Benchmarks MacBook Air M1 verschenen: sneller dan alle Intel MacBooks

De eerste benchmarks van de 13-inch MacBook Air met M1-chip zijn online verschenen. Daaruit blijkt dat Apple's laptop sneller is dan de 16-inch MacBook Pro.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Benchmarks MacBook Air M1-chip

Het gaat om vroege resultaten, van mensen die de nieuwe MacBook al in handen hebben. Daarbij blijkt duidelijk dat de nieuwe M1-chip de eerder gebruikte Intel-chips aftroeft. Een Geekbench-test van de ‘MacBookAir10,1’ (de interne naamgeving voor de 13-inch MacBook Air M1) laat zien dat een single-core score van 1687 haalbaar is en een multi-core score van 7433. Bij de 16-inch MacBook Pro met Intel Core i9-processor is de score respectievelijk 1096 en 6870.


De 13-inch MacBook Air verslaat alle andere MacBooks, Mac mini’s en de meeste iMacs. Ook de MacBook Pro van eind 2019 met Intel Core i9-9980HK processor heeft het nakijken. Het feit dat de M1-chip een Intel Core i9-verslaat is veelbelovend. Eerder beweerde de technische site AnandTech al dat de M1 de potentie heeft om de snelste laptop-CPU op de markt te zijn en de eerste benchmarks lijken dat te bewijzen. Later verwachten we ook benchmarks van de 13-inch MacBook Pro en de Mac mini, zodat je beter weet welke je moet kiezen.

Geekbench Macs najaar 2020
Benchmarks van Macs in najaar 2020 (via Geekbench)

Apple heeft nog geen exacte specificaties van de M1-chip gegeven, maar zegt zelf dat de chip tweemaal sneller is dan concurrerende PC-processors, terwijl het minder energie verbruikt. Ook zou de geïntegreerde grafische module tot twee keer zoveel performance bieden als die van andere fabrikanten.

Performance van de M1-processor.

Uit de benchmarks blijkt in ieder geval dat de 8-core processor in de nieuwe Air is is geklokt op 3,2 GHz. De 8-core Intel Core i9 van de 16-inch MacBook Pro draait standaard op 2,3GHz en heeft een Turbo Boost tot 4,8GHz.

Performance per Watt van processoren.

Volgens Apple is de M1-chip gelijk voor alle Mac-modellen die deze week zijn aangekondigd. De MacBook Air is als enige fanless, waardoor de twee andere modellen waarschijnlijk beter in staat zijn om zware toepassingen uit te voeren.

MacBook Air M1 benchmark

De M1-chip is Apple’s eerste in eigen huis ontworpen Mac-chip met meer performance per Watt en een zodanige zuinigheid dat je vele uren langer kunt internetten en video kijken. Wat de M1 ook uniek maakt is Apple’s eigen Neural Engine voor machine learning-toepassingen, een speciale Image Signal Processor voor betere webcambeelden en een Unified Memory Architecture. Dit laatste houdt in dat de GPU systeemgeheugen kan delen. Mogelijk pakt dit gunstig uit voor bewerkingen die veel werkgeheugen (RAM) vereisen. Maar dat weten we pas als de eerste MacBooks met M1 in handen van gebruikers zijn.

Lees ook: de voor- en nadelen van M1 ten opzichte van Intel-processoren. Of kijk naar wat de verschillen tussen Macs met M1 en Intel-processoren zijn.

Bekijk ook

M1 processor

Apple Silicon M1: voordelen en nadelen van de nieuwe chip

Apple’s november 2020-event ging zo snel, dat het voorbij was voordat je er erg in had. Apple noemde vooral pluspunten van de nieuwe M1-chip, maar er zijn ook wat nadelen en beperkingen. Die zetten we in dit artikel op een rijtje.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 12 november: Lijst met Geekbench-resultaten toegevoegd.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 14 reacties

  1. Ik ben (als semi-grafici) erg benieuwd naar de performance van de GPU in de M1. Teraflops zeggen zeker niet alles (zie ook: Tweakers), maar de MBP 16″ met Radeon Pro 5500M 8GB haalt 5,2 TF en deze Air van €1100 haalt 2,6. Mijn 2016 MBP 15″ met maxed 460 GPU haalt 1,86 TF.

    Daarnaast zal de aanstaande 16″ MBP een verbeterde variant van de M1 hebben, M1,5/M2 processor, dan deze. Erg benieuwd naar de M1 GPU performance, om nog maar te zwijgen dus over de toekomstige chip voor de 16″.

  2. het is goed dat Apple de chipindustrie een schop onder hun kont geeft,
    al jaren is er een incremental minimum update gaande, waardoor laptops te langzaam blijven, belabberde batt tijd hebben, zonder een blok beton op je schoot te hebben.

    Ik kan niet wachten wat dit voor de iMac gaat betekenen 🙂

  3. (Red.) Lijst met Geekbench-resultaten toegevoegd.

  4. Wauw, wat een geweldig resultaat. Ben benieuwd hoe de Mac mini loopt.
    Wel jammer dat het geheugen voor deze 3 nieuwe Macs niet later aanpasbaar is, aangezien de ram rechtstreeks op de cpu gebakken is.

  5. Origineel geplaatst door Captain Obvious
    het is goed dat Apple de chipindustrie een schop onder hun kont geeft,

    al jaren is er een incremental minimum update gaande, waardoor laptops te langzaam blijven, belabberde batt tijd hebben, zonder een blok beton op je schoot te hebben.

    Ik kan niet wachten wat dit voor de iMac gaat betekenen 🙂

    Al eens gekeken naar and rizen ? Die zijn heel goed bezig, Intel is alleen traag.
    Overigens ben ik benieuwd naar deze nieuwe Macs, dit kijkt toch een mooie stap vooruit !

  6. pfff ik baal wel zeg, dat ik in april de net gelaunchde macbook air heb gekocht…. nu half jaar later deze versies met zoveel meer power…

  7. Appels met peren.
    Geekbench is wederom niet een goede benchmark en mobile (Arm) laat zich via Geekbench ook waardeloos vergelijken met desktop processoren.
    Wat veel interessanter is is om the zien wat real life tests doen, zaken als cinebench, winrar compressie tijden, het bouwen van grote videos.
    Het lijkt wel of de doelstelling van deze artikelen is om zo snel mogelijk bij iedereen M1 apparaten aan te smeren.
    In de laatste 4 artikelen lees ik alleen maar wat goed voor me is.
    Wat goed voor me is moet nog gaan blijken en een Geekbench dingetje gaat dat niet laten zien.

  8. Ziet er veel belovend uit. Ik zat er al aan te denken om een MBA Intel te kopen maar ik ga toch maar even wachten nu ik dit lees. Alleen wel erg jammer dat je de opslagruimte niet kan upgraden.

  9. Origineel geplaatst door floris
    pfff ik baal wel zeg, dat ik in april de net gelaunchde macbook air heb gekocht…. nu half jaar later deze versies met zoveel meer power…

    Ik heb mijn MBA nog geen twee maanden.. jammer dat er geen verlengde retour regeling is van Apple…

  10. Origineel geplaatst door floris
    pfff ik baal wel zeg, dat ik in april de net gelaunchde macbook air heb gekocht…. nu half jaar later deze versies met zoveel meer power…

    Origineel geplaatst door Mike
    Ik heb mijn MBA nog geen twee maanden.. jammer dat er geen verlengde retour regeling is van Apple…

    Snap dat het vervelend is, maar de overstap naar ARM werd in juni bekendgemaakt. Hier had je toen dus rekening mee kunnen houden.

    Maar weest (nog niet) getreurd, Geekbench is nog niet zo’n veelzeggende test op PC-gebied. Ik zou liever iets van bijvoorbeeld Cinema 4D, PCMark of 3DMark willen zien.

  11. Misschien kijk ik niet goed, maar ik zie alleen de Intel chipset in de lijst staan.

  12. @Captain Obvious: Niet alleen Apple, maar ook AMD schudt deze markt lekker wakker. Super mooi om te zien. Ik kan niet wachten wat de toekomst voor alle kampen gaat brengen!

  13. Ik heb zelf nog geen apple pc. Wel een iPhone en ipad, en zou het wel willen leren kennen. Maar welke verschillen zijn er precies qua prestaties tussen de Macbook Air en de Mac Mini? Is het voornaamste verschil gewoon het verschil tussen desktop en laptop? Of zijn er ook grote verschillen qua prestaties?

  14. Hoe zit het eigenlijk met de voorraden van M1 Apple MacBooks ? Misschien een ideetje voor een artikel hierover als roundup ?