‘Met een zakelijke Mac bespaar je geld’
Ooit waren Macs op de werkplek vooral ‘onhandig’ en ’te duur’. De IT-afdeling gaf liever iedereen een standaard Windows-computer, omdat het nu eenmaal makkelijker is als iedereen op hetzelfde platform zit. Mensen die hun zelf meegebrachte MacBook wilden gebruiken liepen tegen een muur van onbegrip aan. Macs zouden alleen geschikt zijn voor grafisch werk bij kleine creatieve bedrijfjes, niet voor productieplanning en logistiek. Toch zijn er bedrijven die in rap tempo aan het overstappen zijn, zo bleek afgelopen week uit de ervaringen van twee bedrijven, LEGO en IBM. Tegelijk moet je je bij dit soort verhalen realiseren dat het uitzonderingen zijn.

IBM en LEGO zijn weliswaar overgestapt naar MacBooks, maar ze behoren bij een minderheid. In veel grote bedrijven is Microsoft nog steeds heer en meester en als je wereldwijd naar het marktaandeel van de Mac kijkt, dan is dat de afgelopen jaren nog niet spectaculair gegroeid. Het is dus wat te vroeg om te spreken van een trend. Bovendien vertelden LEGO en IBM hun ervaringen op de conferentie van een leverancier, die uiteraard alleen succesverhalen had uitgekozen.
Maar toch… voor bedrijven die de sprong durven te wagen zijn er wel degelijk besparingen te halen. En uit de twee presentaties van LEGO en IBM zijn op zich wel wat interessante leerpunten te halen.
LEGO en Mac
Bij LEGO hadden ze een IT-afdeling die volledig op Windows was gericht. Sinds ze hun IT-infrastructuur hebben vernieuwd zijn ook Macs en iDevices welkom. Het verhoogt de productiviteit en het sluit aan op de behoeften van gebruiken. LEGO heeft bijna 14.000 fulltime medewerkers die niet alleen de plastic blokjes maken, maar ook verantwoordelijk zijn voor de sales en marketing van het speelgoed. Twee jaar geleden werd de roep om Macs steeds luider, waarna de IT-afdeling besloot om te gaan vernieuwen.
“We botsten met de gedachtengang van ‘de oude manier’, waarbij alles gesloten is”, aldus Loft Mikkelsen van LEGO. “De Mac wordt altijd vergeleken met de PC. Het is onvoldoende om te bewijzen dat je er zakelijk net zoveel mee kan doen als met de PC.” Voor het beheer koos LEGO voor Jamf’s Casper Suite, waarmee bijvoorbeeld een automatisch script voor setups kan worden doorlopen. Er zijn nu bijna 700 Macs in gebruik bij LEGO, vooral bij de design- en ontwikkelafdelingen in Denemarken.
Tip: de Mac bovenaan dit artikel kun je nabouwen van LEGO-blokjes
IBM bespaart 400 euro per Mac-gebruiker
Bij IBM kunnen ze die positieve ervaringen ook onderbouwen met cijfers. En daarbij blijkt dat het vooroordeel dat Macs duur zijn, helemaal niet klopt. IBM zegt dat ze gemiddeld 400 euro per computer besparen, als een medewerker kiest voor een Mac in plaats van een PC. De hogere aanschafprijs van een Mac is daarbij meegerekend. Dat zegt Fletcher Previn, bij IBM verantwoordelijk voor laptops en werkstations.
Vorig jaar stapten 30.000 medewerkers van IBM al over naar MacBooks, als vervanger van de Lenovo-laptops die ze eerder gebruikten. Dit jaar is dat al gestegen naar 90.000 MacBooks. Net als bij LEGO zijn het vooral de gebruikers, die hebben aangegeven dat ze liever naar een MacBook overstapten. De IT-afdeling heeft dit vervolgens mogelijk gemaakt – en de kostenbesparingen zijn dan uiteindelijk mooi meegenomen. Bovendien blijken de Mac-gebruikers veel tevredener over hun computer dan hun collega’s met een Windows-pc, die maar “matig tevreden’ zeggen te zijn.
Maar hoe kunnen ze zoveel geld besparen met een ‘dure’ Mac? Simpel: hoe meer medewerkers overstappen naar een Mac, hoe minder vragen er bij de helpdesk binnenkwamen. De vragen van Mac-gebruikers kunnen ook vaker op afstand worden opgelost. Bij de PC-gebruikers moest in 27 procent van de gevallen iemand van de IT-afdeling langsgaan op de werkplek, terwijl dat bij Mac maar 5 procent was.
In een tijdsbestek van vier jaar tijd komt een Mac tussen de 273 en 543 dollar goedkoper uit. Als je dit vermenigvuldig met de ruim honderdduizend Macs die IBM aan het einde van dit jaar denkt te kunnen invoeren, dan levert dat een gigantische besparing op. Er spelen nog andere factoren mee. Zo is er voor veel toepassingen geen aparte software nodig. Anti-virus en functies om de harddisk te versleutelen zitten standaard in macOS en OS X. En er zijn minder beveiligingsupdates nodig dan bij Windows.
Per week levert IBM 1.300 Macs uit aan medewerkers, waardoor nog vóor het einde meer dan 100.00 MacBooks in gebruik moeten zijn. Kortom: het gaat goed en dat heeft ertoe geleid dat IBM in Japan alleen nog MacBooks verstrekt aan de medewerkers. Wie toch liever een Windows-laptop wil hebben, moet bij zijn manager een aanvraag doen voor een uitzondering. Overigens blijft het niet bij MacBooks, want IBM heeft sinds juni 2015 ook 48.000 iPads en meer dan 81.000 iPhones aan het personeel verstrekt. Dit alles wordt beheerd door een IT-afdeling van slechts 50 personen.
Hieronder kun je de presentatie bekijken:
Apple en IBM werken sinds 2014 samen. IBM heeft in die periode meer dan 100 iOS-apps gemaakt voor allerlei bedrijfstakken die ze aan hun klanten verkopen. Geen wonder dat ze dan zelf ook op een MacBook, iPhone en iPad werken. De meest recente aankondiging was een app voor docenten, waarmee ze dankzij big data meer inzicht geven in de voortgang van leerlingen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
- Apple brengt Release Candidate van macOS Sequoia 15.4 uit (24-03)
- MacBook Air M4 nu in de winkels: dit zijn de nieuwe lagere prijzen en uitvoeringen (12-03)
Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor veel bedrijven. Er zijn ook andere grote bedrijven die allemaal met Macs werken. Toen ik vroeger bij de omroep werkte, hadden de omroepen waar ik voor werkte ook alleen Macs. De mensen van de IT afdelingen – die ook allemaal met Windows gewerkt hadden – vonden de Macs veel beter: inderdaad veel minder reparaties. Storingen waren door eenvoudiger structuur van MacOs sneller op te lossen. Ook voor kleine(re) bedrijven is het volgens mij voordeliger. Het bedrijf waar ik werk heeft nog Macs staan van 7 of 8 jaar oud. Die zijn al lang afgeschreven maar worden nog steeds gebruikt. Probeer dat eens met Windows..!
Same here. Ik werk bij een ICT services bedrijf. Klanten die voornamelijk macs hebben als PC, doen aanzienlijk minder beroep op onze helpdesk.
8 jaar geleden zei een IT’r dat al. Als ze over zouden stappen naar Apple, hij dan geen werk meer had.
Interessant. Maar niet zo interessant als dit: iOS support for mac.
@WvB22: Kwestie van tijd dat Macs ook een ARM chip van Apple krijgen, misschien wel een A-serie.
Iedereen bespaart kosten met een Mac, ondanks dat deze duurder in de aanschaf zijn. Daarom zie je Zzp-ers (die zelf kunnen kiezen) in grote meerderheid MacBooks gebruiken. Kijk maar eens rond in koffietentjes met werkplekken.
@Macaanzee: Geen punt hoor, mijn afgedankte Windows laptopje van 2006 (dus geen 7 á 8 maar 10 jaar oud!) wordt nog steeds professioneel gebruikt, en is onlangs nog geüpdatet naar Windows 10. Probeer dàt maar ’s met een Mac van zelfs maar 8 jaar oud, updaten naar de laatste OS (X) versie 😝
_
Beetje ongenuanceerd. Zo is al lang Windows niet meer leidend op servergebied, daar is Linux de nieuwe standaard.
Maar dat voor de werkplek de Mac veel voordelen biedt geloof ik graag. Hoewel W10 een gigantische stap vooruit is tov XP en vooral Vista, blijft een Mac met OS X veel prettiger in gebruiks- èn configuratiegemak. Maar de voorsprong slinkt wel 🤔
Zou idd nog mooier zijn als de berichten over OS X op ARM processoren kloppen. Niet eens zozeer vanwege de mogelijkheid van een Mac met ARM processor, hoewel ook daar meer keuze dan Intel, Intel of Intel alleen maar toe te juichen valt, maar vooral omdat dan een iPad met macOS mogelijk wordt. Dàn zou de Pro serie enorm aan geloofwaardigheid winnen, met een ècht ‘pro’ OS ipv het nauwelijks veredelde phoneOS dat iOS eigenlijk nog steeds is…
Ik zie nog veel te vaak een “wat de boer niet kent, eet ‘ie niet”-mentaliteit bij ITers die alleen maar windows gewend zijn. Als ze klagen en je vraagt even door, blijkt dat ze Macs gewoon niet kennen.
Overigens, over die lagere kosten, heb ik wel wat vraagtekens. Moet er bij windows machines echt vaker iemand langs dan bij een mac, of worden de macs afgenomen door mensen die meer tech-savvy zijn en dus beter met hulp-op-afstand kunnen omgaan?
Nou ja, mijn man werkt bij een grote financiële instelling. Daar draaien ze onder andere redhat op (private) Windows azure.
Virtualisatie is vooral het nieuwe … [vul hier je favo server OS in ]
Maar hoezo is een mac dan simpeler in gebruik e.d. ? Ik gebruik voor zowel mijn studie als voor privé Windows en ik zie dat mensen met mac toch een minder handige word-versie hebben, om maar wat te noemen
Loop eens een gemiddelde koffietent binnen en je ziet 70% Apple…
Wij gebruiken (sinds 1984!!) al Apple op de zaak en ik zit in de bouw branche… Windows is een engels woord voor ramen daar kijk je doorheen en lap je zo nu en dan…..meer niet.
Deze pagina moet worden aangepast.
Met de nieuwe prijzen van de nieuwe mac book pro’s die gisteren zijn aangekondigd komen er waarschijnlijk andere cijfers naar voren.
Let op! Al 20 jaar een apple fanboy, maar deze prijzen zijn wel erg schokkend.
@Nino: Minder handig in gebruik is veelal gewenning. Iemand die van Windows komt, zal echt moeten wennen op een Mac maar dat zal niet heel lang duren. Andersom, een Mac gebruiker naar Windows is wat minder gemakkelijk. Office-365 werkt op een Mac behoorlijk vergelijkbaar met Office-365 op Windows. Ik gebruik het dagelijks.
Maar waar het bij bedrijven als LEGO en IBM om gaat is de totale “cost of ownership” over een langere periode. Dat is dus de aanschafprijs + de prijs voor updates + alle kosten aan support, onderhoud, reparaties enz. Het gebruiksgemak valt daar niet onder.
Ook bij ZZP-ers gaat het om de “cost of ownership” maar zij berekenen dit toch anders: aanschafprijs + prijs voor updates + de tijd die ze kwijt zijn aan het goed werkend houden van hun computer + reparaties.