Aanwijzingen voor macOS gevonden, als opvolger van OS X

Apple zou mogelijk plannen hebben om OS X te wijzigen in macOS. Dat blijkt uit code die in OS X 10.11.4 is gevonden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er zijn aanwijzingen gevonden dat OS X in de toekomst macOS gaat heten. De naamsverandering zou geen verrassing zijn, omdat het past bij de naamgeving die Apple nu al hanteert met iOS, watchOS en tvOS. De aanwijzingen zijn gevonden in de code van OS X 10.11.4 en werden ontdekt door een Portugees Apple-blog. In een bestand dat diep in de systeemfolder van OS X is verstopt, wordt de indruk gewekt dat macOS de nieuwe naam wordt.


Als je het zelf wilt controleren moet je naar de map /System/Library/PrivateFrameworks/ gaan. Het Interface Builder document in het FlightUtilities.framework bevat verwijzingen naar macOS en heeft als bestandsnaam FUFlightViewController_macOS.nib.

Verwijzing macOS in code

De aanduiding macOS is vlak vóór de bestandsnaam te vinden. Volgens de man die het heeft ontdekt is het gewijzigd in OS X 10.11.4, de versie die nog maar een week beschikbaar is.

Definitieve bevestiging is het overigens nog niet. Ontwikkelaars gebruiken namelijk vaker de aanduiding ‘macOS’ in bestandsnamen en code, omdat het een makkelijke manier is om het besturingssysteem aan te duiden. Het is gemakkelijker om ’tvOS’ en ‘macOS’ te schrijven, dan de naam ‘OS X’ met spatie. Ook wordt de term macOS alleen gebruikt in code en nog niet in marketingmateriaal.

Is macOS de nieuwe naam van OS X

Toch zou het logisch zijn als Apple de naam van OS X in lijn brengt met de andere besturingssystemen van Apple. OS X is de tiende versie van het Mac-besturingssysteem en het is maar de vraag of Apple bij de volgende grote update voor OS XI kiest. Vier jaar gelden heette het besturingssysteem overigens nog ‘Mac OS X’, maar Apple besloot daarna de aanduiding ‘Mac’ weg te laten. In ons artikel over 15 jaar Mac OS X lees je meer over de geschiedenis van het Mac-besturingssysteem.

Bekijk ook

OS X bestaat 15 jaar.

Mac OS X is vandaag 15 jaar oud, beleef de onthulling opnieuw

OS X bestaat vandaag precies vijftien jaar. Op 24 maart 2001 verscheen OS X 10.0 met de codenaam Cheetah. Kijk hier de onthulling terug, en hoe Cheetah er uitzag.

Mogelijk horen we op de komende WWDC-ontwikkelaarsconferentie in juni 2016 meer over de plannen met OS X. Dit zou het ideale moment zijn om een naamswijziging door te voeren.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS Sonoma op MacBooks en iMac

Reacties: 9 reacties

  1. Krijgen we dan macOS 11.0.0?

    Hadden ze beter kunnen doen toen ze de namen veranderde van katachtige naar plaatsen in Californië.

  2. Laatst kwam ik een leuk stuk van een UI Designer hierover tegen op Dribbble. Voor de geinteresseerden: macOS: It’s time to take the next step.

  3. @Niels: Thanks! Leuk stuk inderdaad, ook het stuk over een losse Apple Music app!

  4. Beetje vreemd verhaal. Mac OS is juist de oude naam van het Mac besturingssysteem, van versie 7.6 t/m 9.2.2. Bovendien in de eerste versies van OS X ook nog deel van de naam, “Mac OS X 10.0” (etc). Pas sinds 2012 (10.8 aka Mountain Lion) is het officieel ingekort tot OS X.

    Het is dus waarschijnlijker dat deze Sherlock oude meuk heeft gevonden, dan iets nieuws…
    En het is dus evenmin een recente uitvinding van gemakzuchtige ontwikkelaars (pleonasme of tautologie? 😁),
    hooguit een kleine variatie in camelCase (van UpperCamelCase naar lowerCamelCase om precies te zijn) op een gewoonte die vele jaren de tijd heeft gehad om in te slijten (pakweg 1991 t/m 2012 😯)

  5. OS X is gekomen toen Apple 15 jaar geleden besloten de core op Unix te baseren. Misschien dat OS XI / macOS 11 dus pas komt zodra de core herschreven wordt (in Swift?)

  6. ‘macOS’ ziet echt zo gedwongen uit. Spelling is toch zó voor conformisten, wij doen het anders. Wat moet dit überhaupt voorstellen?

  7. Omdat in zulke bestandsnamen al 21 jaar geen spaties voorkomen (en dit soort bestandjes al een jaar of 8 in OSX zitten) valt het wel mee. Misschien wat vaker sniffelen daar bij 9to5Mac.
    Je kan je liever afvragen waarom er geen ipadOS komt. De iPad Pro’s moeten het nu doen met een phoneOS met half opgeleukte graphics (wat er voor de 12″ echt niet uitziet)
    Niet bepaald laptopvervangend, lijkt me.
    Om nog maar te zwijgen over de half geimplementeerde landscape in heel iOS9…

  8. Origineel geplaatst door Rdr6
    Omdat in zulke bestandsnamen al 21 jaar geen spaties voorkomen (en dit soort bestandjes al een jaar of 8 in OSX zitten) valt het wel mee. Misschien wat vaker sniffelen daar bij 9to5Mac.

    Het gaat niet om spaties, maar om hoofdletters, specifiek de kleine m. Dat is in elke context ongebruikelijk.

  9. @Tevilnelg: De underscore is ook ongebruikelijk, omdat verder CamelCase wordt gebruikt in deze bestandsna(a)m(en). Dus volgens jouw redenering moeten we daar zeker ook iets achter zoeken?

    Aaahaaa, ik weet ’t: de volgende versie gaat vast “_macOS” heten, stop de persen! 😉

    Maar serieus, stel dat ’t wèl zou kloppen, hoe groot is de kans dat juist degenen die aan (de XIB/NIB van) FlightUtities hebben gewerkt dat soort informatie in zo’n vroeg stadium hebben dat ze ’t überhaupt onbedoeld zouden kunnen lekken? De teksten in de internationalisatiebestanden ervan wekken nou niet bepaald de indruk dat het om een core-onderdeel van OS X gaat…

    Dit heeft imho echt alle kenmerken van een storm in een glas water nav de hyperactieve fantasie van een would-be speurneus 😕
    Eigenlijk meer Inspector Clouseau dan Sherlock Holmes dus – al had die eerste het natuurlijk ook wel eens per ongeluk goed 😝