Uitgelicht
📱 Apple's September 2024 event - de samenvatting
Toon of verberg de lijst met posts
macOS Sequoia

Binnenkort macOS Sequoia installeren? Zo bereid je je voor

macOS Sequoia komt eraan! Wil je macOS Sequoia installeren op jouw Mac of MacBook, lees dan dit stappenplan om te zorgen dat je goed bent voorbereid.

macOS Sequoia installeren: voorbereiden en meer

Binnenkort verschijnt macOS Sequoia voor iedereen met een geschikte Mac. Er zitten allerlei handige nieuwe functies in macOS Sequoia, die je na het installeren van de update natuurlijk meteen wil proberen. Maar voordat je kunt beginnen is het verstandig om je goed voor te bereiden, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Vanaf wanneer kan je macOS Sequoia installeren?

Apple heeft nog niet bekendgemaakt wat de officiële releasedatum van macOS Sequoia is, maar we verwachten dat het in de loop van september 2024 zal zijn. Tijdens het Apple-event op 9 september zal Apple de definitieve datum bekendmaken, zodat je je Mac optimaal kunt voorbereiden. Op de betreffende datum staat om 19:00 uur ‘s avonds de update klaar. Als je er meteen bij wilt zijn, zal het nog wel druk zijn op de servers. Het is daarom verstand om later op de avond of de volgende dag nog eens te proberen, als het niet meteen lukt. Ben je superbenieuwd naar de nieuwe functies, dan is het verstandiger om nu al de macOS Sequoia beta te installeren. Er zijn al meerdere publieke beta’s geweest, waardoor het relatief veilig is om de sprong te wagen. Maar hou er wel rekening mee dat het nog steeds een beta is, dus er kunnen ook in de laatste weken van het betatraject nog kleine foutjes in zitten.

MacBook vensters rangschikken in macOS Sequoia

Stap 1: Werkt mijn Mac met macOS Sequoia?

Helaas zijn er in macOS Sequoia wel wat afvallers ten opzichte van de update van vorig jaar, macOS Sonoma, de grote update van vorig jaar. De onderstaande modellen kun je updaten naar macOS 15:

Weet je niet welke MacBook je hebt, of twijfel je uit welk jaar jouw Mac is? Kijk dan in ons overzicht met Mac-desktop modellen of ons overzicht met MacBook modellen. Modelnaam en modelnummer vind je gemakkelijk via  > Over deze Mac.

macOS Sequoia geschikte Macs

Stap 2: Heb ik genoeg RAM en opslagruimte voor macOS Sequoia?

Je hebt minimaal 8GB RAM (werkgeheugen) nodig, maar in de praktijk werkt een Mac met 16GB RAM net iets prettiger. Dit is dan ook wat we adviseren aan mensen die een nieuwe MacBook willen kopen. Je kunt dit controleren via  > Over deze Mac > Meer info > Overzicht. Bij de optie ‘geheugen’ zie je over hoeveel RAM-geheugen je Mac beschikt.

Voor een grote update zoals macOS Sequoia, heb je meestal flink wat opslagruimte nodig. Zorg dat je minimaal 15GB opslagruimte vrij hebt. Via Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag check je hoeveel er nog over is. Je vindt daar ook aanbevelingen hoe je opslag op kan ruimen en welke apps en documenten de meeste ruimte innemen. Dit is ook een goed moment om weer eens je Mac op te schonen met tools zoals CleanMyMac X. Deze is beschikbaar via SetApp. Lees ook ons artikel met tips over je Mac-opslagruimte opruimen.

Bekijk ook

Is je Mac opslagruimte vol? Ga opruimen met deze 10 tips [video]

Zit de opslagruimte van je Mac ramvol? Dan kun je daar met de tips uit dit artikel eenvoudig iets aan doen. Je zou bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar grote bestanden en apps die je niet meer gebruikt. Of kijk eens naar geoptimaliseerde opslag, een relatief nieuwe functie die samenwerkt met iCloud.

Stap 3: Check of je backups hebt gemaakt

Hoewel een update als macOS Sequoia bijna altijd wel goed gaat, moet je er toch rekening mee houden dat er bij een klein percentage van gebruikers iets mis gaat. Het is daarom verstandig om altijd te zorgen dat je een backup hebt. Je kunt met Time Machine backups van je Mac maken, zodat je er geen omkijken naar hebt. Je kunt ook de belangrijkste bestanden in de cloud zetten, met diensten als iCloud Drive en Dropbox. Je kunt zelfs je Documenten-map en Bureaublad automatisch synchroniseren met iCloud.

Bekijk ook

Time Machine backups maken van je Mac: dit moet je weten [video]

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren of verwijderde bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en in deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Stap 4: Updaten van een oudere macOS-versie

Apple heeft het afgelopen jaar meerdere updates van macOS Sonoma uitgebracht, met bugfixes en verbeterde beveiliging. Misschien is er recent nog automatisch een Sonoma-update gedownload op jouw Mac, maar ben je vergeten deze te installeren. In dat geval neemt de update onnodig ruimte in beslag. Installeer deze nu alvast, voordat Sequoia uit komt, zodat er weer ruimte vrij komt.

Dit is overigens niet verplicht; je kunt ook vanuit een oudere versie van macOS Sonoma (bijvoorbeeld 14.2) meteen naar macOS Sequoia overstappen.

Wellicht draait je Mac nog op een oudere versie van macOS, bijvoorbeeld macOS Monterey. Als je nog een oudere Mac hebt liggen, die je maar sporadisch gebruikt, is de kans groot dat ‘ie niet up-to-date is. Updaten naar macOS Sequoia is misschien wel mogelijk, maar hou er rekening mee dat de prestaties minder worden bij oudere Macs. Als je je oudere Mac zelden gebruikt is het beter om nog even af te wachten totdat de eerste ervaringen van gebruikers met een oudere Mac bekend zijn. macOS Sequoia is de afgelopen weken vooral getest door early adopters en die beschikken meestal over een wat nieuwere Mac. Ervaringen met oudere Macs zijn daardoor schaarser.

Toegangsscherm macOS Sonoma

Stap 5: Update nu alvast je apps voor macOS Sequoia

Op deze pagina kun je checken welke apps al zijn aangepast voor de nieuwste macOS-versie. Hoewel het vaak zonder problemen gaat, kan het gebeuren dat niet alle apps even vlekkeloos werken. Als je echt afhankelijk bent van een bepaalde app, wacht dan even met updaten naar macOS Sequoia en check de reacties online van andere gebruikers.

Check ook de Mac App Store of de updatefunctie van de app zelf om te checken of je wel de meest recente versies hebt. Vaak staat er in de update-omschrijving of de app al is aangepast voor macOS Sequoia. Update al je apps alvast voordat je macOS Sequoia gaat installeren, zodat je zonder frustraties weer op je Mac kan werken.

Stap 6: Zorg dat je er zelf klaar voor bent

Niet alleen je Mac moet er klaar voor zijn, ook jijzelf. Zorg dat je je Apple ID (binnenkort Apple-account genaamd) en je wachtwoord bij de hand hebt, zodat je er niet naar hoeft te zoeken. Ook een snelle wifiverbinding kan van pas komen, zodat je de update snel kunt binnenhalen. Wil je meteen updaten zodra macOS Sequoia beschikbaar is, dan kun je het beste thuis of op je werk zitten, op een vertrouwd netwerk. Gebruik van openbare hotspots brengt risico’s met zich mee.

macOS Sequoia op een iMac

Hou er rekening mee dat het downloaden even kan duren, zeker op het moment dat de update naar macOS Sequoia beschikbaar komt. Wereldwijd proberen tientallen miljoenen mensen tegelijk macOS Sequoia te downloaden. Heb je de update niet meteen nodig, dan kun je het beste even een paar uur wachten en de volgende dag proberen. Dan gaat het opeens veel sneller. De afgelopen jaren waren er wel eens problemen met Apple’s server toen nieuwe macOS-versies uitkwamen, waardoor het downloaden niet lukte. Raak dus niet meteen in paniek als de download vastloopt en probeer het anders de volgende dag nog eens.

Tijdens het downloaden kun je je Mac blijven gebruiken, maar als de update eenmaal wordt geïnstalleerd, kun je even niets op je Mac doen. Kies dus een verstandig moment om de update te installeren (bijvoorbeeld ‘s avonds laat of ‘s nachts) of als je hem toch een tijdje niet nodig hebt. Het installeren kan zeker een half uur duren. Wat goed is om te weten: na het downloaden van het installatiebestand ben je niet verplicht om meteen te installeren. Dat kun je dus op een later moment doen. Het downloaden en installeren gaat apart van elkaar.

Stap 7: Nu of later Sequoia installeren?

Dat brengt ons meteen bij de volgende vraag: moet je macOS Sequoia installeren zodra de update uit komt of kun je beter nog even wachten? Als wij eerlijk antwoord moeten geven, raden we aan om even af te wachten. Je had de afgelopen weken al mee kunnen doen aan de publieke beta, dus als je zit te popelen om de nieuwe functies te ontdekken had je beter daaraan kunnen meedoen.

Apple heeft macOS Sequoia uitgebreid getest met een flinke reeks beta’s, maar er duiken in de praktijk toch vaak nog wat problemen op, zodra de update echt voor iedereen uit is. Als daar een probleem tussen zit waardoor het werken op de Mac voor jou onmogelijk wordt, levert dat alleen maar frustraties op.

Achtergrond instellen voor videobellen in macOS Sequoia

Ook als je afhankelijk bent van je Mac voor bijvoorbeeld je werk, raden we aan om nog een paar dagen na de release te wachten met updaten. Op iCulture hebben we een Praat mee-discussieartikel zodra de update uit is, waar je je ervaringen kunt delen.

Stap 8: macOS Sequoia installeren

Heb je alle stappen doorlopen en heb je jezelf goed kunnen voorbereiden op macOS Sequoia? Zodra macOS Sequoia beschikbaar is, download je de update als volgt:

  1. Ga naar  > Systeeminstellingen.
  2. Klik op Algemeen > Software-update.
  3. Je Mac gaat nu zoeken naar de nieuwste versie.
  4. Is de update beschikbaar, dan verschijnt dat op het scherm. Klik op de knop om deze te downloaden en te installeren.
macOS Sequoia overzicht

Het installeren van macOS Sequoia kan een flinke tijd in beslag nemen, dus wees vooral geduldig. Klik pas op de download- en installatieknop als je zeker weet dat je je Mac eventjes niet nodig hebt.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS-update installeren (ook van eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt, wil je natuurlijk meteen updaten. Maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor oudere macOS-versies.

Je kan er ook voor kiezen om een schone installatie van macOS te doen. Hou daarbij wel rekening dat je je hele Mac opnieuw instelt en dat je belangrijke bestanden in een backup of clouddienst moet bewaren.

Stap 9: Ontdek wat er nieuw is in macOS Sequoia!

Terwijl je zit te wachten tot de update is geslaagd heb je mooi even de tijd om onze andere macOS Sequoia-tips te lezen:

Bekijk ook

Round-up: Dit zijn onze 7 favoriete nieuwe functies van macOS Sequoia

Lees hier de beste nieuwe functies van macOS Sequoia op een rij. Er komen nieuwe mogelijkheden voor productiviteit, samenwerking met andere apparaten en nog veel meer.

macOS Sequoia

macOS Sequoia is de aankomende grote Mac-update van 2024. In macOS Sequoia vinden we veel functies die ook in iOS 18 zitten, zoals Apple Intelligence en diverse verbeteringen en nieuwe functies in standaardapps, maar ook een aantal Mac-specifieke functies. Zo kun je straks je iPhone bedienen vanaf je Mac, ontvang je je iPhone-meldingen op de Mac, is er een nieuwe manier om vensters te beheren en zijn er nieuwe functies voor videobellen en presenteren. Lees ook ons artikel met de beste nieuwe functies van macOS Sequoia.

macOS Sequoia

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.