Nieuwe functies in macOS Sequoia

Round-up: De 7 beste nieuwe functies van macOS Sequoia (maar je kunt ze niet allemaal gebruiken)

Lees hier de beste nieuwe functies van macOS Sequoia op een rij. Er zijn nieuwe mogelijkheden voor productiviteit, samenwerking met andere apparaten en nog veel meer. Maar helaas kun je ze nog niet allemaal gebruiken.

Je ziet de laatste jaren bij macOS-updates een duidelijke trend: Apple focust vooral op functies die je op alle platformen vindt en niet zozeer op Mac- of iPad-specifieke verbeteringen in de updates. We zagen al dat er minder nieuwe iPadOS 18-functies zijn dan voorheen en ook bij de Mac zien we dat Apple minder nieuwe ontwikkelingen heeft dan je misschien gehoopt had. En daar komt ook nog eens bovenop dat de belangrijkste echt nieuwe Mac-functie in Europa niet te gebruiken is. Toch biedt macOS Sequoia een aantal handige functies voor de Mac die het werken erop een stukje prettiger maken. Dit zijn volgens ons de beste nieuwe functies van macOS Sequoia.

#1 iPhone Mirroring: bedien je iPhone vanaf je Mac (maar nog niet voor jou)

Veruit de belangrijkste nieuwe functie in macOS Sequoia, is iPhone Mirroring. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: iPhone Mirroring werkt niet in Europa. Apple blokkeert de functie, vanwege (naar eigen zeggen) strengere regelgeving. Apple zegt nog te moeten onderzoeken of de functie niet in strijd is met de DMA-regels. Waarschijnlijk is dat omdat de functie alleen met iPhones werkt en niet met Android. Het is eeuwig zonde dat dit nu nog niet beschikbaar is, omdat dit verreweg de belangrijkste nieuwe toevoeging is in macOS Sequoia. We hopen dat het uiteindelijk wel zijn weg gaat vinden naar Europese Macs, want de app is wel gewoon aanwezig.

Met deze functie kun je je iPhone gewoon direct vanaf je Mac bedienen. Het scherm van je iPhone verschijnt op het scherm van je Mac, zonder dat je de iPhone hoeft te ontgrendelen of schermdeling hoeft te starten. Je kan daarmee de iPhone bedienen vanaf de Mac en zowel het trackpad, muis als het toetsenbord worden ondersteund.

iPhone Mirroring op macOS Sequoia

De functie komt vooral van pas als je op je Mac aan het werk bent en je krijgt een belangrijke melding op je iPhone, die ergens in een tas in een andere kamer ligt. Een ander voordeel is dat je daardoor apps en tools op je Mac kan gebruiken die alleen op je iPhone beschikbaar zijn. Als je toch achter je Mac zit, hoef je niet telkens je iPhone erbij te pakken om werk gedaan te krijgen.

Later dit jaar komt er ook een functie om afbeeldingen, video’s en bestanden te verslepen van een Mac-app naar een app op je iPhone. Dit doet enigszins denken aan Universele bediening, waarbij dit al mogelijk is tussen een Mac en iPad. Laten we duimen dat de functie alsnog snel in Europa gaat werken.

#2 iPhone-meldingen op je Mac ontvangen (ook nog niet voor jou)

Behalve het bedienen van je iPhone vanaf je Mac, kun je dankzij macOS Sequoia ook je iPhone-meldingen op je Mac ontvangen. Maar ook hier geldt: dit werkt nog niet in Europa, omdat het onderdeel is van iPhone Mirroring. Deze meldingen zijn interactief en zodra je erop klikt, wordt automatisch de iPhone Mirroring-app geopend zodat je meteen handelingen kunt uitvoeren. Dat is bijvoorbeeld handig als je een melding van je bankapp krijgt over een zojuist uitgevoerde bankafschrijving. Klik erop en de bankapp op de iPhone in iPhone Mirroring wordt geopend, zodat je meteen kan checken wat er precies is afgeschreven.

iPhone gebruiken op macOS Sequoia

#3 Vensters indelen in vaste tegels

macOS Sequoia heeft een nieuwe functie voor het beheren van je vensters. Het is makkelijker om de vensters te verdelen over de schermruimte, zonder dat ze elkaar overlappen. Je kunt vensters van Mac-apps namelijk als een soort tegels naast elkaar zetten, waarbij ze automatisch naar de juiste plek springen. Je kunt de vensters naar de zijkant van het scherm slepen zodat ze automatisch op de juiste plek staan, maar je kan ook toestencombinaties of snelknoppen op de groene knop linksboven in de vensters klikken.

Bekijk ook
Mac-vensters rangschikken in macOS Sequoia: zo werkt het

Mac-vensters rangschikken in macOS Sequoia: zo werkt het

In macOS Sequoia is het mogelijk om je vensters op meer manieren in te delen, zodat je een lay-out krijgt die voor jou het beste werkt. Er waren al externe apps voor vensterbeheer in macOS, maar vanaf macOS 15 zit het standaard op de Mac. Hoe handig is dat?

macOS Sequoia vensterbeheer

#4 Presenter preview: zie wat je deelt bij presentaties

Vorig jaar introduceerde Apple de presenter-overlay in macOS Sonoma, waarin je in een videopresentatie jezelf voor de content kan zetten. Deze keer komt daar de presenter preview-functie in macOS Sequoia bij. Daarmee kun je een voorvertoning krijgen wat je precies gaat delen in een videopresentatie, nog voordat anderen het kunnen zien. Dat is vooral handig om te checken of je geen gevoelig materiaal deelt. Zo ben je de gênante momenten voor waarbij een kijker je daarop moet wijzen.

macOS Sequoia op een iMac

#5 Kies een achtergrond voor tijdens het videobellen

Als je de achtergrond tijdens het videobellen onherkenbaar wil maken, kon je al kiezen voor de portretweergave. Daarmee wordt alles in de achtergrond geblurd. Maar als zelfs dat niet genoeg is, is het goed om te weten dat je in macOS Sequoia een eigen achtergrond voor videobellen kan kiezen. Er zijn verschillende omgevingen vanuit Apple Park waar je uit kan kiezen, zodat niemand iets van je huis hoeft te zien. Dit werkt bij FaceTime, maar ook voor andere videobelapps zoals Zoom.

Bekijk ook
Achtergrond instellen tijdens het videobellen in macOS Sequoia: dit zijn de mogelijkheden

Achtergrond instellen tijdens het videobellen in macOS Sequoia: dit zijn de mogelijkheden

Sinds macOS Sequoia kun je eenvoudig tijdens het videobellen een achtergrond instellen, zodat je je kamer of achtergrond niet op hoeft te ruimen. Het werkt in FaceTime, maar ook in talloze andere videobelapps.

#6 Apple’s Schaak-app is vernieuwd

Wist je dat je Mac een eigen Schaak-app heeft? Apple heeft deze app in 2012 voor het laatst een update gegeven, maar in macOS Sequoia heeft Apple weer wat aangepast. De game heeft een geheel nieuwe look gekregen, waarbij de schaakstukken het schaakbord er veel realistischer uit zien. De nieuwe versie heeft momenteel drie stijlen waar je uit kan kiezen. De gras-look uit de huidige variant is daarbij verdwenen.

#7 Veel meer functies van Apple Intelligence, iOS 18 en meer

Dit zijn de belangrijkste nieuwe Mac-specifieke functies van macOS Sequoia, maar de update bevat nog veel meer. Nagenoeg alle functies van iOS 18 in Apple’s eigen apps vind je ook terug in de gelijknamige Mac-versies, waaronder kleuren maken in Notities, wandelroutes maken in Apple Kaarten, wiskundenotities maken in de vernieuwde Rekenmachine-app, de nieuwe Wachtwoorden-app, verbeteringen voor Safari 18 en nog veel meer. Ook alle functies van Apple Intelligence, waaronder de vernieuwde Siri en de nieuwe schrijftools, komen beschikbaar voor Apple Silicon Macs met macOS Sequoia. Daarvoor moeten we nog wachten tot macOS Sequoia 15.1.

macOS Sequoia overzicht

Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18-functies.

Bekijk ook
Round-up: dit zijn de beste iOS 18-functies [poll]

Round-up: dit zijn de beste iOS 18-functies [poll]

iOS 18 is (bijna) hier, maar wat zijn nu de beste iOS 18 functies? Welke hoogtepunten van iOS 18 mag je echt niet missen? In dit artikel lees je wat volgens ons de beste nieuwe functies van iOS 18 zijn.

Meer over macOS Sequoia

macOS Sequoia is de grote nieuwe Mac-update van 2024. De geschikte toestellen voor macOS Sequoia hebben we in een apart artikel voor je op een rij gezet. De releasedatum van macOS Sequoia is 16 september 2024.

Bekijk ook
Deze Macs zijn geschikt voor macOS Sequoia: krijgt jouw Mac de update?

Deze Macs zijn geschikt voor macOS Sequoia: krijgt jouw Mac de update?

Welke Macs krijgen een update naar macOS Sequoia? We zetten op een rijtje wat de minimale systeemeisen zijn, zodat je zeker weet of jouw Mac naar macOS 15 te updaten is!

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 19 september: Artikel bijgewerkt voor de release van macOS Sequoia.

macOS Sequoia

macOS Sequoia is de grote Mac-update van 2024. In macOS Sequoia vinden we veel functies die ook in iOS 18 zitten, zoals Apple Intelligence en diverse verbeteringen en nieuwe functies in standaardapps, maar ook een aantal Mac-specifieke functies. Zo kun je je iPhone bedienen vanaf je Mac (helaas niet in de EU), ontvang je je iPhone-meldingen op de Mac (ook niet in de EU), is er een nieuwe manier om vensters te beheren en zijn er nieuwe functies voor videobellen en presenteren. Lees ook ons artikel met de beste nieuwe functies van macOS Sequoia en onze review van macOS Sequoia voor het eindoordeel. macOS Sequoia is beschikbaar sinds 16 september 2024.

macOS Sequoia

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.