Mac-apps ervaren problemen bij opstarten door verlopen certificaten: zo los je het op
Heb je een Mac-app die je buiten de Mac App Store gedownload hebt, dan zou het zomaar kunnen dat deze niet meer opstart. Door verlopen certificaten en de nieuwste manier om deze te controleren door macOS Sierra, weigeren sommige apps zoals 1Password om op te starten. Er is gelukkig een eenvoudige oplossing voor dit probleem.
Mac-apps crashen bij starten
Elke Mac-app die buiten de Mac App Store gedownload wordt, bevat bepaalde certificaten. Deze certificaten controleren of de apps veilig zijn en van een gerenommeerde ontwikkelaar afkomstig zijn. Zo’n certificaat heeft een bepaalde geldigheid, waardoor deze eens in de zoveel tijd vernieuwd moeten worden. Normaal gesproken heeft zo’n verlopen certificaat geen invloed op reeds geïnstalleerde apps, maar sinds macOS Sierra blijkt dit wel het geval te zijn. Het nieuwe systeem van macOS Sierra controleert of de app gecheckt is bij Apple. Dit werkt samen met de certificaten die de ontwikkelaar voor de app gebruikt heeft. Zijn deze verlopen, dan kan er dus ook niks gecheckt worden, wat resulteert in een crashende app.
Het probleem is alleen van toepassing op apps die buiten de Mac App Store gedownload zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor 1Password, Soulver en PDFPen. Het probleem is echter eenvoudig op te lossen. Om de apps weer goed te laten werken, hoef je alleen maar de nieuwste versie van de desbetreffende app opnieuw te installeren vanaf de website van de ontwikkelaar. Op de website van 1Password leggen de ontwikkelaars meer uit over het probleem. Heb je geen idee hoe je 1Password opnieuw moet installeren, dan leggen ze in onderstaande video uit hoe je dit doet.
Het is niet de eerste keer dat Mac-apps crashen bij het opstarten. In november 2015 hadden sommige apps problemen met certificaten, al ging het toen niet het verlopen hiervan. Het probleem lag toen aan de overstap op strengere encryptie, maar door herinstallatie van de apps kon het probleem toen ook opgelost worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- EasyPark vanaf 1 mei meestal veel duurder door variabele transactiekosten: dit zijn goedkopere alternatieven (01-04)
- Pas op bij het verwijderen van Image Playground: app (nog?) niet opnieuw te downloaden (01-04)
- Google Maps als standaard navigatie-app in te stellen: dit heb je eraan (31-03)
- Nieuwe website toont Europese alternatieven voor Gmail, Dropbox en meer (28-03)
- Digitaal rijbewijs komt eindelijk naar je iPhone (maar niet in Wallet) (28-03)
Dit klinkt simpel, maar wat als de laatste update mij geld kost, terwijl ik die update voor mijn gebruik niet nodig heb?
Vaak heb je de optie op een oudere versie te downloaden. Als je geen duidelijke link ziet naar oudere versies probeer ik twee opties:
1.
Ik kijk naar de link achter de actuele download, kopieer deze en pas die aan met het oudere versienummer. Vaak werkt dit omdat de oudere versies van de software op dezelfde web/ftp server in dezelfde folder staan 🙂.
2.
Beetje vergelijkbaar trucje maar als je een ouder versienummer niet meer weet kan je ook de filenaam aan het einde van de url weghalen tot de / en dan die url bezoeken. Soms kom je in een folder structuur terecht waar je de bestanden kan zien. Vaak werkt dit alleen maar als de downloads op een ftp server staan dacht ik.
3.
Sowieso een tip maar daar heb je nu niet veel aan. Maak een mapje op dropbox/onedrive/google drive aan ofzo waarin je alle actuele versies van je downloads zijn. Ik heb niet mega veel dus opslag is niet super groot en dan heb je altijd een laatste werkende versie bij de hand. Ook handig voor de toekomst als je ineens een update hebt met een dikke bug erin.
Dat gaat niet echt werken, Mike, want die oude versie heeft dan dus nog steeds een verlopen certificaat.