macOS Mojave 10.14.5 verschenen: AirPlay 2 toegevoegd

Apple heeft macOS Mojave 10.14.5 uitgebracht. Deze update voegt AirPlay 2 toe en verscherpt de eisen voor ontwikkelaars die apps buiten de Mac App Store uitbrengen. Daarmee is de kans op malware een stuk kleiner geworden.

macOS Mojave 10.14.5 verschenen

De afgelopen weken is Apple bezig geweest met de beta van macOS 10.14.5. Uit de definitieve versie die nu beschikbaar is, weten we eindelijk wat er allemaal nieuw is. Daarnaast bevat de update een belangrijke veiligheidsmaatregel. Ontwikkelaars met een nieuw Developer ID die hun apps aanbieden buiten de Mac App Store, moeten deze namelijk eerst laten keuren voordat ze opgestart kunnen worden.


In de releasenotes vermeld Apple dat macOS 10.14.5 ondersteuning brengt voor AirPlay 2. Dankzij deze versie kun je video’s, foto’s, muziek en meer delen van je Mac naar een televisie die geschikt is voor AirPlay 2. AirPlay 2 is nu namelijk ook beschikbaar op de nieuwste Samsung tv’s en dankzij deze Mac-update kun je de content nu naar deze televisies streamen. Verder heeft Apple ook de audiolatentie op MacBook Pro-modellen uit 2018 verbeterd.

Bekijk ook
AirPlay 2: alles over draadloos afspelen op iPhone, iPad en Mac

AirPlay 2: alles over draadloos afspelen op iPhone, iPad en Mac

Met AirPlay kun je draadloos muziek, foto’s en video’s afspelen vanaf een iPhone, iPad of Mac naar een Apple TV, speaker of televisie. En met de nieuwste versie AirPlay 2 is er nog meer mogelijk, zoals muziek op meerdere speakers tegelijk afspelen. In deze uitleg lees je alles over AirPlay!

macOS 10.14.5 nieuwe functies (changelog)

De macOS Mojave 10.14.5-update verbetert de stabiliteit en betrouwbaarheid van je Mac en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Deze update:

  • Voegt AirPlay 2-ondersteuning toe voor het rechtstreeks delen van video’s, foto’s, muziek en meer van je Mac naar een smart-tv die geschikt is voor AirPlay 2
  • Verbetert audiolatentie op MacBook Pro-modellen die in 2018 zijn geïntroduceerd
  • Verhelpt een probleem waarbij bepaalde zeer grote OmniOutliner- en OmniPlan-documenten niet juist werden weergegeven

Meer informatie over deze update vind je op: https://support.apple.com/kb/HT209149
Meer informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vind je op: https://support.apple.com/kb/HT201222

Strengere eisen ontwikkelaars
Tijdens de beta waarschuwde Apple ontwikkelaars al voor het zogenaamde notariseren van apps. Met ingang van macOS 10.14.5 kunnen apps van ontwikkelaars met een nieuw Developer ID namelijk niet meer zomaar opgestart worden als deze buiten de Mac App Store aangeboden worden. Het notariseren van apps is nieuw in macOS Mojave. Dit heeft als doel om gebruikers te beschermen tegen malware en andere kwaadwillende apps. Zo weet je dus ook dat een app veilig is als je deze van het internet hebt geplukt.

Deze nieuwe update gaat dus een stapje verder en voorkomt dat dergelijke niet-genotariseerde apps opgestart kunnen worden. In een toekomstige versie is het notariseren verplicht voor alle software, dus niet alleen van nieuwe ontwikkelaars. In Apple’s documentatie is meer te lezen over wat er nodig is om een app te laten notariseren.

macOS Mojave screenshots

Welke wijzigingen er nog meer in macOS Mojave 10.14.5 zitten, is nog niet bekend. Zodra we de exacte releasenotes weten, werken we dit bericht bij.

macOS Mojave 10.14.5 downloaden
Je downloadt macOS Mojave 10.14.5 niet uit de Mac App Store zoals je voorheen gewend was. Sinds macOS Mojave vind je de updates gewoon in de systeemvoorkeuren, net als bij iOS. Je downloadt deze update daarom als volgt:

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op Software-update. Deze knop staat tussen Internetaccounts en Netwerk.
  3. De Mac zoekt nu automatisch naar de nieuwste versie. Klik op Download en installeren om de update binnen te halen.

Je kan de instellingen ook zo aanpassen dat er automatisch gezocht wordt naar de nieuwste versies. Meer over het installeren van een macOS-update lees je in ons artikel.

Bekijk ook
Zo kun je een macOS-update installeren (ook van eerdere versies)

Zo kun je een macOS-update installeren (ook van eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt, wil je natuurlijk meteen updaten. Maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor oudere macOS-versies.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.