Vijf iOS-functies op de Mac die Apple nog moet verbeteren
De afgelopen jaren zijn macOS en iOS qua functies steeds meer op elkaar gaan lijken. Toch zijn er op de Mac nog steeds een aantal oorspronkelijke iOS-functies die veel makkelijker kunnen, zoals het gebruik van Siri. We hebben vijf kleine verbeterpunten voor een nieuwe macOS-versie op een rij gezet.
iOS krijgt er elk jaar heel veel nieuwe bruikbare functies bij. Hoewel niet iedereen altijd even blij is met de veranderingen die een grote nieuwe iOS-versie brengt, zorgt dit er wel voor dat iOS elk jaar weer net even anders en geavanceerder is. Op de Mac zijn de zichtbare veranderingen elk jaar een stuk minder groot, terwijl er nog genoeg aan te passen is is. Het gaat dan vooral om enkele iOS-functies die de afgelopen jaren overgebracht zijn naar de Mac en inmiddels behoorlijk achterlopen op het kleine iOS-broertje.
#1 Siri moet slimmer
Siri zit al sinds 2011 op de iPhone, maar is pas sinds september vorig jaar beschikbaar op de Mac. Het is dan ook niet zo heel gek dat de Mac-versie van Siri qua werking iets achterloopt. Dat neemt echter niet weg dat het vreemd is dat sommige basisfuncties van Siri op de Mac simpelweg niet werken. Als je Siri op de Mac vraagt om een timer in te stellen, zegt hij of zij doodleuk dat dat niet mogelijk is. Een timer is wel de meest simpele vraag voor een assistent als Siri. Dat de Mac-versie dat niet kan, heeft waarschijnlijk te maken met het gebrek aan een aparte Timer-app. Daarentegen kun je aan Siri op de Mac ook gewoon vragen wat voor weer het is, terwijl een echte Weer-app ook ontbreekt.
Siri op de Mac kan ook nog steeds niet overweg met HomeKit, terwijl dat nou juist een functie is die je van achter je bureau graag gebruikt. Even de lichten aanzetten zonder dat je je iPhone erbij hoeft te pakken of Hé Siri hoeft te schreeuwen zou een erg nuttige toevoeging zijn. En over Hé Siri gesproken: deze werkt ook nog niet op de Mac, al lijkt daar met de aankomende iMac Pro verandering in te komen.
#2 Ontbrekende iMessage-functies op de Mac
Sinds iOS 10 eind vorig jaar heeft iMessage een flinke make-over gekregen. Met iMessage-effecten en zelfs aparte iMessage-apps, is de berichtendienst een stuk veelzijdiger geworden. Op de Mac ontbreken al deze functies bijna anderhalf jaar later nog steeds. Van alle vernieuwingen zijn alleen de Tapback-knoppen beschikbaar in de Mac-versie van iMessage, maar zowel de effecten als de aparte apps zijn niet beschikbaar. Laatstgenoemde zijn nog het minst grote probleem, maar het is vreemd dat je de verschillende animaties op de Mac niet eens kunt zien.
Als je op de Mac een iMessage-bericht krijgt met daarin een leuke animatie, moet je deze animatie er zelf maar bij bedenken. Het bericht is verschijnt alleen met een melding “(verstuurd met ballonnen)”, wat de gehele functie nogal overbodig maakt. Ook het versturen van een foto gaat in iMessage op de Mac nog niet zo eenvoudig als op je iPhone of iPad. Waarom is het nog steeds niet mogelijk om rechtstreeks vanuit Berichten een foto uit je fotobibliotheek te selecteren? Handmatig de Foto’s-app openen en de juiste foto in het gesprek slepen, is niet bepaald de meest gebruiksvriendelijke manier.
#3 Mac App Store verdient een make-over
De App Store op de iPhone en iPad heeft in iOS 11 een complete make-over gekregen, maar het is eigenlijk de Mac App Store die dit veel meer verdient. Sinds de komst van de Mac App Store is er nog helemaal niets veranderd. De Mac App Store is traag, de zoekfunctie werkt onhandig en door allerlei andere tekortkomingen brengen ontwikkelaars hun apps liever op andere manieren uit. In theorie kan de Mac App Store echter een goede plek zijn om al je Mac-apps te downloaden. We schreven bijna twee jaar geleden al over de verschillen tussen de iOS App Store en Mac App Store en in die tussentijd is er nog niks veranderd.
De verhalen die sinds kort in de iOS App Store te lezen zijn, zijn over het algemeen erg leuk geschreven en geven een kijkje achter de schermen bij heel veel apps. Wellicht dat meer ontwikkelaars geneigd zijn om hun apps in de Mac App Store uit te brengen als zij ook de kans krijgen om meer achtergrondinformatie te geven.
#4 Compleet nieuwe Muziek-app
De Muziek-app in iOS zit inmiddels prima in elkaar. Hoewel wel nog wel wat op- en aanmerkingen zijn, is het vele malen overzichtelijker dan iTunes op dit moment is. iTunes is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een app met veel teveel functies en is daardoor wat onoverzichtelijk. In 2012 heeft Apple voor het laatst iTunes echt compleet vernieuwd, terwijl er in de tussentijd weer allerlei opties bijgekomen zijn. Het muzieklandschap is bovendien flink veranderd: bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een abonnement op een streamingdienst. Apple’s eigen Apple Music is simpelweg in de huidige versie van iTunes geplakt, waardoor de muziekdienst daar eigenlijk niet goed tot z’n recht komt.
Er wordt al redelijk lang geklaagd over de huidige werking van iTunes. Er zijn ook al meerdere ontwerpers geweest die concepten gemaakt hebben die geïnspireerd zijn op de Muziek-app in iOS. Bovenstaand concept is daar een goed voorbeeld van en laat zien hoe een Muziek-app op de Mac een stuk eenvoudiger kan zodat hij vooral makkelijker is in het gebruik. Apple lijkt zelf ook in te zien dat iTunes teveel van alles is, aangezien de iOS App Store sinds enige tijd al uit iTunes verwijderd is. Een losse Muziek-app zou een goede volgende stap zijn.
#5 Rijkere notificaties op de desktop
Hoewel notificaties op de Mac een stuk minder belangrijk zijn dan op de iPhone en iPad, kan het systeem wel een update gebruiken. Notificaties op de Mac in de rechter bovenhoek zijn alleen statisch of interactief. Dat wil zeggen dat je erop kunt klikken om naar de meldingen te gaan of direct een actie kunt uitvoeren, zoals het typen van een antwoord. Op de iPhone en iPad bestaat er echter al een jaar iets als rijke notificaties: meldingen waarmee je veel meer kan doen. Zo kun je een compleet iMessage-gesprek blijven voeren vanuit een melding, zonder dat je daadwerkelijk naar de Berichten-app hoeft te gaan.
Voor wie vaak tussen de Mac en iPhone wisselt, kan het nogal eens verwarrend zijn dat de ene functie wel werkt op de iPhone en niet op de Mac. De rijke notificaties zijn daar een goed voorbeeld van. Of het nou een iMessage-bericht is of een rijke notificatie van de Twitter-app, je haalt veel meer informatie uit dit soort meldingen dan de statische en beperkte meldingen op de Mac. Even snel meerdere antwoorden sturen in iMessage op de Mac van uit één melding gaat niet, omdat de notificatie meteen uit beeld verdwijnt nadat je op enter gedrukt hebt. Op de iPhone en iPad gaat dit veel handiger, omdat je daar door kunt blijven praten en zelfs door een deel van het gesprek kunt scrollen.
Gelukkig zijn er ook voorbeelden van oorspronkelijke iOS-functies die wel goed werken op de Mac. De Foto’s-app is behoorlijk compleet en laat je bijvoorbeeld veel wijzigingen aanbrengen op je foto’s. Ook de Notities-app ligt op de Mac op gelijke hoogte met de iOS-versie. Deze twee voorbeelden laten zien dat Apple het wel degelijk kan, dus er is goede hoop dat ook bovenstaande verbeteringen realiteit kunnen worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Apple werkt aan Siri-chatbot, komt in iOS 19' (22-11)
- iOS 18.2: deze nieuwe functies komen dit najaar (21-11)
- Vierde beta voor ontwikkelaars en derde publieke beta van iOS 18.2 en iPadOS 18.2 nu uit (20-11)
- Apple brengt iOS 18.1.1 en iPadOS 18.1.1 uit (19-11)
- Gebruikers melden problemen met het opslaan van bewerkte foto's in iOS 18 (19-11)
iOS
iOS is het besturingssysteem van de iPhone. iOS regelt alles wat er op je iPhone gebeurt: van de apps tot aan de functies van je iPhone en de verbindingen met Bluetooth, wifi en mobiele netwerken. Voor iOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. Lees hier meer over de huidige iOS-versie. Voor de iPad heeft Apple het besturingssysteem iPadOS, met grotendeels dezelfde functies.
Reacties: 19 reacties