Apple M4-chip

MacBook Pro M4: dit kunnen we verwachten (+ eerste unboxingvideo)

Apple houdt naar verwachting eind oktober weer een Apple-event. Eén van de producten waar we naar uitkijken is de MacBook Pro, die een aantal belangrijke verbeteringen krijgt. Wat kunnen we verwachten?

Opmerkelijk is dat er al een unboxingvideo is uitgelekt van de MacBook Pro M4, waaruit ook al wat details naar voren zijn gekomen. Daarin is waarschijnlijk dezelfde MacBook te zien, waarvan de verpakking eerder al uitlekte. Op basis daarvan zijn al enkele details te achterhalen, zoals de nieuwe kleur Spaceblack en de verwachting dat alle modellen nu 16GB RAM of meer krijgen. Wat we nog meer kunnen verwachten, lees je hier!

MacBook Pro M4 release: waarschijnlijk 1 november

Volgens Mark Gurman van Bloomberg worden de nieuwe Macs met M4 gepresenteerd tijdens een Apple-event eind oktober. Daarna start de verkoop vanaf vrijdag 1 november.

Bekijk ook
‘Release M4 Macs op 1 november’

‘Release M4 Macs op 1 november’

Apple is van plan om in de loop van 2024 en 2025 alle Macs te voorzien van een M4-processor. Wanneer kunnen we de eerste modellen verwachten?

Snellere M4-chips in de MacBook Pro M4

De naam zegt het al: in de nieuwste MacBooks zit een M4-chip. Je hebt daarbij keuze uit drie modellen: M4 voor het goedkoopste instapmodel en M4 Pro/Max voor de krachtiger modellen. De M4-chip werd dit jaar voor het eerst gebruikt in de iPad Pro en zal ook gebruikt worden in de aanstaande iMac en Mac mini, die eveneens op 1 november worden verwacht.

De M4-chip heeft een CPU met 10 cores, tegenover 8 cores in de M3. De M4 is ongeveer 20-25% sneller dan de M3.

Spacezwart voor het basismodel

De gelekte verpakking maakt duidelijk dat we een nieuwe kleur kunnen verwachten voor het basismodel: Space Black in plaats van Space Gray. Momenteel is er sprake van een verwarrende kleurensituatie: het instapmodel met M3 is verkrijgbaar in Spacegrijs, terwijl de duurdere modellen met M3 Pro/Max in Spacezwart zijn uitgevoerd.

Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het instapmodel al veel eerder klaar was. Het blijkt uit het feit dat dit model vanuit de doos met macOS Ventura werd uitgeleverd, terwijl de krachtiger modellen later klaar waren en meteen vanuit de doos al op macOS Sonoma draaiden. Het is ook mogelijk dat Apple de kleur Spacezwart nog even exclusief wilde houden, als extra duwtje in de rug om voor de duurste modellen te kiezen.

MacBook Pro M3 Max 2023 review in spacezwart in het donker

Verpakking en design: gelekt in unboxing-video

Hoe de verpakking en de MacBook zelf eruit zien, is te bekijken in een unboxingvideo die vannacht online is geplaatst door de Russische YouTuber Wysacon. Deze MacBook is waarschijnlijk te koop aangeboden in een besloten Facebook-groep, waarna de Rus zijn kans greep. Het gaat om het instapmodel van de MacBook Pro M4, waarvan de verpakking vorig maand al eens opdook. Daarbij viel op dat de wallpaper op de doos identiek is aan die van de M3 MacBook Pro-modellen.

Op de verpakking is ook te zien dat deze MacBook Pro M4 beschikt over 512GB opslag en 16GB RAM, samen met drie Thunderbolt 4-poorten, een HDMI-poort, een SD-geheugenkaartslot en MagSafe. Volgens de specificaties op de verpakking heeft de M4-chip een 10-core CPU en 10-core GPU.

Als deze informatie klopt, zijn er drie dingen verbeterd ten opzichte van de MacBook Pro M3:

  • De CPU van de M4-chip heeft 10-cores tegenover 8-core van M3-chip.
  • Het basismodel krijgt drie Thunderbolt 4-poorten, tegenover twee in het vorige model.
  • Het basismodel heeft 16GB RAM, tegenover 8GB in de huidige MacBook Pro M3.

Mark Gurman liet eerder al doorschemeren dat de M4 Macs allemaal twee keer zoveel RAM en een een Thunderbolt 4-poort hebben.

Bekijk ook
Gerucht: ‘M4 Macs standaard met 16GB werkgeheugen’

Gerucht: ‘M4 Macs standaard met 16GB werkgeheugen’

Apple lijkt eindelijk overstag te gaan: toekomstige Macs met M4-chip krijgen allemaal standaard 16GB werkgeheugen, zo zegt een bron. En dat scheelt je misschien wel honderden euro’s.

Meer centraal geheugen: van 8GB naar 16GB RAM

Het basismodel van de MacBook Pro M4 begint bij 16GB RAM, uitbreidbaar tot 32GB. Voorheen begonnen de M4-modellen met 8GB en dat was te upgraden naar 16GB of 24GB. Veel Pro-gebruikers zullen bij de aankoop meteen al voor 16GB RAM hebben gekozen, dus dit is een logische verbetering van het basismodel.

Kies je voor een MacBook Pro met M3 Pro, dan begint het bij 18GB RAM. Wellicht gaat dit omhoog naar 24GB RAM, maar dit is nog niet bevestigd. Bij de M4 Max begint het nu bij 36GB RAM en dit zou wel eens naar 48GB RAM kunnen gaan.

ChipM3 RAM (huidig)M4 RAM (verwacht)
Standaardmodel (Mx)8GB16GB
Mx Pro18GB24GB
Mx Max36GB48GB

Meer Thunderbolt 4-poorten

Volgens een gelekte verpakking krijgt het basismodel MacBook Pro M4 waarschijnlijk drie Thunderbolt-poorten. Voorheen had het basismodel er slechts twee, beide aan de linkerkant. De YouTube-video bevestigt dit nog eens.

Benchmark: 20-25% sneller

De M4-chip in de MacBook Pro’s zal naar verwachting 20-25% sneller zijn dan de huidige M3-chip. De Russische YouTuber heeft ook een Geekbench-test uitgevoerd, waarmee we mogelijk een eerste indruk krijgen van de werkelijke prestaties van de M4-chip. De resultaten zijn op Geekbench te herkennen als ‘Mac 16.1′.

M3 (8-core)M4 (10-core)Verschil %
Single-core scoreca. 30003864ca. 30%
Multi-core scoreca. 1180015288ca. 30%


Als deze metingen kloppen, zou de chip ongeveer 30% betere prestaties leveren. Het basismodel van de M3-chip heeft echter twee CPU-kernen minder dan het basismodel M4.

Conclusie: instapmodel MacBook Pro M4 wordt interessanter

Het instapmodel van de MacBook Pro is altijd een teleurstelling geweest. Je moest er vooral eentje kopen als je dolgraag het label ‘Pro’ op je MacBook wilde hebben. Maar qua specs en qua kosten was je vaak beter af met een upgraded MacBook Air. Dat zou bij de MacBook Pro M4 wel eens kunnen veranderen: meer centraal geheugen (16GB RAM), een chip met meer CPU-cores en Thunderbolt 4-poorten aan beide kanten. Meer over onze verwachtingen van het oktober 2024-event lees je in onze vooruitblik.

Bekijk ook
Vooruitblik: dit is wat je kan verwachten van Apple in oktober

Vooruitblik: dit is wat je kan verwachten van Apple in oktober

Naar verwachting gaat Apple in oktober weer een event organiseren, met daarbij de focus op Macs en iPads. In deze vooruitblik lees je precies wat je van Apple’s oktober-event kan verwachten en wat er nog meer in oktober 2024 van Apple komt.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.