmaat vaak aardig vol, draaide kleine applicatie die dit liet zien.

    Ook op het werk merk ik gewoon dat gewone kantoor medewerkers aan 8Gb niet meer voldoende hebben, met regel maat is geheugen vol.

    Daarom laatste 2 jaar nu de standaards laptops ook 16gb al bij mij, dit is echt geen overbodige luxe meer.

    Dude; dit is het ding juist. Je kan de m1 niet met een Intel vergelijken. Je ram werkt anders op de m1 en daarom is er minder nodig.

  13. @Richard: Als je zulke applicaties draait is 16gb sowieso geen overbodige luxe, zeker als je er nog eens enkele jaren mee vooruit wil.
    Ik vind zelfs 8Gb al weinig voor gewoon office werk, zelfs mijn oude macbook pro prive met een browser / mail open enzo vreet de 8Gb al aardig op.

    Ik weet dan niet hoever de M1 anders werkt dan een gewone processor, maar applicaties zijn tegenwoordig niet echt geheugen vriendelijk meer.

  14. De programma’s van Affinity (Foto, Designer en Publisher) zijn wel al klaar voor zowel de nieuwe M1 chip als de laatste MacOS versie Big Sur.

  15. Ik verbaas mij er altijd over dat mensen met wat gewoon office werk echt problemen ondervinden met 8gb. MacOs biedt een relatief goed geheugengebruik waardoor je niet snel in de problemen zou behoren te komen. Zeker nu icm de M1 zou dit nu geen probleem meer mogen zijn. Je kunt dan ook op youtube genoeg filmpjes vinden waarbij mensen de productiviteit testen en geen van hun heeft problemen met max 8 GB.

    Ter illustratie, ik werk op een MacMini Late 2012 met 4 GB. Ik had er eerst 16 GB inzitten maar doordat ik een probleem kreeg met het geheugen ben ik tijdelijk aangewezen op 4 GB. Ik maakte mij ernstig zorgen over de performance maar wilde de M1 afwachten voor ik nieuw geheugen zou kopen. Ik gebruik dagelijks Netbeans voor java code terwijl ik daarnaast (nu) een powerpoint van 100+ MB groot open heb, spotify, word, mail, teams, skype, Chrome (om dit artikel te lezen en te reageren). Ik heb nog geen zandballetje gehad. Kijk ik naar het geheugen gebruik is die aan zijn Max maar dat was ook toen ik 16 GB gebruikte. MacOS gebruikt de hoeveelheid geheugen die je het geeft.

    Kortom: je moet wel heel erg veel “pro werk” doen wil je een financieel voordeel halen uit een geheugen upgrade. Huis tuin en keukengebruikers die bijv. een 4K film willen bewerken etc. etc. zonder dat het hun primaire inkomen is, die verdienen die investering waarschijnlijk niet terug.
    Daarnaast dit is de eerste generatie van de Mac silicon, je mag verwachten dat de wijzigingen in het begin elkaar snel zullen opvolgen. Dus mogelijk is je SOC in geheel eerder ‘verjaard’ dan dat je echt geheugen te kort komt.
    Oftewel kijk goed naar waarvoor je de computer denkt te gaan gebruiken. Wees daar eerlijk in, als het puur is voor facebook, youtube en netflix is dat ook prima. Kijk daarna naar de ervaringen van andere mensen (bijv. Youtube, zoek op M1 productivity) die je een objectieve onderbouwing kunnen geven wat een goede keuze kan zijn. (Dit hierboven is subjectief) Kijk vervolgens of je de extra kosten kunt verantwoorden. Want dat kun je uiteindelijk alleen zelf.

  16. Origineel geplaatst door John
    Ik mis ook een duidelijk advies wanneer je voor 8 of 16 gb zou moeten gaan.

    Ik ben zelf ook erg in twijfel.

    Wil ook geen overhaaste beslissing nemen.

    De 8Gb zijn voorradig, maar de 16Gb versies helaas niet.

    Ik zou ook graag 16ram willen maar helaas nog niet op voorraad

  17. @Gany: De opvolger van de M1 is nog wel even weg.
    Dus voor ‘Joe Avarage’ is 8Gb genoeg. Doe je veel Gfx of dev. taken neem dan gerust de 16Gb variant.
    Daarnaast wil je zeker 2 tot 4 jaar met de M1 doen. Dan is 16Gb wellicht iets waardevaste als jij je M1 weer verkoopt.
    Just my $0.02

  18. Origineel geplaatst door A3
    @Gany: De opvolger van de M1 is nog wel even weg.
    Dus voor ‘Joe Avarage’ is 8Gb genoeg. Doe je veel Gfx of dev. taken neem dan gerust de 16Gb variant.
    Daarnaast wil je zeker 2 tot 4 jaar met de M1 doen. Dan is 16Gb wellicht iets waardevaste als jij je M1 weer verkoopt.
    Just my $0.02

    @A3: Jaarlijkse update cyclus zal Apple echt wel aanhouden. De ervaringen die ze nu opdoen met de M1 zullen zeker leiden tot een verbeterslag. Kijk naar de snelheid waarmee ze de soc in de iPad vernieuwen. (Zou mij trouwens niets verbazen als ze nog met een M1X uitkomen, voor de pro’s.)
    Op het moment beschouw ik de M1 als een aanschaf voor Max 4 jaar. Als iemand hem daarna tweedehands wil kopen, dan zullen ze wellicht niet letten op 8 of 16Gb.

    Voor de duidelijkheid, ik bestel zelf een 16Gb variant, alleen ik raad het mensen niet snel aan.

  19. @Gany: een pro gaat denk ik niet voor een 13” pro maar voor 15”, iMac / iMac pro of Mac pro.
    Zakelijk merk ik dat 8 Gb meestal genoeg is. De meeste administratieve gebruikers, gebruiken maar beperkt wat mogelijk is. Dus 16 Gb is dan al overkill.

  20. @Makasa: Eens, al is Pro een heel ruim begrip, er is geen strikte definitie voor. Dus tegenwoordig noemt iedereen zich bijna een pro en bedrijven als Apple spelen daar mooi op in. Ik vind de huidige MBp”13 2020 M1 meer een verre verwant van de MB”13 2008 dan een “pro product”.

    Daarnaast heb ik na het opgeven van mijn strijd met MBp”15 2016, geleerd dat een compacte computer met een sterke CPU prima samenwerkt met een extern scherm, en dat een lichte computer in de tas gooien super fijn is. Maar ik definieer mezelf ook niet als een “pro” dus ik vind het niet erg dat ik de waterkoker een zetje kan geven wanneer het systeem compileert. Bij veel bedrijven waar ik over de vloer kom zijn de systemen trager. Er zal daar (naar ik aanneem) een goede afweging gemaakt zijn tussen de kosten…

  21. M1 MacBook Pro, 8 GB vs 16 GB

    Geekbench geen verschil
    Cinebench geen verschil
    Xcode benchmark 16GB model 11% Sneller

    Lightroom Classic (via Rosetta nog niet geoptimaliseerd ) test, 42MPixel RAW-foto’s, terwijl de bewerking geen verschil maakt (en heel erg snel, veel sneller dan op een MS Surface). Exporteren van een stapel foto’s, 8GB versie duurt 3 minuten 16GB versie is sneller met 2 min 43 seconden. Dus 8% sneller. En sneller dan een iMac uit 2020 met 16 GB RAM, wat twee keer zo duur is als de MacBook.

    Final Cut Pro export test 1, geen verschil maar beide sneller dan een i9 Macbook Pro.
    Final Cut Pro export test 2, met Red Raw, dus Heavy VIdeo Load. 16GB versie is 2,3 keer sneller.

    Dus, alleen als je zeer zware videobewerking doet (8K video in RAW) is het de moeite waard om naar 16GB te gaan, het 8GB model is genoeg voor de meeste.

    Dit is zeer indrukwekkend en een blamage voor de experts hier die denken dat 8GB RAM belachelijk is…
    Bekijk deze video ook.

  22. @A3: Ik denk dat de M1x er voor April is

  23. Er wordt gezegd dat Photoshop niet werkt onder Rosetta2. Nou, het loopt als een zonnetje. Geen enkel probleem tot op heden. Lightroom Classic is helemaal geweldig. Die draait super. Ik heb vorige week mijn Macbook I5 2.0 met 16GB teruggebracht naar de winkel (had ‘m net een week) en meteen de MacBook Pro M1 met 8GB aangeschaft. Ik doe veel Lightroom, Photoshop en iMovie. Het loopt allemaal zeer snel; zeker 2 keer zo snel als de i5. En dan de accu… vanochtend om 9 uur begonnen. Het is nu middernacht. Er is nog 59% over.

  24. 8GB is echt onverstandig. De ontwikkelingen gaan nu zo snel dat 16GB snel de standaard gast worden.

    Je verkoopt, over een paar jaar, je nieuwe MacBook met 16GB veel gemakkelijker, en voor meer geld.

  25. Stel je wil je max 1500 besteden, zou je dan het beste kiezen voor een Air met 16gb, of dan beter een Pro met 8gb?
    Keuzestress……..

  26. Wacht al lange tijd op totaal nieuwe iMac maar die komt er maar niet en dus ga ik ook voor de nieuwe Mac Mini M1
    Momenteel nog op iMac late 2012 27″ 3,2 i5 met 8GB geheugen.
    OS Catalina draait wel vanaf externe SSD

    Gebruik computer voor gewone zaken (browsen/mailen/agenda/Numbers/Pages) maar ook Lightroom en Photoshop.
    Huidige iMac heeft het moeilijk met foto bestanden in Lightroom en Photoshop.
    Toekomst gericht, en voor verkoop, denk ik dat kiezen voor 16GB Mac Mini beste keuze is.
    Wil gewoon zekerheid over genoeg geheugen.

    8GB is direct leverbaar. 16GB levering voorzien 21- 30 december.