Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
Gatekeeper op Mac bij installeren app buiten de App Store

macOS Sequoia maakt het lastiger om bepaalde software te installeren door strengere Gatekeeper

Apple heeft in macOS Sequoia een optie verwijderd waarmee je gemakkelijk de Gatekeeper-beveiliging kon omzeilen voor het installeren van bepaalde software. Je moet nu meer stappen nemen om bepaalde apps te installeren.

Apple heeft het liefst dat je op de Mac apps download en installeert uit de App Store, omdat je dan weet dat het veilig is. Maar het aanbod buiten de App Store is misschien wel veel groter. Dat is op de Mac gewoon toegestaan, maar Apple heeft met Gatekeeper wel allerlei maatregelen om te checken dat de apps die je installeert veilig zijn. Maar soms kan Gatekeeper zo’n app blokkeren, zelfs als deze wel veilig is. Deze blokkade was altijd relatief gemakkelijk te omzeilen, maar vanaf macOS Sequoia gaat dat niet meer zo eenvoudig.

Strengere blokkade Gatekeeper in macOS Sequoia

Apple heeft het liefst dat ontwikkelaars hun apps laten signeren en zorgen voor notarisatie. Daarmee weet Apple dat een app veilig is, bijvoorbeeld omdat het van een bekende ontwikkelaar afkomstig is. Heeft een app notarisatie en is deze gesigneerd, dan zal Gatekeeper de app niet blokkeren. Maar ontbreekt dit, dan komt de beveiliging in actie en wordt de installatie in eerste instantie geblokkeerd. In macOS Sonoma en ouder is het relatief eenvoudig om dit te omzeilen, doordat je met de rechtermuisknop de blokkade kon opheffen.

Maar deze truc werkt vanaf macOS Sequoia niet meer, zo laat Apple in een update voor ontwikkelaars weten. Wil je dan toch een app installeren die door Gatekeeper tegengehouden wordt, dan zul je naar Systeeminstellingen > Privacy en beveiliging moeten gaan en daar de software te controleren. Je kan via deze weg alsnog een geblokkeerde app installeren, maar niet voordat je zelf dus de beveiligingsinfo gecheckt hebt.

Dit maakt het dus omslachtiger om bepaalde apps te installeren. Hoewel Apple dit niet zelf aangeeft, lijkt de voornaamste reden te zijn om gebruikers te beschermen. Echter is het maar de vraag of dit wel zo effectief is, aangezien de gebruikers die nu nog met de rechtermuisknop dit toch al bewust doen. De wijziging maakt het proces alleen maar omslachtiger.

Bekijk ook

Met Gatekeeper houd je ongewenste software buiten op de Mac

Als je Gatekeeper gebruikt, bepaalt deze functie welke apps je kunt installeren op de Mac. In deze tip lees je over Gatekeeper instellingen en welke opties je het beste kunt kiezen om veilig apps te installeren.

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.