Apple bevestigde tijdens een van de WWDC 2018-sessies dat 32-bit apps nog steeds te gebruiken zijn in macOS 10.14 Mojave. Aanvankelijk leek het erop dat het over en uit zou zijn met 32-bit en dat ontwikkelaars hun apps moeten aanpassen voor 64-bit. In macOS High Sierra 10.13.4 krijg je al regelmatig een waarschuwing. Dit gebeurt eenmalig per app, om mensen niet constant op de vingers te tikken. Toch is het verstandig om de melding niet zomaar weg te klikken.
Na de invoering van iOS 11 kregen we namelijk regelmatig mailtjes van wanhopige lezers die erachter kwamen dat ze geen toegang meer kregen tot hun verouderde wachtwoorden-app. Meestal ging het daarbij om vrij obscure apps. Op de Mac zul je ongetwijfeld ook apps gebruiken die onmisbaar zijn voor je dagelijkse werk en het zou vervelend zijn als je opeens geen toegang meer hebt tot belangrijke data of documenten.
Steeds meer meldingen
In de macOS 10.14 Mojave beta krijg je ook een waarschuwing te zien als je een 32-bit app probeert te openen. Je kunt de betreffende app nog steeds gebruiken. Ook hier krijg je de waarschuwing eenmalig te zien, maar dat gaat de komende maanden wellicht veranderen. Apple heeft namelijk aangekondigd dat er ‘agressievere’ meldingen te zien zullen zijn in toekomstige versies van macOS, voordat de ondersteuning volledig verdwijnt.
In iOS 10 toonde Apple ook steeds meer waarschuwingen totdat de ondersteuning in iOS 11 compleet werd gestopt.
Afbeelding via Macrumors
Je hebt nu in ieder geval nog anderhalf jaar de tijd om een alternatief te zoeken voor je huidige 32-bit apps of om de ontwikkelaar ervan te overtuigen nu toch echt een update uit te brengen. Er zullen genoeg oudere apps zijn die geen update meer krijgen, simpelweg omdat de ontwikkelaar nu met heel andere dingen bezig is of er geen zin in heeft. Apple accepteert sinds 1 januari geen 32-bit apps meer in de Mac App Store, die in Mojave trouwens ook een flinke opknapbeurt krijgt. Je kunt gemakkelijk controleren welke Mac-apps 32-bit zijn met onderstaande tip.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt derde beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars en tweede publieke beta uit (22-04)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
macOS Mojave
Lees alles over macOS Mojave, de grote update van macOS voor je Mac en MacBook. Deze update verscheen in najaar 2018 en is in 2019 opgevolgd door macOS Catalina. Wat was er nieuw in de macOS Mojave-update?

Wat ik echt niet begrijp is dat mijn mid-2011 iMac (quadcore i7 64 bits en 32gb RAM) niet meer naar Mojave kan updaten. ik heb nog nergens iets gelezen wat die upgrade in de weg zou staan. Iemand die daar iets meer over kan zeggen? Ik besef dat het nog erg kort is na de introductie van Mojave
Waarschijnlijk komt dit door de grafische kracht die je Mac nodig heeft. Dit zou op Mac’s ouder dan 2012 wel eens een probleem kunnen zijn.
Klopt, ik heb ook de mid 2011, maar deze ondersteunen geen metal dus blijkbaar geen update voor ons 🙁
Betekent dat dat er ook geen veiligheids-updates meer komen voor machines ouder dan 2012?
@Peter de Wit: Waarschijnlijk wordt High Sierra nog wel even ondersteund.
@Ewout Schalkwijk: High Sierra kun je ook op oude niet-ondersteunde macs draaien dmv. een patcher tool. Qua snelheid is het niet ideaal, maar je kunt er vanuit gaan dat er ook bij Mojave zo’n tool beschikbaar komt. Het is heel eenvoudig te installeren en werkt redelijk stabiel. Wel zou ik het afraden voor als je je mac voor je werk gebruikt.