Met deze truc kun je tot zes externe schermen met een M1-Mac gebruiken
Op de eigen pagina over de M1 Macs is Apple luid en duidelijk: beide nieuwe MacBooks ondersteunen maximaal één display tot 6K-resolutie, terwijl de Mac mini daar nog een tweede 4K-scherm via HDMI aan toevoegt. Dat is een flinke stap terug in vergelijking met de voorgaande modellen. YouTuber Ruslan Tulupov laat zien hoe je toch meerdere displays tegelijk kan gebruiken op de nieuwste M1-modellen. Zijn ervaringen zijn over het algemeen positief.
Externe schermen op M1 Macs
De vorige generatie MacBook Air met Intel-chip was geschikt voor één 6K of 5K-scherm of een combinatie van twee 4K-displays. Bij de Intel MacBook Pro met twee Thunderbolt-poorten kon je één 5K-scherm of twee 4K-displays aansluiten. De Intel Mac mini was zelfs geschikt voor drie 4K-displays of een combinatie van één 5K- en een 4K-scherm. De nieuwste M1 modellen doen dus één stapje terug, maar dat heeft de YouTuber Ruslan Tulupov er niet van weerhouden om de mogelijkheden verder te onderzoeken.
Uit zijn test blijkt dat de M1 Macs wel degelijk meerdere schermen kan gebruiken, hoewel je daar wel een trucje voor moet doen. Op de M1 Mac mini kun je daarmee in totaal zes schermen aansluiten en op de twee M1 MacBooks vijf externe beeldschermen. Allereerst heb je de DisplayLink software nodig, waarmee de schermen aangestuurd worden. Omdat de Macs van zichzelf niet zoveel poorten hebben, heb je ook een usb-c dock of hub of andere adapters nodig.
In de twee video’s die je in dit artikel vindt, legt hij uit hoe hij dit voor elkaar gekregen heeft. De resultaten zijn goed, al moeten sommige scherm naar beneden geschaald worden om goede beeldkwaliteit te tonen. Hij maakt gebruik van Startech-adapters en je moet dus behoorlijk in de buidel tasten om tot dit resultaat te komen. Mocht je sterk afhankelijk zijn van externe schermen, dan is het goed om te weten dat de mogelijkheid er ook op de M1 Macs is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Derde beta van macOS Sequoia 15.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (16-01)
- Waar blijft iPhone Mirroring in Europa? Dit is de huidige status (en wanneer we het hopelijk krijgen) (16-01)
- 6 verwachte nieuwe functies in de aankomende M4 MacBook Air (13-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- 'Release MacBook Air M4 mogelijk al vroeg in 2025' (24-12)
Apple Silicon
Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.
- Alles over Apple Silicon
- Alles over de M4-chip
- Alles over de M3-chip
- Alles over de M2-chip
- Alles over de M1-chip
- Intel vs Apple Silicon
- MacBook Air met Apple Silicon
- MacBook Pro met Apple Silicon
- iMac met Apple Silicon
- Mac mini met Apple Silicon
- Mac Studio met Apple Silicon
- Mac Pro met Apple Silicon
Reacties: 4 reacties