App Store op iPhone en Mac

In macOS Sequoia minder ruimte nodig bij installeren van App Store-apps

Als je een app van 7,5 MB uit de Mac App Store wilde installeren, was er twee keer zoveel vrije opslagruimte nodig om te kunnen installeren. In dit geval dus 15 MB vrije ruimte. In macOS Sequoia is dat verleden tijd.

Je hebt het misschien wel eens gemerkt bij het installeren van een grote game van tientallen gigabytes: macOS klaagt dat er onvoldoende ruimte vrij is om te installeren, terwijl je toch zeker weet dat het zou moeten passen. Vanaf macOS Sequoia wordt dit verbeterd: downloads en apps uit de Mac App Store hebben niet langer dubbel zoveel vrije opslagruimte nodig om te kunnen installeren. In plaats daarvan heb je net zoveel vrije ruimte nodig als de uiteindelijke installatiegrootte van de app, plus nog een kleine buffer. Die buffer is een stuk kleiner dan voorheen.

Minder opslagruimte nodig voor apps

Volgens de releasenotes van macOS 15 beta 2 hoeft de Mac niet twee keer zoveel vrije ruimte te hebben. Daardoor kun je beter inschatten of je een app kunt installeren. Ook het beheren van je vrije ruimte wordt een stuk gemakkelijker: je hoeft geen enorme buffer achter de hand te houden voor het geval je eens een grote app wilt installeren. Apple roept ontwikkelaars op om hier rekening mee te houden bij het communiceren van de grootte van hun apps, zodat er minder verwarring ontstaat over de benodigde vrije schijfruimte bij het installeren.

Dit is wat Apple er zelf over zegt onder het kopje ‘App Store’:

Starting in macOS 15, the App Store no longer needs twice the space free for an initial app download and install. The free space requirement will now be the final install size of the app, plus a small buffer. Developers should consider this change in any messaging they might have around size requirements. (123838124)

Apple heeft ook de eisen voor apps in iOS 18 en iPadOS 18 versoepeld, maar op een heel andere manier. Apps mogen nu veel groter zijn en mogen veel meer extra content bevatten, dat op een later moment wordt gedownload. Bij macOS-apps is dit niet van toepassing, omdat bij Mac-apps altijd de complete app wordt geïnstalleerd. Download je een grafisch geavanceerde game met veel levels, dan zal het downloadbestand dus altijd heel groot zijn (tientallen tot honderden gigabytes), terwijl dit op de iPhone en iPad nu beperkt is tot 4 GB voor de initiële download en maximaal 70 GB voor extra materiaal.

Bekijk ook

Ontwikkelaars mogen grotere apps en games maken in iOS 18

Ontwikkelaars kunnen nu grotere apps en games maken voor iOS 18 en iPadOS 18. Daarnaast mogen de extra materialen die je downloadt ook een flink stuk groter zijn. Voor tvOS 18 zijn de wijzigingen voorlopig beperkt.

Meer over macOS Sequoia

macOS Sequoia is de grote nieuwe Mac-update van 2024. De geschikte toestellen voor macOS Sequoia hebben we in een apart artikel voor je op een rij gezet. De releasedatum van macOS Sequoia staat gepland voor dit najaar. Tot die tijd is de beta van macOS Sequoia beschikbaar. We houden je op de hoogte van de beste macOS Sequoia-functies, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Bekijk ook

Round-up: Dit zijn onze 7 favoriete nieuwe functies van macOS Sequoia

Lees hier de beste nieuwe functies van macOS Sequoia op een rij. Er komen nieuwe mogelijkheden voor productiviteit, samenwerking met andere apparaten en nog veel meer.

macOS Sequoia

macOS Sequoia is de aankomende grote Mac-update van 2024. In macOS Sequoia vinden we veel functies die ook in iOS 18 zitten, zoals Apple Intelligence en diverse verbeteringen en nieuwe functies in standaardapps, maar ook een aantal Mac-specifieke functies. Zo kun je straks je iPhone bedienen vanaf je Mac, ontvang je je iPhone-meldingen op de Mac, is er een nieuwe manier om vensters te beheren en zijn er nieuwe functies voor videobellen en presenteren. Lees ook ons artikel met de beste nieuwe functies van macOS Sequoia.

macOS Sequoia

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.