macOS Sierra nu te downloaden: zo ga je van start

macOS Sierra is nu beschikbaar voor iedere geschikte Mac. Heb je geen idee hoe je deze update moet installeren of wil je meer weten over enkele nieuwe functies? In dit artikel lees je meer over deze nieuwste update.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

macOS Sierra op een MacBook
Ga er maar eens lekker voor zitten, want er is weer een grote nieuwe versie van een besturingssysteem uit. Deze keer is het de beurt aan je Mac, want macOS Sierra is vanaf nu beschikbaar. macOS Sierra werd tijdens de afgelopen WWDC aangekondigd en bevat onder andere Siri, verbeteringen in iMessage, de Foto’s-app en nog veel meer. In dit artikel lees je hoe je macOS Sierra moet downloaden.

Vereisten voor macOS Sierra

macOS Sierra draait op veel Mac, maar toch vallen een aantal modellen buiten de boot. macOS Sierra is te installeren op de volgende Mac-modellen:

Je kunt zelf eenvoudig controleren of je één van bovenstaande modellen hebt. Klik bovenin de menubalk op  > Over deze Mac. Sommige functies zoals Universeel klembord en Handoff, vereisen minimaal een Mac uit 2012 of nieuwer. Hou er ook rekening mee dat er minimaal 8,8GB aan vrije geheugen aanwezig moet zijn om macOS Sierra te kunnen installeren. De update zelf is 4,77GB groot. Ook het maken van een reservekopie is verstandig voordat je aan de slag gaat met het downlanden van macOS Sierra. Meer over hoe je je kunt voorbereiden op macOS Sierra, lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook
Zo kun je je Mac voorbereiden op macOS Sierra

Zo kun je je Mac voorbereiden op macOS Sierra

Op 20 september staat macOS Sierra voor je klaar in de Mac App Store . In dit artikel alles over de voorbereiding, opruimen van je Mac en de 5 belangrijkste functies om naar uit te kijken.

macOS Sierra downloaden

macOS Sierra is te downloaden vanuit de Mac App Store en verschijnt vanzelf op de beginpagina. Je kunt ook handmatig zoeken naar deze nieuwe update of een directe downloadlink gebruiken. De precieze instructies zijn als volgt:

  1. Start je Mac op en open de Mac App Store.
  2. Klik op het tabblad Uitgelicht of zoek handmatig naar macOS Sierra in de zoekoptie in de Mac App Store. Je kunt ook deze downloadlink naar macOS Sierra gebruiken om de update te downloaden.
  3. Klik op de knop Downloaden om de update binnen te halen.
  4. Na het downloaden verschijnt een pop-up van het installatieprogramma. Klik op verder en selecteer de harde schijf waarop je macOS Sierra wil installeren.

macOS Sierra in de Mac App Store.

Het downloaden van macOS Sierra kan (zeker zodra deze net uit is) even duren. Als de update eenmaal gedownload is, hoef je deze niet direct te installeren. Je kunt de installatie van macOS Sierra ook op een ander moment uitvoeren. Wil je liever een schone installatie van macOS Sierra doen? Dan lees je daar meer over in onderstaand artikel.

Bekijk ook
Een schone installatie van je Mac: zo pak je het aan

Een schone installatie van je Mac: zo pak je het aan

Wil je graag een schone installatie van macOS, volg dan de stappen in dit artikel om je Mac opnieuw in te richten en met een schone Mac te beginnen.

Updaten vanaf oudere versie van OS X

macOS Sierra is voor iedereen gratis te downloaden vanuit de Mac App Store, mits je op OS X Lion of nieuwer zit. Zit je nog op OS X Snow Leopard, dan moet je je Mac eerst bijwerken naar OS X El Capitan voordat je macOS Sierra kunt downloaden. Zit je nog op OS X Leopard, dan moet je deze eerst bijwerken naar Snow Leopard. Dit is alleen mogelijk met een installatiedisk die verkrijgbaar is via de online Apple Store.

Wat moet ik doen als ik de GM-versie van macOS Sierra heb?

Als je publieke betatester bent en de GM-versie van macOS Sierra al geïnstalleerd hebt, krijg je waarschijnlijk toch een update te zien. Apple bracht op 8 september de eerste GM-versie van macOS Sierra uit, maar deze werd al snel gevolgd door een tweede aparte GM-versie van macOS Sierra. Deze laatstgenoemde was alleen beschikbaar voor ontwikkelaars, waardoor de definitieve versie mogelijk anders is dan de GM-versie van 8 september.

Ook nieuw: Safari 10 voor El Capitan

Voor mensen die liever nog op El Capitan blijven zitten, is ook Safari 10 uitgebracht. Deze biedt onder andere ondersteuning voor Safari-extensies uit de Mac App Store. Bovendien schakelt Safari 10 Flash, Java en Silverlight standaard uit. Ook de opmaak in de Reader-weergave is verbeterd. Deze vind je bij het Updates-tabblad in de Mac App Store.

Safari 10 in Mac App Store.

Bekende macOS Sierra bugs

De update naar macOS Sierra is bij de meeste gebruikers vrij vlekkeloos verlopen. Wel zijn er nog wat problemen met specifieke apps.

  • Vraag je Siri naar een verjaardag, dan zal de assistent één dag eerder aangeven.
  • ScanSnap-gebruikers kunnen beter niet update. Zijn kunnen pagina’s kwijtraken in gescande PDF’s.
  • Tweetbot voor Mac geeft een vreemde weergave, maar de app werkt wel.

Dit is er nieuw in macOS Sierra

De belangrijkste nieuwe functie van macOS Sierra, is de toevoeging van Siri. Dankzij Siri kun je snel je favoriete bestanden opzoeken, vragen hoeveel opslagruimte je nog vrij hebt en meer. Daarnaast kun je in bijna alle apps tabbladen gebruiken, kun je kopiëren en plakken tussen je iPhone, iPad en Mac en bekijk je video’s in beeld in beeld. Meer over nieuwe functies in macOS Sierra lees je in ons dossier.

Bekijk ook
5 dingen die je in macOS Sierra meteen kunt proberen

5 dingen die je in macOS Sierra meteen kunt proberen

Vergeten wat er allemaal nieuw is in macOS Sierra? In dit artikel lees je meer over vijf nieuwe functies die je meteen kunt gebruiken zodra macOS Sierra geïnstalleerd staat op je Mac.

Bekijk ook
macOS Sierra 10.12: het complete overzicht

macOS Sierra 10.12: het complete overzicht

Alles over macOS Sierra 10.12 voor de Mac, dat in 2016 beschikbaar kwam voor iMac en MacBooks. Lees over de Sierra functies, release, nieuws en meer.

Nieuwe naam voor besturingssysteem op de Mac

Los van veel handige nieuwe functies, breekt er met de release van macOS Sierra ook een nieuw tijdperk aan. We zeggen gedag tegen OS X en heten macOS welkom. Dat betekent dat we naast iOS, watchOS en tvOS nu ook macOS als besturingssysteem hebben. Wel wordt de volledige naam nog steeds aangegeven met een plaats in Californië en een versienummer. Het gaat dus volledig om macOS Sierra 10.12.

Meer over macOS Sierra

Hieronder lichten we nog enkele artikelen uit die je op weg helpen met macOS Sierra, zowel qua installatie als qua nieuwe functies.

Let op: conform onze reactierichtlijnen zijn reacties die gezien worden als zogenaamde “statusupdates” niet toegestaan. Deze reacties worden onmiddellijk verwijderd om de discussie voor iedereen overzichtelijk te houden en kunnen mogelijk leiden tot een tijdelijke reactieban. Voor uitgebreide vragen kun je het beste terecht op het iCulture-forum.

Reacties: 37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.