Apple waarschuwt gebruikers over verouderde Mac kernel extensies

Binnenkort geen support meer
Binnenkort zullen zogenaamde kernel extensies niet meer werken in een toekomstige versie van macOS. Dat komt omdat ze minder veilig en betrouwbaar zijn, in vergelijking met moderne alternatieven.

Einde voor kernel extensies

Het is te lezen in een nieuw supportdocument van Apple. Systeemextensies werken op de achtergrond en breiden de functionaliteit van je Mac uit. Sommige apps installeren deze kernel extensies, die Apple legacy system extensions noemt. Vanaf macOS 10.15.4 krijg je een waarschuwing te zien bij het laden van een kernel extensie. Daarna krijg je van tijd tot tijd opnieuw een melding. Tijdens de betaronde van macOS 10.15.4 merkten gebruikers ook al op dat ze de meldingen kregen.

Wat zijn kernel extensies?

Het gaat bij kernel extensies (KEXT) om drivers en andere tools die op een laag softwareniveau taken uitvoeren. Het zijn dus geen tools die je zichtbaar op je beeldscherm te zien krijgt, maar tools die buiten het zicht van de gebruiker op de achtergrond werken. In macOS Catalina zijn ze niet meer nodig, omdat Apple betere methoden heeft ontwikkeld, die betrouwbaarder en veiliger zijn. Ze verkleinen ook de kans dat je systeem crasht.

Wanneer een kernel extensie voor het eerst in macOS 10.15.4 geladen wordt, krijg je een melding te zien dat het binnenkort niet meer te gebruiken is.

macOS Catalina Legacy System Extension

Catalina werkt nog wel met kernel extensies

In 2019 informeerde Apple ontwikkelaars al dat macOS Catalina de laatste versie zou zijn die volledige ondersteuning zou bieden voor kernel extensies. Sindsdien kunnen ontwikkelaars hun software aanpassen. Wanneer ze echt niet meer gebruikt kunnen worden is nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat het met macOS 10.16 echt over zal zijn. Die versie verschijnt in september of oktober 2020. Blijf je na die tijd nog macOS Catalina gebruiken, dan zullen de kernel extensies gewoon blijven werken.

Eén van de apps die er nog gebruik van maakt is Malwarebytes. De ontwikkelaar kreeg een hoop supportvragen in de 24 uur na de release van macOS 10.15.4. Zij gaan overstappen op een nieuwere methode, maar dat kost wel tijd. Sinds eind 2019 zijn ze er al mee bezig en het moet voor de release van macOS 10.16 klaar zijn.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Er is voorlopig nog geen reden tot paniek. Wel is het zo dat oudere extensies de verdere ontwikkeling van software tegenhouden. Apple waarschuwt dan ook dat modernere methoden gebruiksvriendelijker, veiliger en betrouwbaarder zijn.

Ben je zelf ontwikkelaar, dan kun je instructies voor de overstap vinden in dit document met de titel ‘Deprecated Kernel Extensions and System Extension Alternatives’.

Kernel Panic

Wat betekent het voor jou?
Ben je een gewone gebruiker en heb je geen idee waar dit over gaat? Dan hoef je je in eerst instantie geen zorgen te maken. De bekende namen op het gebied van consumentensoftware voor de Mac hebben vaak al aanpassingen gedaan, of maken helemaal geen gebruik van kernel extensies. Vaak gaat het om heel specifieke apps van kleinere ontwikkelaars, die minder mankracht hebben om hun software aan te passen, of die als hobbyproject zijn ontwikkeld.

Je hoeft ook niet te controleren of jij misschien software gebruikt die afhankelijk is van kernel extensies. Je krijgt vanzelf een melding zoals hierboven te zien is, als je nog software gebruikt die niet is aangepast.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.