Vooruitblik op macOS 10.15: dit zijn de verwachtingen en onze wensen
macOS 10.15 vooruitblik
Het worden weer spannende tijden voor zowel ontwikkelaars als gebruikers. De WWDC 2019 is in aantocht en daar gaat Apple naast iOS 13 ook macOS 10.15 onthullen. De meeste mensen zullen ongetwijfeld uitkijken naar alles wat iOS 13 te bieden heeft, maar ook voor de Mac ligt er een aantal veranderingen in het verschiet. In deze vooruitblik op macOS 10.15 kijken we alvast vooruit naar wat er nu al bekend is en zetten we nog enkele van onze eigen wensen op een rijtje.
- iTunes opgesplitst
- Vernieuwde apps
- Marzipan voor ontwikkelaars
- Einde 32-bit
- iPad als extern scherm
- Apple Watch als wachtwoord
- Schermtijd
- Siri Shortcuts
- iMessage
- Mogelijke naam
- Overige wensen
#1 iTunes opgesplitst: nieuwe Muziek- en Podcasts-apps
Eén van de grootste veranderingen in macOS 10.15 is de vermoedelijke opsplitsing van iTunes. De wens naar een echte Muziek- en Podcasts-app speelt al langer en dit jaar lijkt het erop dat Apple eindelijk zover is. Er zijn al duidelijke aanwijzingen gevonden naar een losse app voor muziek en podcasts in macOS 10.15. Het gaat om een native Apple Music-app in macOS 10.15 en deze nieuwe Muziek-app neemt ook functies van iTunes over. Het wordt dus geen simpele overzetting van de iPad-versie. Overigens blijft iTunes voorlopig nog wel bestaan, mogelijk voor functies zoals het beheren van je muziek voor iPods en het synchroniseren van je toestellen met de Mac.
Overigens kun je later dit jaar ook nog rekenen op de TV-app. Apple heeft officieel al aangekondigd dat de vernieuwde TV-app dit najaar ook naar de Mac komt. Dit is dan de plek waar je je gehuurde en gekochte films uit de iTunes Store kan bekijken.
#2 Vernieuwde apps: Boeken en Herinneringen
Naast een aantal nieuwe apps, neemt Apple ook nog een tweetal apps flink onder handen. De vernieuwde Boeken-app krijgt volgens bronnen dezelfde zijbalk als de huidige News-app op de Mac. Je vindt er een nieuwe menu-indeling voor je bibliotheek, de Books Store en de Audiobooks Store. Dat betekent ook dat de audioboeken overgezet worden van iTunes naar de nieuwe Boeken-app.
Ook de Herinneringen-app gaat op de schop, net als de iOS-versie. De afgelopen jaren heeft Apple al enkele standaardapps vernieuwd, waaronder de Notities-app. De Herinneringen-app is eigenlijk al sinds de introductie hetzelfde gebleven, op een paar designwijzigingen na. In macOS 10.15 (en dus ook iOS 13) kun je rekenen op een opnieuw ontworpen app. Hierbij staan vier onderdelen centraal: Vandaag, Gepland, Alles en Gemarkeerd. Op onderstaande screenshot is alvast de iPad-versie te zien en mogelijk ziet de Mac versie er net zo uit.
#3 Marzipan voor ontwikkelaars
Apple is vorig jaar begonnen met Project Marzipan. In macOS Mojave heeft Apple al enkele iOS-apps aangepast voor de Mac, zoals de Woning-app en de Aandelen-app. Dit jaar krijgen ontwikkelaars ook die mogelijkheid. Hierdoor is het voor ontwikkelaars veel makkelijker om iPad-apps geschikt te maken voor de Mac. Het is dus de verwachting dat ontwikkelaars hier deze zomer mee aan de slag gaan, waardoor je in het najaar als macOS 10.15 beschikbaar is, meer nieuwe apps kan downloaden. Ontwikkelaars moeten nog de Marzipan-apps nog wel apart indienen bij Apple, maar het is wel al de tweede stap in volledig universele apps. De volledig universele apps van Marzipan komen in 2021, dus daarvoor moeten we nog een paar jaar geduld hebben.
https://www.iculture.nl/uitleg/marzipan-universele-apps/
#4 Einde van 32-bit-apps
In macOS Mojave heeft Apple al de eerste stap gezet in het afschaffen van 32-bit apps. Apps die nu nog draaien in 32-bit, laten een waarschuwing zien zodra je ze opstart. Het is een belangrijke waarschuwing voor ontwikkelaars, die hun apps nu moeten updaten naar 64-bit om ze nog te laten werken in de eerstvolgende versies van macOS. Onlangs adviseerde Apple al om oude video’s te converteren voor macOS 10.15, omdat oude mediabestanden die gemaakt zijn in QuickTime 7 niet meer werken. In updates van de professionele video-apps zoals Final Cut Pro zit nu al de mogelijkheid om filmpjes over te zetten, zodat je ze ook bij toekomstige macOS-versies nog kan blijven bekijken.
Wil je nu alvast checken welke Mac-apps 32-bit zijn? In onze tip lees je hoe je dat doet.
#5 iPad als extern scherm
Met apps als Duet Display kun je al langer je iPad als tweede scherm gebruiken. De afgelopen tijd is het Luna Display een populaire manier om je iPad als extern scherm te gebruiken, omdat ze hiervoor een hardwarematige oplossing gebruiken die beter werkt. Apple zou nu van plan zijn om iets soortgelijks standaard in macOS 10.15 te verwerken. Er komen volgens bronnen allerlei opties om vensters te verplaatsen naar je iPad. Je kan er zelfs op tekenen met de Apple Pencil, waardoor het een soort Wacom-tablet wordt.
#6 Apple Watch vervangt je wachtwoorden
Apple gaat de functie om je Mac te ontgrendelen met je Apple Watch uitbreiden. Apple gaat namelijk de authenticatie met de Apple Watch op de Mac uitbreiden. De mogelijkheden zijn nog niet precies bekend, maar het zou kunnen werken als een alternatief voor de Touch ID-sensor, die nog maar op een paar MacBooks zit. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van wachtwoorden in Safari of voor het downloaden van apps.
#7 Schermtijd naar de Mac
In macOS 10.15 komt Schermtijd naar de Mac. Nadat het vorig jaar geïntroduceerd werd op de iPhone, kun je het straks ook gebruiken op de desktop. Dat betekent ook dat je daar limieten kan instellen voor bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram, maar ook voor alle apps die op je Mac staan. Waarschijnlijk synchroniseert dit met al je andere apparaten, zodat je niet kan valsspelen. Een ontwikkelaar heeft al laten zien in een concept hoe Schermtijd er op de Mac uit kan zien.
#8 Siri Shortcuts naar de Mac
Aangezien ontwikkelaars straks hun iPad-apps over kunnen zetten naar de Mac, is het van belang dat er geen functies verloren gaan. Daarom brengt Apple Siri Shortcuts zeer waarschijnlijk naar de Mac. Het gaat volgens bronnen om een systeembrede ondersteuning, net als op iOS. De Opdrachten-app komt daarom vermoedelijk ook naar de Mac, zodat je zelf op je computer opdrachten en automatiseringen kan maken.
#9 Verbeteringen voor iMessage
iMessage op de Mac is altijd al een achtergebleven kindje geweest. De basisfuncties zijn beschikbaar, maar je mist heel veel mogelijkheden die je wel op de iPhone en iPad hebt. Een van deze mogelijkheden zijn de iMessage-effecten. Je kan bijvoorbeeld je tekstballonnetje eruit laten springen en met een knal op het scherm laten verschijnen. Ook zijn er allerlei beeldvullende animaties, met bijvoorbeeld confetti of vuurwerk. Deze worden nu nog simpelweg als tekst weergegeven op de Mac, maar in macOS 10.15 komt daar verandering in.
Zo zien de animaties er op de Mac nu nog uit.
#10 Mogelijke naam
Elk jaar is het weer speculeren welke naam Apple kiest voor de volgende versie van macOS. Qua nummering is het niet zo lastig, want Apple kiest (na macOS 10.14) hoogstwaarschijnlijk voor macOS 10.15. Maar bij elk versienummer hoort ook nog een naam. Als we kijken naar welke namen Apple de afgelopen jaren allemaal geregistreerd heeft, kom je uit bij onder andere Sequoia, Sonoma, Ventura, Rincon, Grizzly, Farallon en Monterey. Sommige van deze registraties zijn verlopen of reeds gebruikt. MacRumors zocht uit welke namen recent nog geregistreerd werden.
De grootste kans is er voor Mammoth, die verwijst naar de Mammoth Lakes en Mammoth Mountain. Begin mei is deze registratie goedgekeurd. De naam verwijst ook naar de grote mammoet. macOS 10.15 is zeker geen kleine update, dus het zou een passende naam zijn voor dit jaar. De merknaam Monterey is in juni 2018 goedgekeurd en is gebaseerd op een populaire vakantieplek aan de kust. Rincon is een surfgebied in zuid Californië, maar de registratie daarvan is alweer een paar jaar geleden toegewezen. Tot slot is Skyline een mogelijke optie, die in maart vorig jaar goedgekeurd was. Mocht Apple deze willen gebruiken, dan hebben ze hier tot maart 2021 voor voordat de registratie verloopt.
Als wij een gokje moeten wagen, kiezen wij voor Mammoth. Het bekt lekker, duidt een grote locatie aan en past goed bij al het nieuws wat macOS 10.15 te bieden heeft. Het natuurgebied levert ook mooie plaatjes op voor de nieuwe achtergronden.
Afbeelding via Mammoth Lakes
#11 Overige wensen voor macOS 10.15
Er zijn nog wel meer functies die we graag in macOS 10.15 willen zien. Deze wensen hebben wij:
- Komst van iMessage-apps – Ondanks dat de iMessage-effecten eindelijk naar de Mac komen, weten we nog niets over iMessage-apps. We zouden ook graag apps gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Giphy-app.
- Verbeterde notificaties – Notificaties hebben in iOS de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt, maar op de Mac werken ze nog hetzelfde als jaren geleden. Meldingen worden bijvoorbeeld niet gegroepeerd en er is ook geen ondersteuning voor rijke notificaties.
- Mac ontgrendelen met je iPhone – Apple heeft al de mogelijkheid om je Mac te ontgrendelen met je Apple Watch en daar komen nog de andere wachtwoorden bij, maar we zouden ook graag zien dat hier de iPhone bij komt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je Mac ontgrendelen met Face ID of Touch ID, ook als je Mac zelf geen Touch ID heeft.
In ons overzicht over macOS 10.15 lees je meer over deze aankomende update. Wat zijn jouw verdere wensen? Laat het ons weten in de reacties.
Lees ook onze andere vooruitblikken op de nieuwe software-versies:
- watchOS 6 vooruitblik: wat brengt de nieuwste update voor de Apple Watch?
- Vooruitblik op iOS 13: verwachtingen en wensen voor de volgende grote update
- Dit zijn onze verwachtingen voor WWDC 2019
- 2019 - 29 mei: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- macOS Sequoia 15.2 beta 4 en publieke beta 3 nu te testen (20-11)
- Apple's reparatieprogramma voor MacBook vlindertoetsenborden nu officieel gestopt (20-11)
- Gerucht: 'Nieuw Apple Pro Display XDR krijgt verbeterd scherm dankzij quantum-dot-techniek' (20-11)
- Apple lost in macOS Sequoia 15.1.1 belangrijke beveiligingsproblemen op (19-11)
- Verrassend: MacBook Pro M4 heeft een quantum dot-display (16-11)
macOS Catalina
Lees alles over macOS Catalina, de grote update voor je Mac uit 2019. In deze versie is iTunes voor het eerst vervangen door meerdere losse apps voor je Mac en MacBook. Is jouw Mac niet meer geschikt voor een update, bekijk dan eens ons overzicht MacBook kopen en desktop Mac kopen.
Reacties: 10 reacties