Apple Silicon is nu aanwezig op de meest gangbare Macs voor consumenten: de MacBook Air, iMac, Mac mini en de MacBook Pro, met de MacBook Pro 2021 als meest recente modellen. Naast de vele voordelen van een Apple Silicon Mac, krijg je ook meer functies in macOS die je niet op andere modellen vindt. Deze macOS Monterey functies loop je mis als je Intel-gebruiker bent.
De functies die we in dit artikel bespreken, werken dus alleen met deze modellen:
- MacBook Air (M1, 2020)
- MacBook Pro 13-inch (M1, 2020)
- Mac mini (M1, 2020)
- iMac (M1, 2021)
- MacBook Pro (M1 Pro/Max, 2021)
#1 Portretmodus in FaceTime
FaceTime krijgt er in macOS Monterey allerlei functies bij. Eén ervan is het vaag maken van de achtergrond, de zogenaamde FaceTime Portretmodus. Hiervoor is nogal wat rekenkracht nodig en alleen de M1-chip is volgens Apple geschikt. Het vervagen van de achtergrond is bij Zoom en Google Meet al langer mogelijk, ook op Macs met Intel-processor. Bij Apple is het echter exclusief voor Apple Silicon.
Apple schreef eerder in het persbericht:
De Portretmodus maakt gebruik van de Neural Engine in de M1-chip om de achtergrond te vervagen, wat een prachtig video-effect oplevert.
#2 Dicteren op je toestel
macOS Monterey bevat privacyfuncties, waardoor meer bewerkingen lokaal plaatsvinden op je apparaat, ook offline. Op een M1 Mac geldt het lokaal verwerken ook voor het dicteren van teksten. Bovendien is er geen tijdslimiet meer. Je kunt dus zo lang doorgaan met dicteren als je zelf wilt. Overigens werkt het offline dicteren op een M1-Mac ook maar in een beperkt aantal talen, waaronder Engels, Duits, Frans en Spaans. Nederlands wordt niet ondersteund.
#3 Siri: natuurlijke tekst naar spraak in meer talen
De tekst-naar-spraakfunctie voor Siri werkt nu in meer talen, namelijk Deens, Noors, Zweeds en Fins. In macOS Monterey werkt het echter alleen op Macs met Apple Silicon. Niet echt iets waar veel Nederlanders en Belgen iets aan zullen hebben, maar exclusief voor Apple Silicon is het wel.
#4 3D-wereldbol en gedetailleerde steden in Apple Kaarten
Ook een leuke toevoeging is de 3D-wereldbol in Apple Kaarten. Daarnaast kun je met meer detail rondkijken in 3D in bepaalde steden zoals Londen, New York, San Francisco en Los Angeles. Je ziet meer informatie over bezienswaardigheden, bomen, straten, hoogteverschillen en dergelijke. Maar alleen als je een M1 Mac hebt. Op de iPhone heb je voor deze functie minimaal een iPhone XS nodig.
#5 Objecten omzetten van 2D naar 3D
In macOS Monterey kun je een serie 2D-afbeeldingen omzetten naar een fotorealistisch 3D-object. Dit kun je vervolgens gebruiken in AR-toepassingen. Daar is wel wat rekenkracht voor nodig, waardoor het alleen op Macs met Apple Silicon werkt. De foto’s maak je met je iPhone of iPad, waarbij je het object vanuit heel veel hoeken vastlegt. De M1 Mac zet ‘m vervolgens om. Een kleine kanttekening: deze functie werkt ook op een Mac met Intel-chip met ten minste 16 GB RAM en 4 GB VRAM.
macOS Monterey verschijnt vandaag, op 25 oktober 2021. Vanaf ongeveer 19:00 kun je de update downloaden. Lees ook ons artikel over hoe je je kunt voorbereiden op het installeren van macOS Monterey. Heb je nog vragen, lees dan onze FAQ over macOS Monterey.
- 2021 - 25 oktober: Artikel geactualiseerd voor de release van macOS Monterey.
- 2021 - 28 juli: Live Text komt naar alle Macs met macOS Monterey en is daarom uit het artikel verwijderd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Tweede beta van macOS Sequoia 15.3 beschikbaar voor ontwikkelaars (07-01)
- 'Release MacBook Air M4 mogelijk al vroeg in 2025' (24-12)
- Onze favorieten van 2024: Mac mini M4 (23-12)
- Dit zijn de nieuwe functies in macOS Sequoia 15.2 (12-12)
Apple Silicon
Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.
- Alles over Apple Silicon
- Alles over de M4-chip
- Alles over de M3-chip
- Alles over de M2-chip
- Alles over de M1-chip
- Intel vs Apple Silicon
- MacBook Air met Apple Silicon
- MacBook Pro met Apple Silicon
- iMac met Apple Silicon
- Mac mini met Apple Silicon
- Mac Studio met Apple Silicon
- Mac Pro met Apple Silicon
Reacties: 18 reacties