Reacties voor: ‘Eerste MacBook Air met M3-chip komt deze zomer’
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het lijkt mij een beetje raar dat apple de M3 gaat aankondigen nog voordat de A17 op de markt is aangezien beide 3nm zijn en beide deze Core architectuur gaan gebruiken. M1 gebaseerd is op de A14 en de M2 op de A15. Beide M chips werden pas na de A chips gelanceerd. We gaan M3 pas zien in oktober/november. Zeker sinds het gerucht is dat er eerst een 15 inch M2 MacBook Air gaat komen in Maart en het beetje nutteloos is dat een paar maanden later dan al een m3 13 inch MacBook Air zit aan te komen.
@Thomas: Thomas, het antwoord is waarschijnlijk simpeler dan je denkt. Waarschijnlijk is de voorraad M2 tegen die tijd op of gereserveerd voor rest produktie. Aangezien de fabrikant dan met zijn nieuwe chipmachine verder wil, wordt er gewoon fysiek geen M2 meer geproduceerd. Het is dus vermoedelijk gewoon een reservering en voorraad keuze.
Grote kans ook dat er weinig spannende nieuwe ontwikkelingen zitten in de M3. Zal misschien iets sneller en iets zuiniger zijn, misschien wat bugfixing, maar ik denk weinig technologische wondertjes in zo een korte tijd.
@Fred: Bedoel meer het engineering proces van de core architectuur: als voorbeeld A15 en M2 gebruiken high performance cores genaamd Avalanche en High efficiency cores genaamd Blizzard. Deze zijn ontworpen om gebruikt te worden in een 5nm procedé (2de generatie) Je kan niet dezelfde architectuur toepassen op een 3nm procedé omdat de transistors dichter op elkaar zitten in 3nm. Kortom je moet een nieuwe architectuur toepassen wat dus de A17 zal zijn. Het zou niet logisch zijn om eerst iets groter te lanceren zoals M3 met de nieuwe 4 high performance cores en 4 efficiency om dan later de kleinere A17 te lanceren met dezelfde soort cores, maar alleen 2 High performance en 4 efficiency cores bevat. Apple lanceert zijn chips in scaleable grote: A17, M3, M3 Pro, M3 Max, M3 Ultra. Klein naar groot. Het geeft het silicon team ook meer ruimte om te testen hoe grotere scale uitpakt om daarna aanpassingen te kunnen doen. Zoals M2 Pro en M2 Max een grotere GPU buffer hebben om de GPU te voeden zodat de scaling meer efficiënt en effectief is.
M2 was eerder dan A16 dus je verhaal gaat niet helemaal op. A16 was ook op 4nm procedé en niet 5nm gem2. Op zich heeft de M series sneller de 3nm chip nodig dan de A series want het is inmiddels overkill aan het worden voor mobiele devices. Toch geloof ik dit verhaal niet en denk ik wel dat je gelijk hebt Thomas qua volgorde.
@Joost:
Klopt dat M2 eerder uit kwam dan de A16, maar zoals ik zei is M2 de grote broer van de A15 (Beide hebben dezelfde Core architectuur genaamd Avalanche & Blizzard) De A16 (Met cores genaamd Everest & Sawtooth) is wat TSMC 4nm noemt maar is eigenlijk een geavanceerde 5nm procedé omdat ze te laat waren met de deadline voor 3nm in de tweede helft van 2022 te presenteren.