Deze macOS Monterey-features werken alleen met Apple Silicon

Voor de happy few
Er komen heel wat nieuwe functies in macOS Monterey beschikbaar, maar lang niet allemaal zijn ze te gebruiken op Macs met Intel-processor. Voor de functies die we in dit artikel bespreken heb je een Mac met Apple Silicon nodig.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Silicon is nu aanwezig op de meest gangbare Macs voor consumenten: de MacBook Air, iMac, Mac mini en de MacBook Pro, met de MacBook Pro 2021 als meest recente modellen. Naast de vele voordelen van een Apple Silicon Mac, krijg je ook meer functies in macOS die je niet op andere modellen vindt. Deze macOS Monterey functies loop je mis als je Intel-gebruiker bent.

De functies die we in dit artikel bespreken, werken dus alleen met deze modellen:

  • MacBook Air (M1, 2020)
  • MacBook Pro 13-inch (M1, 2020)
  • Mac mini (M1, 2020)
  • iMac (M1, 2021)
  • MacBook Pro (M1 Pro/Max, 2021)

#1 Portretmodus in FaceTime

FaceTime krijgt er in macOS Monterey allerlei functies bij. Eén ervan is het vaag maken van de achtergrond, de zogenaamde FaceTime Portretmodus. Hiervoor is nogal wat rekenkracht nodig en alleen de M1-chip is volgens Apple geschikt. Het vervagen van de achtergrond is bij Zoom en Google Meet al langer mogelijk, ook op Macs met Intel-processor. Bij Apple is het echter exclusief voor Apple Silicon.

Apple schreef eerder in het persbericht:

De Portretmodus maakt gebruik van de Neural Engine in de M1-chip om de achtergrond te vervagen, wat een prachtig video-effect oplevert.

macOS FaceTime portretten

Bekijk ook

FaceTime met portretten

Zo ben je goed in beeld met de portretmodus in FaceTime en andere apps

Met de portretmodus van FaceTime ben je goed in beeld tijdens videogesprekken. We leggen uit hoe je het gebruikt in FaceTime en andere videobel-apps!

#2 Dicteren op je toestel

macOS Monterey bevat privacyfuncties, waardoor meer bewerkingen lokaal plaatsvinden op je apparaat, ook offline. Op een M1 Mac geldt het lokaal verwerken ook voor het dicteren van teksten. Bovendien is er geen tijdslimiet meer. Je kunt dus zo lang doorgaan met dicteren als je zelf wilt. Overigens werkt het offline dicteren op een M1-Mac ook maar in een beperkt aantal talen, waaronder Engels, Duits, Frans en Spaans. Nederlands wordt niet ondersteund.

#3 Siri: natuurlijke tekst naar spraak in meer talen

De tekst-naar-spraakfunctie voor Siri werkt nu in meer talen, namelijk Deens, Noors, Zweeds en Fins. In macOS Monterey werkt het echter alleen op Macs met Apple Silicon. Niet echt iets waar veel Nederlanders en Belgen iets aan zullen hebben, maar exclusief voor Apple Silicon is het wel.

#4 3D-wereldbol en gedetailleerde steden in Apple Kaarten

Ook een leuke toevoeging is de 3D-wereldbol in Apple Kaarten. Daarnaast kun je met meer detail rondkijken in 3D in bepaalde steden zoals Londen, New York, San Francisco en Los Angeles. Je ziet meer informatie over bezienswaardigheden, bomen, straten, hoogteverschillen en dergelijke. Maar alleen als je een M1 Mac hebt. Op de iPhone heb je voor deze functie minimaal een iPhone XS nodig.

Apple Kaarten macOS Monterey

Bekijk ook

Apple Kaarten 3D aardbol met satelliet.

Zo bekijk je in Apple Kaarten een 3D-versie van de wereldbol

Apple Kaarten heeft een interactieve 3D-aardbol die je kan ronddraaien en waarop gebergten, woestijnen en meer te bekijken zijn. We laten je zien hoe je de 3D-wereldbol van Apple Kaarten gebruikt en wat er mogelijk is.

#5 Objecten omzetten van 2D naar 3D

In macOS Monterey kun je een serie 2D-afbeeldingen omzetten naar een fotorealistisch 3D-object. Dit kun je vervolgens gebruiken in AR-toepassingen. Daar is wel wat rekenkracht voor nodig, waardoor het alleen op Macs met Apple Silicon werkt. De foto’s maak je met je iPhone of iPad, waarbij je het object vanuit heel veel hoeken vastlegt. De M1 Mac zet ‘m vervolgens om. Een kleine kanttekening: deze functie werkt ook op een Mac met Intel-chip met ten minste 16 GB RAM en 4 GB VRAM.

macOS functies in Monterey

macOS Monterey verschijnt vandaag, op 25 oktober 2021. Vanaf ongeveer 19:00 kun je de update downloaden. Lees ook ons artikel over hoe je je kunt voorbereiden op het installeren van macOS Monterey. Heb je nog vragen, lees dan onze FAQ over macOS Monterey.

Bekijk ook

macOS Monterey

Zo bereid je je voor op het installeren van macOS Monterey

Vandaag verschijnt macOS Monterey! Ben je van plan om macOS Monterey te installeren, lees dan goed ons stappenplan hoe je je Mac en jezelf kan voorbereiden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 25 oktober: Artikel geactualiseerd voor de release van macOS Monterey.
  • 2021 - 28 juli: Live Text komt naar alle Macs met macOS Monterey en is daarom uit het artikel verwijderd.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 18 reacties

  1. Ben steeds blijer met mijn nieuwe iMac 🖥

  2. En zo maken ze de Intel generatie heel snel obsolete.
    Alles voor de omzet… eehh, of is het juist functionaliteit!?

  3. Origineel geplaatst door X.
    En zo maken ze de Intel generatie heel snel obsolete.

    Alles voor de omzet… eehh, of is het juist functionaliteit!?

    Nou ik moet zeggen, dit zijn nou niet echt dealbreakers qua features. Handig om te hebben, maar je kan zonder. En ik denk dat het ook te maken heeft met dat de Intel processors dit niet makkelijk zou aankunnen. Praktisch deze features (op de wereldbol na) gebruiken namelijk de neural engine…

  4. Origineel geplaatst door X.
    En zo maken ze de Intel generatie heel snel obsolete.

    Alles voor de omzet… eehh, of is het juist functionaliteit!?

    Precies! Die afzetters in Cupertino bedenken voor M1 allemaal dingen die ik met andere programma’s allang kan op mijn Intel Big Sur. Zie sowieso geen enkel voordeel van Monterey. Maar eens een jaar lekker overslaan met updaten, misschien wel meer!

  5. Bij sommige functies wel flauw hoor van Apple. Ik heb allang besloten een M1 Mac te gaan aanschaffen (want iMac 2010) dus het maakt mij niet zoveel uit. Maar je zal maar een Intel iMac van minder dan zeg 2 a 3 jaar oud hebben. Die kunnen dergelijke functies ook heus nog wel aan.

  6. Heb een 16 inch MacBook hier, belachelijk dat bepaalde functies niet ondersteund worden…

  7. Ik heb hier wel stevig de balen van. Heb een 3,5 jaar oude MacBook Pro 15” stevig aangekleed. Waar ik nu al veel functies niet meer op kan. Ik snap best dat er dingen afvallen, maar het ligt echt niet aan de hoeveelheid power.

  8. Huh? Wacht even. Nu raak ik in de war.

    Eerst hoor ik iedereen klagen dat er aan Monterey niks interessant is en dat dit de saaiste update ooit is.
    Nu hoor ik weer geklaag van mensen die Apple maar afzetters vinden omdat die saaie update niet kan draaien op hun Mac van acht jaar oud of dat er paar van die saaie features niet draaien op hun instapmodel Air die trouwens wél alle andere functies krijgt.

    Wat is het nu? Want ik kan niet meer volgen.

  9. Hahahaha en mensen trappen hier serieus nog in? Kom op zeg! Als ik 25 audio tracks plus video kan renderen in real time op mijn bejaarde Intel iMac! Dan kan mijn Intel iMac (Intel iMac! Bestaat dat nog!?) deze simpele nieuwe functies zeker ook aan!

    Uiteindelijk kun je elke taak wel verplicht toewijzen aan een aparte CPU binnen een CPU en deze dan vervolgens een bijzondere naam geven. Uiteindelijk is het allemaal marketing!

    Zolang de consument maar vooral het gevoel heeft, dat ze iets missen! 🧟‍♂️🧟‍♂️🧟‍♂️

    Apple = Greenwashing on te Max! Maar echt!
    Begint mij iets te duidelijk te worden! 🤮

    This time., I will not follow!😃

  10. 2 weken geleden een macbook pro m1 gekocht bij Coolblue
    Deze is weer terug bij Coolblue.
    Nu ben ik echt een Windows gebruikeer, dus toen ik een raar toetsenbord ontving wat blijkbaar standaard is op mac begon het al…. (US International, ala Apple)
    Vervolgens de Big Sur storage gate een echte red flag (artikel van maandag)
    en toen vervolgens een opmerking hier van een van de reageerders. Storage kapot, dan een ander moederbord…..
    Dus met een beetje pech een levensduur van 5 jaar…..
    Ik ben weer bij een Windows laptop.
    En geen virtueel gecreëerde beperkingen op cpu basis, omdat m1 gepushed moet worden….
    Nu was de mac wel een m1, maar voor mij was ook dat geen voordeel.

  11. Origineel geplaatst door Kaas
    Huh? Wacht even. Nu raak ik in de war.

    Eerst hoor ik iedereen klagen dat er aan Monterey niks interessant is en dat dit de saaiste update ooit is.

    Nu hoor ik weer geklaag van mensen die Apple maar afzetters vinden omdat die saaie update niet kan draaien op hun Mac van acht jaar oud of dat er paar van die saaie features niet draaien op hun instapmodel Air die trouwens wél alle andere functies krijgt.

    Wat is het nu? Want ik kan niet meer volgen.

    Gewoon een beetje scherp blijven: mijn Intel-Mac is niet 8 jaar oud maar slechts 2 jaar en superkrachtig. Hoezo zou het de nieuwe functies niet aankunnen: voor elk voorbeeld heb ik nu al die tijd al uitstekende alternatieven draaien. Dan maar geen Monterey (en voorlopig ook de opvolgers niet) als Apple haar klanten zo blijft uitpersen. Goed dat de Europese Commissie bovenop dit soort bedrijven blijft zitten!

  12. Ik ben altijd scherp.

    Maar dat even terzijde. Ik vind het eigenlijk een hoop gezeur. Je hebt een goed werkende machine en je mist zo goed als niks met die paar functies die voor je Intel-Mac geschrapt worden.

    Wat een gedoe op niks man.

  13. (Red.) Live Text komt naar alle Macs met macOS Monterey en is daarom uit het artikel verwijderd.

  14. Dus het blurry maken van achtergronden gaat niet met een Intel processor? Nou op mijn zakelijke HP laptop van 4 jaar oud met Intel processor gaat dat prima hoor. Heeft MS Teams geen enkele moeite mee.

  15. (Red.) Artikel geactualiseerd voor de release van macOS Monterey.

  16. Origineel geplaatst door Ronald
    Dus het blurry maken van achtergronden gaat niet met een Intel processor? Nou op mijn zakelijke HP laptop van 4 jaar oud met Intel processor gaat dat prima hoor. Heeft MS Teams geen enkele moeite mee.

    Exact, ik vraag me af wat Apple daar anders in doet dan MS? Teams kan dit zelfs op een chromebook. Nu zijn het geen schokkende functies die ontbreken, maar het is toch jammer. Ik heb een MBp intel uit 2020. Die is dus 1,5 jaar oud en mist nu al functies. Gezien de huidige prijzen is het voorlopige mijn laatste MacBook Pro en zal in de toekomt eerder een MacBook Air kopen.

  17. Live Text? werkt dat wel of niet op intel macs?

    Ik heb het niet werkend op mijn MacBook Pro uit 2018 of doe ik iets fout,

    Live Text staat ook niet in bovenstaande overzicht van exclusief M1-mac functies, dit zou suggereren dat het wel op Intel macs zou moeten werken

  18. Origineel geplaatst door Ronald
    Dus het blurry maken van achtergronden gaat niet met een Intel processor? Nou op mijn zakelijke HP laptop van 4 jaar oud met Intel processor gaat dat prima hoor. Heeft MS Teams geen enkele moeite mee.

    Origineel geplaatst door Flieps
    Exact, ik vraag me af wat Apple daar anders in doet dan MS? Teams kan dit zelfs op een chromebook.

    Doet Teams niet een hoop van het rekenwerk aan de server? Want Teams heeft ook een web-GUI…