Mac OS X is vandaag 15 jaar oud, beleef de onthulling opnieuw
Vandaag verscheen precies vijftien jaar geleden OS X 10.0, de eerste publieke versie van OS X met codenaam Cheetah en de vervanger van Mac OS 9. In de tussentijd heeft het besturingssysteem voor de Mac een flinke transformatie doorgemaakt, maar waar gaat OS X later dit jaar naartoe?
Na een publieke beta (Kodiak) verscheen OS X Cheetah op 24 maart 2001 voor (omgerekend) 129 euro. Als je deze versie van het Mac besturingssysteem anno 2016 bekijkt ziet het er uiteraard verouderd uit, maar het valt ook op hoeveel er hetzelfde is gebleven.
OS X in 2001 en 2016, zoek de verschillen
Kijk bijvoorbeeld naar het dock waar de apps in te vinden zijn, of de balk bovenin beeld die vijftien jaar later maar weinig is veranderd. Ook introduceerde OS X apps als Mail en het adresboek. OS X was destijds bijzonder, omdat het overstapte naar Darwin. Dit open source systeem is gebaseerd op Unix. Darwin bevat de belangrijkste componenten waar OS X en later iOS op zijn gebaseerd.
OS X Cheetah was verre van perfect, maar OS X versie 10.1 (‘Puma’) bracht de stabiliteit die hard nodig was. Cheetah stond bekend om het Aqua-thema, waardoor de kleur blauw nogal overheerste. Destijds was Internet Explorer nog de standaard browser, want Safari verscheen pas met OS X Jaguar in 2002.
Ben je benieuwd hoe Steve Jobs destijds OS X onthulde? Neem dan een kijkje naar onderstaande video. OS X werd onthuld tijdens de Macworld Expo in 2000.
De toekomst van OS X
Inmiddels zijn we het wel gewend om het besturingssysteem van de Mac met OS X aan te duiden, maar het zou zomaar kunnen dat daar in de nabije toekomst verandering in komt. Inmiddels zitten we alweer bij OS X 10.11 El Capitan, de elfde versie van OS X die op 30 september 2015 beschikbaar kwam.
Rond die tijd in 2016 verwachten we de OS X 10.12, die als een van de belangrijkste functies spraakassistent Siri toevoegt aan de Mac. Mac OS, de voorloper van OS X, werd na achttien jaar vervangen door OS X. Als OS X eenzelfde schema volgt, kunnen we het binnenkort misschien wel uitzwaaien voor een totaal nieuw besturingssysteem. Vanaf dit jaar kunnen we iOS met iOS 10 in ieder geval ook aan gaan duiden met de letter X.
Fotobron: Macplaza
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt eerste beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars uit (02-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
Leuk om weer terug te zien. Het is echter deze innovatie en vernieuwingen die we al een tijdje niet meer zien van Apple. De iPhone: Ja!, de iPad: ja, een beetje… Maar daarna is er eigenlijk niks revolutionairs meer gekomen van Apple.
Huh, Internet Explorer op OS X?
@eMilty: De iPad een beetje? Ik geloof dat dit een ware tablet revolutie te weeg heeft gebracht!
Dat lettertype in de presentaties van die tijd… Hoe heeft Jobs dat ooit zo gemaakt RIP
@Laurens: ja zeker , vroeger in Mac os 9 had je geen safari .. Maar internet exploder en Netscape . Heb hier nog een aantal staan die op Mac os 9.2 draaien 😋
Ja Apple heeft het naar mijn mening super gedaan laatste 20 jaar . Mijne eerst Apple computer draaide systeem 7.5 … Was ergens in 1995🙄 osx was echt een enorme stap voor Apple . Weet nog goed hoe slecht het in het begin draaide. Puma en Jaguar was al een stuk beter … En toen tiger !!!! Dat was superieur tegenover Windows xp en later Vista! Leopard op de ppc Macs was helaas een stuk tragen dan op de nieuwe Intel systemen 😋 maar dit was allemaal voor de tijd dat Apple een mode cult merk werd .
Tja, Jobs wordt als een presentatieguru gezien dus blijkbaar kan Comic Sans gewoon nog prima 🙂 Of deze mac variant waar ik de naam niet van ken.
@Laurens: in 2005 stopte Microsoft met deze browser. Eigenlijk een zeer belangrijk moment, niet alleen voor Mac, want in 2006 kwam Apple met Safari. Ze maakten daarbij WebKit (de engine voor het renderen van webpagina’s) open source. Diezelfde WebKit is de basis van veel browsers, zoals Chrome, Android WebBrower en Opera (sinds kort).
@Laurens: Jep, IE op OS X was in die tijd zelfs beter dan op Windows. Andere render-engine meen ik.
@Richard van Zon: Vergeet echter niet dat WebKit een fork is van KHTML, de engine van browser Konqueror, in de KDE desktopomgeving voor Linux. KHTML was natuurlijk al Open Source, waardoor Apple deze kon forken.