Intel Cannon Lake-processors zijn klaar voor de Mac… van eind 2019
De nieuwe MacBook Pro’s liggen nog maar net in de winkel en presteren beter dan voorheen. Apple was daarbij gedwongen om de 14 nanometer Coffee Lake-processors te gebruiken. De opvolgers zijn nog niet klaar. Mede daarom overweegt Apple om eigen Mac-processors te ontwikkelen om Intel buitenspel te zetten. Inmiddels weten we meer over de 10 nanometer Cannon Lake CPU’s die Intel aan het ontwikkelen is. Tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers gaf Intel wat meer details over de ontwikkelingen.
Mac met Cannon Lake in 2019 (of 2020?)
Cannon Lake zou eigenlijk al in 2016 verschijnen, maar Intel kreeg tegenslagen te verwerken en was gedwongen om ze uit te stellen. Vorig kwartaal vertelde toenmalig CEO Brian Krzanich dat het bedrijf moeite had om voldoende stuks van de juiste kwaliteit te produceren. De introductie zou daarom moeten doorschuiven naar 2019. Nu zegt interim CEO Bob Swan dat alles op schema ligt en dat de Cannon Lake CPU’s eind 2019 gaan verschijnen, op tijd voor de feestdagen.
Onderstaande tabel laat de verschillende generaties zien. De opvolger Ice Lake zal ongetwijfeld ook opschuiven en op z’n vroegst in 2020-2021 verschijnen.
Betekent het nu dat je de aankoop van je nieuwe Mac met nog ruim een jaar moet uitstellen? Niet per se. Er zijn altijd wel weer nieuwe ontwikkelingen en je kunt niet eindeloos blijven wachten. Eind 2019 zullen er alweer nieuwe processors in ontwikkeling zijn en mogelijk heeft Apple dan al een eerste versie van de eigen Mac-processor af.
Onzekerheden
Wat de 10nm Cannon Lake-chips betreft is het nog onzeker of er voldoende voorraad voor de fabrikanten is om ook daadwerkelijk voldoende producten uit te brengen. Sommige fabrikanten zullen moeten wachten tot 2020. Toch belooft CEO Swan dat de eerste producten voor de kerst in de winkel liggen, al blijft het bedrijf nog een slag om de arm houden. Wat concrete producten betreft zullen de iMac en MacBook Pro van 2019 waarschijnlijk als eerste aan de beurt zijn voor de 10nm Cannon Lake-processor.
Voor Apple is het uitstel hoe dan ook onhandig, want zij zijn sterk afhankelijk van Intel’s releaseschema en specs. En dat is onhandig, want bij de Coffee Lake CPU’s zat Apple vast aan het maximum van 16GB LPDDR 3 RAM. Met een aparte chip lukte het om dit op te schroeven naar maximaal 32GB DDR4 werkgeheugen, maar dat verbruikt meer energie waardoor er een grotere batterij nodig is. Echt ideaal is het niet. Vandaar dat Apple erop gebrand is om in navolging van de A-chips in de iPhones ook eigen MacBook-chips te ontwikkelen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
- Apple brengt Release Candidate van macOS Sequoia 15.4 uit (24-03)
- MacBook Air M4 nu in de winkels: dit zijn de nieuwe lagere prijzen en uitvoeringen (12-03)
Dan toch maar die imac bestellen…
Apple wil dit Apple wil dat, maar gewoon een pro laptop laten draaien op een mainstream cpu lukt ze niet….. Waarom een Macbook Pro kopen als je meer zekerheid krijgt momenteel bij HP, Lenovo en Dell voor de helft van de prijs…. Oh ja want het moet en zal Apple en OSX zijn, right…….
@Fred: Hoezo “gewoon een pro laptop laten draaien op een mainstream cpu lukt ze niet”? Je hebt het over de problemen met de hitte bij bepaalde modellen? Ieder merk heeft wel eens wat problemen bij nieuwe modellen, ook Apple. Maar je koopt natuurlijk de laptop die je wil. Ik ben zelf zeer tevreden met mijn Macbook Pro.
Wil je het niet, koop je het niet.
Ik ben benieuwd of Apple in staat is een laptop/iMac -CPU te produceren die net zo goed of beter is dan de huidige core generatie. Virtualiserings extensies etc … daar heeft Apple zelf met de eigen socs weinig ervaring mee. Laat de T2 chip crash (al sinds de iMac pro niet opgelost) geen voorbeeld voor de “Mac CPU” zijn. Een pro laptop moet in staat zijn virtual box / vm ware en aardig wat veeleisende software te draaien. Ok, als Apple de pro’s wil veranderen in een iPad met toetsenbord. Prima, dan wordt het zoeken naar alternatieven. Zou ook leuk zijn als bootcamp blijft draaien. Met een eigen Apple CPU zal dat ook lastiger worden. Mocht Microsoft een “arm” versie voor Apple produceren blijft af te wachten of de Windows applicaties ook worden omgetoverd door de producenten.
Maar dit is wel appels met peren vergelijken. Ik heb HP’s, Lenovo’s en Sony’s gehad maar stuk voor stuk zijn ze qua bouwkwaliteit niet te vergelijken met een MacBook Pro. Als je dan een goede vergelijking wilt maken, vergelijk de MBP dan met een SurfaceBook van Microsoft of een Razer Blade Pro. En dan zie je dat de prijsverschillen minder groot zijn.