Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
MacBook Pro M3 in spacegrijs

Gerucht: ‘M4 Macs standaard met 16GB werkgeheugen’

Apple lijkt eindelijk overstag te gaan: toekomstige Macs met M4-chip krijgen allemaal standaard 16GB werkgeheugen, zo zegt een bron. En dat scheelt je misschien wel honderden euro's.

Al jarenlang biedt Apple bij de meeste Macs standaard 8GB werkgeheugen. Dat gold al destijds voor de oudere Intel-varianten, maar ook al sinds het begin van de Apple Silicon-versies met bijvoorbeeld M1- en M2-chip. Zelfs de basisuitvoeringen van de meest recente M3-chip bieden standaard 8GB RAM. Hoewel dat voor de MacBook Air en het instapmodel van de iMac nog echt wel voldoende is, klinkt er uit de professionele hoek al jarenlang kritiek. Het lijkt er nu op dat Apple dit jaar overstag gaat, want volgens Mark Gurman zou Apple zomaar kunnen kiezen voor 16GB RAM als nieuwe standaard.

’16GB RAM nieuwe standaard in M4-chip’

Uit logbestanden blijkt dat Apple vier nieuwe Macs met M4-chip aan het testen is. Het gaat dan om een nieuwe MacBook Air, MacBook Pro, iMac en Mac mini. De geteste modellen hebben allemaal 16GB of 32GB RAM. Dit doet vermoeden dat Apple momenteel geen modellen met 8GB RAM aan het testen is. De dubbele hoeveelheid werkgeheugen zorgt ervoor dat je meer apps en vensters tegelijkertijd kan gebruiken (zonder haperingen) en dat bepaalde grafische en zwaardere taken makkelijker gaan. Bovendien is het maximum van 32GB werkgeheugen nieuw. Momenteel kan een M3 Mac (dus met de gewone M3-chip) maximaal 24GB RAM krijgen.

Bekijk ook

Hoeveel RAM heeft jouw MacBook nodig? Je kunt het makkelijk checken

Heb je nu wel of niet genoeg aan 8GB RAM? En is een upgrade naar 16GB RAM dan zinvol? Je kunt dit gemakkelijk achterhalen door naar de geheugendruk van je huidige Mac te kijken.

Vooral bij het instapmodel van de MacBook Pro is 16GB RAM als standaard een welkome toevoeging. Apple kreeg vorig jaar veel kritiek dat zo’n pro-machine nog standaard met maar 8GB RAM komt. Daardoor zou dit model volgens gebruikers uit de professionele hoek nooit de naam MacBook Pro mogen krijgen, omdat je voor de pro-prestaties dan altijd moet upgraden naar 16GB RAM. Zo’n upgrade kost in Nederland €230,-. In theorie levert 16GB RAM als standaard je dus een flinke besparing op, al is er natuurlijk altijd een kans dat Apple de instapprijs gaat verhogen om dit verschil te compenseren.

Apple beargumenteerde vorig jaar overigens nog dat 8GB RAM in de M3 MacBook Pro voldoende is, omdat het vergelijkbaar zou zijn met 16GB werkgeheugen in andere laptops. Dat komt volgens Apple omdat ze gebruik maken van een unified memory architecture. Het werkgeheugen zit ingebouwd in de chip, waardoor het ook sneller toegankelijk is voor de processor.

Bekijk ook

Apple: '8GB RAM is genoeg voor een professionele MacBook'

Nadat Apple de nieuwe MacBook Pro-modellen had aangekondigd, klonk er uit verschillende richtingen kritiek. Het centrale geheugen van 8GB in het standaardmodel zou te weinig zijn voor een laptop met 'pro'-label. Apple beargumenteert echter dat 8GB genoeg is en dat de vergelijking met andere laptops en pc's niet op gaat.

Of alle M4 Macs echt standaard 16GB RAM krijgen, weten we later dit jaar. Het zou ook nog kunnen dat Apple deze modellen simpelweg nog niet aan het testen is, maar dat ze wel in ontwikkeling zijn. Andere specs die naar voren komen, zijn een 10-core CPU en 10-core GPU. Er zou ook een model gevonden zijn met een 8-core CPU en 8-core GPU. De iPad Pro 2024 (momenteel het enige apparaat met M4-chip) heeft een 9- of 10-core CPU (afhankelijk van de opslagcapaciteit) en altijd een 10-core GPU.

De eerste M4 Macs worden dit najaar (vermoedelijk in oktober) verwacht. Het gaat dan waarschijnlijk in ieder geval om de modellen met gewone M4-chip, en dan met name een nieuwe iMac, Mac mini en 14-inch MacBook Pro. De MacBook Air zou pas in 2025 komen, gevolgd door een nieuwe Mac Studio en Mac Pro met krachtigere M4-chips zoals de M4 Max en M4 Ultra.

Bekijk ook

'Eerste M4 Macs komen in november'

Apple is van plan om in de loop van 2024 en 2025 alle Macs te voorzien van een M4-processor. Wanneer kunnen we de eerste modellen verwachten?

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 4 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.