Gerucht: Apple werkt aan 32-core Mac-chips: sneller dan high-end pc’s
‘Sneller dan high-end pc’
De hardware-experts van Apple werken aan meerdere opvolgers voor de M1-chip. Eén ervan moet een extreem snelle worden met maar liefst 32 performance cores. De huidige M1-chip in de instapmodellen van de MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini beschikken over 4 cores voor performance en 4 zuinige kernen die moeten zorgen voor een langere batterijduur. Ze presteren nu al beter dan de meeste Intel-chips, maar toch is het nog maar het begin. De volgende generatie Apple Silicon-chips presteert nog beter.
Een van de eerste opvolgers van de M1 beschikt over 20 CPU-kernen, waarvan 16 gericht op performance en 4 op efficiency. Deze zullen naar verwachting gebruikt worden in alle uitvoeringen van de iMac en in de high-end versies van de MacBook Pro. Een Mac Pro met ARM-processor zou gepland staan voor 2022. Mogelijk gaat die ook de 32-core CPU bevatten.
Er zullen in 2021 twee rondes zijn met nieuwe Macs: in het voorjaar en najaar. Het wil echter nog niet zeggen dat het allemaal op rolletjes loopt. Het ontwikkelen van chips is een complex proces, dus het kan best zo zijn dat Apple eerst kiest voor 8 of 12 high-performance kernen, afhankelijk van hoe de productie loopt. Het blijkt uit informatie die Bloomberg wist te ontfutselen van mensen die op de hoogte zijn van de plannen, maar niet met naam genoemd willen worden omdat er geen officiële aankondigingen zijn gedaan.
Apple wil in twee jaar tijd de overstap naar ARM-processoren maken en is dan onafhankelijk van Intel. Voor Intel is het verlies van Apple als klant een aderlating, maar niet zo’n heel erg grote. Volgens Bloomberg haalt Intel minder dan 10% van de omzet uit Apple Mac-processoren. Maar het zal wel een knauw betekenen voor PC-makers die nu nog afhankelijk zijn van Intel en daarbij moeten toezien hoe Apple aan de lopende band snelheidsmonsters creëert.
In 2021 of mogelijk 2022 zou Apple nog duurdere grafische upgrades kunnen aanbieden met 64 of 128 cores voor de GPU. Deze zouden dan vele malen sneller zijn dan de huidige grafische modules van Nvidia en AMD die Apple nu gebruikt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'Nieuwe 11e generatie instap-iPad komt voorjaar 2025 (met iPadOS 18.3)' (24-12)
- 'Release MacBook Air M4 mogelijk al vroeg in 2025' (24-12)
- 'AirPort-routers komen niet terug, ondanks eigen wifi-chip van Apple' (23-12)
- Gerucht: 'Volgende AirPods Pro krijgen hartslagsensor en meer' (23-12)
- Er komt een nieuwe Apple Watch SE: dit zijn de mogelijke functies van de Apple Watch SE 2025 (18-12)
Apple Silicon
Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.
- Alles over Apple Silicon
- Alles over de M4-chip
- Alles over de M3-chip
- Alles over de M2-chip
- Alles over de M1-chip
- Intel vs Apple Silicon
- MacBook Air met Apple Silicon
- MacBook Pro met Apple Silicon
- iMac met Apple Silicon
- Mac mini met Apple Silicon
- Mac Studio met Apple Silicon
- Mac Pro met Apple Silicon
Reacties: 10 reacties