macOS Catalina functies: dit zijn onze 10 favoriete vernieuwingen

macOS Catalina is er en dat betekent dat je ook op je Mac weer allerlei nieuws kunt ontdekken. macOS Catalina richt zich vooral op het verbeteren van de basis. "Ga op volle kracht vooruit" is de slogan die Apple hanteert, om duidelijk te maken dat alles nét iets makkelijker en simpeler is geworden.

Er zit genoeg nieuws in Catalina om naar uit te kijken. Catalina is Apple’s grote update die vanaf oktober te downloaden is. Een exacte datum heeft Apple nog niet bekendgemaakt, maar we gokken op halverwege de maand. De update bevat weer allerlei nuttige en leuke nieuwe functies waardoor je je iMac of MacBook productiever kunt gebruiken.

Bekijk ook
macOS Catalina 10.15: alles over functies, installeren en vernieuwingen

macOS Catalina 10.15: alles over functies, installeren en vernieuwingen

macOS Catalina 10.15 is de grote update voor je Mac in 2019. De update verscheen in oktober 2019 en bevat diverse vernieuwingen. Iedereen met een geschikte Mac kan macOS Catalina installeren. Hier lees je hoe dat moet en wat er nieuw is.

#1 Synchroniseren zonder iTunes (yes!)

Met de komst van Catalina verdwijnt iTunes en dat is een goede ontwikkeling, want de app was veel te log geworden. In plaats daarvan komen drie speciaal voor macOS opnieuw ontworpen apps, gericht op entertainment. Alles uit je iTunes-bibliotheek blijft toegankelijk vanuit deze apps, omdat iCloud alles met je toestellen synchroniseert. Je hebt hiervoor dus geen iTunes meer nodig.

Backups maken doe je voortaan in de Finder. Elk device dat je aansluit, komt in de navigatiekolom van Finder te staan. Daar kun je een reserve­kopie maken, en je device bijwerken of herstellen.

Wat er met je iTunes-bibliotheek in Catalina gebeurt lees je in onderstaande tip.

Bekijk ook
Dit gebeurt er met je iTunes-bibliotheek als je overstapt naar macOS Catalina

Dit gebeurt er met je iTunes-bibliotheek als je overstapt naar macOS Catalina

iTunes gaat verdwijnen, maar hoe zit het met je bibliotheek? Waar blijven al je nummers, zowel uit de iTunes Store als die je zelf van cd’s en het internet toegevoegd hebt? Wij leggen het je uit.

#2 Muziek-app op de Mac

Met de nieuwe Muziek‑app kun je naar je eigen muziek luisteren of Apple Music streamen, net zoals je met iTunes gewend was. Er zijn bij Apple Music 50 miljoen nummers te beluisteren en met de playlists vind je altijd wel iets wat bij je past. Ook kun je offline luisteren. ‘Voor jou’ toont je het beste van Apple Music, afgestemd op jouw persoonlijke smaak. Als je Apple Music-abonnee bent ken je dit natuurlijk al van iOS. Je kunt ook songteksten zien en een minispeler gebruiken als je tijdens het luisteren iets anders wilt doen.

Door deze app los te trekken heeft Apple de mogelijkheid om alle functies helemaal op muziek te richten, zodat het overzichtelijker wordt .Je kunt makkelijk muziek importeren, aanschaffen of streamen. En de interface ziet er vrijwel hetzelfde uit als iTunes, dus je hoeft nergens aan te wennen.

Muziek-app in Catalina

#3 Podcasts-app op de Mac

De Mac krijgt voor het eerst een eigen Podcasts-app. Daarin kun je luisteren naar je favoriete podcast­afleveringen en blijf op de hoogte wanneer er een nieuwe beschikbaar is. Je krijgt ook aanbevelingen voor podcasts die passen bij jouw smaak. In de bibliotheek vind je alle podcasts die je luistert, gesorteerd op titel of aflevering. Je kunt ze ook offline beluisteren. Weet je niet waar je naar moet luisteren, dan zorgt Apple voor een selectie. Of kijk wat er populair is in de ‘Hitlijsten’.

Podcasts-app in Catalina

#4 Apple TV-app

In de Apple TV-app vind je voortaan al je films en tv-series. Ook krijg je hiermee toegang tot Apple TV+, de streaming tv-dienst die vanaf 1 november te bekijken is. Je kunt nog steeds films kopen en huren, maar je kunt ook eigen video’s toevoegen aan je bibliotheek.

Apple TV-app op de Mac

De app biedt een nieuwe interface waarmee je gemakkelijker content kunt vinden. Deze app ondersteunt Dolby Atmos voor een nog meeslepender 3D-geluid.

#5 Schermtijd op de Mac

Om te zorgen dat je ook achter de Mac zicht houdt op de tijd, zit in Catalina voor het eerst Schermtijd. Deze app houdt bij hoeveel tijd je het zitten computeren en toont dit in een overzicht. Je kunt hiermee ook instellen hoeveel tijd jij of een huisgenoot in een bepaalde toepassing mag doorbrengen. Dit is vergelijkbaar met Schermtijd in iOS 12. Je kunt instellen op welke momenten er geen toegang is tot bepaalde apps en beperken welke apps kinderen mogen gebruiken.

macOS Catalina Schermtijd

#6 Meer goedkeuren met je Apple Watch

Als je een Apple Watch hebt, dan ga je dit superhandig vinden. Voorheen kon je alleen je Mac ontgrendelen met je Apple Watch, vanaf Catalina kun je er ook beveiligde notities mee openen of apps aanschaffen. De toestemming geef je door je Apple Watch te dragen. Die moet dan wel op hetzelfde Apple ID zijn aangemeld als de Mac. Alles over je Mac ontgrendelen met je Apple Watch en wat je er in Catalina nog meer mee kunt doen lees je in onderstaande tip!

Bekijk ook
Mac ontgrendelen met je Apple Watch en acties goedkeuren: zo werkt het

Mac ontgrendelen met je Apple Watch en acties goedkeuren: zo werkt het

Met de Apple Watch kun je je Mac ontgrendelen, waardoor je geen wachtwoord meer in hoeft te voeren. In dit artikel lees je wat je nodig hebt en hoe je deze functie instelt. Ook vertellen we hoe je met de Apple Watch goedkeuring geeft om notities te ontgrendelen, wachtwoorden te bekijken en apps te installeren.

#7 Sidecar: je iPad als tweede scherm

Dit is een functie waar veel mensen naar uitkijken: met Sidecar kun je je iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Zo krijg je nog meer werkruimte, wat vooral bij een MacBook met klein scherm van pas kan komen. De iPad wordt dus een extern scherm. Als de apps Touch Bar ondersteunen zullen deze knoppen ook op de iPad zichtbaar zijn, zelfs als jouw Mac geen Touch Bar heeft.

Sidecar op Mac en iPad

Je kunt ook zorgen dat op het scherm van de iPad en Mac dezelfde content te zien is. Dit kan handig zijn bij het geven van een presentatie: je geeft de iPad aan iemand anders en ziet op je eigen scherm precies hetzelfde. Verdre kun je je iPad als tekentablet voor de Mac gebruiken, als je een Pencil hebt, bijvoorbeeld bij het schetsen en tekenen.

Of sleep een document van je Mac naar de iPad, onderteken het met de Apple Pencil en sleep het vervolgens weer naar de Mac. De iPad hoeft niet via een kabel verbonden zijn, het kan ook draadloos tot op een afstand van 10 meter.

Bekijk ook
Zo werkt Apple Sidecar: gebruik je iPad als tweede scherm voor je Mac

Zo werkt Apple Sidecar: gebruik je iPad als tweede scherm voor je Mac

Met Apple Sidecar kun je je iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Hoe werkt het en met welke apps werkt Sidecar? Je leest het in deze tip!

#8 iPad-apps op de Mac

Dit is er eentje, waarvan je de gevolgen pas later écht zult merken. Het wordt voor ontwikkelaars gemakkelijk om iPad-apps gemakkelijk om te zetten naar macOS-apps, dankzij de tool Catalyst. Deze apps draaien zowel op de iPad als op de Mac, zonder dat ontwikkelaars er veel moeite voor hoeven te doen. Je krijgt daardoor meer keuze uit apps. De eerste Catalyst apps voor de Mac zijn inmiddels beschikbaar.

Bekijk ook
Overzicht: deze iPad-apps werken nu op de Mac dankzij Catalyst

Overzicht: deze iPad-apps werken nu op de Mac dankzij Catalyst

Ontwikkelaars kunnen dankzij Mac Catalyst in macOS Catalina eenvoudig hun iPad-apps overzetten naar de Mac. In dit artikel zetten we de eerste nieuwe apps voor je op een rijtje.

De komende jaren moeten er nog veel meer apps komen, die ook verder verbeterd worden. Catalyst is pas de eerste fase en de komende jaren verschijnen er meer universele apps. Je hoeft dan nog maar één app met je account aan te schaffen, die dan beschikbaar is op al je apparaten. Nu gaat het nog om losse apps waar je ook twee keer voor moet betalen.

Bekijk ook
Catalyst: alles over universele apps voor iOS en macOS

Catalyst: alles over universele apps voor iOS en macOS

Apple maakt het overzetten van iPad-apps naar de Mac gemakkelijker. Ontwikkelaars kunnen hiervoor Catalyst gebruiken: één klik is genoeg om een bestaande iPad-app ook op de Mac te kunnen uitbrengen. Zo werkt het.

#9 Apple Arcade
Met macOS Catalina is Apple Arcade ook beschikbaar op de Mac. Dat betekent dat je het aanbod nu echt op al je apparaten kan spelen: van iPod touch met iOS 13 tot aan de Apple TV met tvOS 13. Op moment van schrijven kan je 53 Apple Arcade-games op je Mac spelen. Het gaat dus nog niet om alle games, maar op den duur zal het aanbod flink uitbreiden. Lees ook onze eerste indruk van Apple Arcade.

Bekijk ook
Eerste indruk: Apple Arcade is het spelen meer dan waard

Eerste indruk: Apple Arcade is het spelen meer dan waard

Apple Arcade is nu beschikbaar voor de betatesters, voordat de dienst later deze week voor iedereen van start gaat. Wij zijn alvast aan de slag gegaan en delen onze eerste indruk van Apple Arcade.

#10 Stembediening en toegankelijkheid

Apple verbetert de toegankelijkheid in macOS met Voice Control (Stembediening). Dit houdt in dat je elk commando met je stem kunt doen, in plaats van met een muis, trackpad en keyboard. Je kunt ook zelf woorden kiezen om bepaalde functies te activeren. Het gebruikt de spraakherkenning van Siri en alle audioverwerking vindt plaats op het toestel zelf. Dat is beter voor je privacy.

https://www.youtube.com/watch?v=aqoXFCCTfm4

Je kunt met je stem bijvoorbeeld notities schrijven en bewerkingen doen door spraakopdrachten te geven. Zo kun je kleine letters omzetten naar hoofdletters, woorden vervangen en tekst selecteren. Voice Control maakt onderscheid tussen dicteren en spraakopdrachten geven. Bedieningselementen van een app worden voorzien van cijfers, zodat je kunt aangeven welke knop je wilt drukken of welke link je wilt openen.

Je leest alles over Stembediening in onderstaande tip.

Bekijk ook
Stembediening gebruiken op iPhone, iPad en Mac

Stembediening gebruiken op iPhone, iPad en Mac

Stembediening maakt het mogelijk om een apparaat met je stem te bedienen. Het is een toegankelijkheidsfunctie voor mensen die hun iPhone, iPad of Mac niet op de gebruikelijke manier kunnen bedienen.

Nog meer macOS Catalina-functies

Naast de hierboven genoemde vernieuwingen, zitten er in Catalina nog veel meer verbeteringen, onder andere op het gebied van beveiling en fotobewerking.

  • Beveiliging: Catalina krijgt een activatieslot, vergelijkbaar met die op de iPhone en iPad. Dit zorgt ervoor dat alleen jij nog je Mac kan wissen en heractiveren als hij is zoekgeraakt.
  • Verbeterde Gatekeeper: deze tool controleert of apps malware bevatten en zal nu nieuw geïnstalleerde apps nog beter checken.
  • Notities: met een galerij-weergave krijg je beter zicht op de notities waarmee je bezig bent.
  • Herinneringen: deze app is opnieuw ontworpen en geeft Siri-suggesties voor dingen die je kunt gaan doen.
  • Foto’s: een nieuw tabblad voor het doorbladeren van je foto’s, gesorteerd op dag, maand en jaar.
  • Mail: makkelijker afzenders blokkeren, je uitschrijven en emaillijsten en je afmelden voor groepsmail.
  • Zoek mijn: de nieuwe gecombineerde app om mensen en Apple-producten te vinden komt ook naar de Mac.
  • Safari 13: de browser opent je startpagina sneller, geeft suggesties via Siri en waarschuwt je bij zwakke wachtwoorden.
  • Herstellen van een snapshot: als een macOS update niet goed samenwerkt met een app van derden, dan kun je je systeem terugzetten naar een snapshot vóór de update.
  • HomeKit: beveiligd video opslaan in iCloud wanneer je een geschikte HomeKit-camera hebt (nog niet functioneel).
  • iCloud Drive: mappen delen met iCloud Drive laat je samen makkelijker aan projecten werken. Deze functie verschijnt in het voorjaar van 2020.
  • QuickTime Player: nu geschikt voor Picture in Picture (PiP).
Bekijk ook
Safari 13 biedt handige vernieuwingen, maar oude extensies werken niet meer

Safari 13 biedt handige vernieuwingen, maar oude extensies werken niet meer

Apple heeft Safari 13 uitgebracht, met een verbeterde startpagina met favorieten en veel bezochte sites en de mogelijkheid om direct te springen naar een reeds geopend tabblad. Maar Safari 13 brengt ook een andere wijziging met zich mee: het is niet langer mogelijk om Safari Extensies te gebruiken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 08 oktober: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

macOS Catalina

Lees alles over macOS Catalina, de grote update voor je Mac uit 2019. In deze versie is iTunes voor het eerst vervangen door meerdere losse apps voor je Mac en MacBook. Is jouw Mac niet meer geschikt voor een update, bekijk dan eens ons overzicht MacBook kopen en desktop Mac kopen.

macOS Catalina

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.