macOS Sonoma Update

macOS Sonoma 14.5 is er: vooral interessant voor puzzelaars

Iedereen met een geschikte Mac kan nu updaten naar macOS Sonoma 14.5. In deze update vind je de gebruikelijke performance- en stabiliteitsverbeteringen, maar er zit ook iets nieuws in voor gebruikers van Apple News+.

Het grote nieuws bij deze Mac-update is eigenlijk alleen interessant voor Amerikaanse gebruikers van Apple News+. In macOS Sonoma 14.5 vind je namelijk een nieuwe woordspelletje Quartiles. Deze vind je ook in iOS 17.5 en iPadOS 17.5, twee updates die zojuist ook verschenen zijn. Daarnaast krijg je als News+ puzzelaar meer statistieken te zien over je opgeloste puzzels. Apple heeft een soort tegenhanger gemaakt van de populaire New York Times-puzzels.

macOS Sonoma 14.5 beschikbaar

Apple noemt in de releasenotes (zie hieronder) slechts twee punten, namelijk het nieuwe woordspelletje Quartiles en de verbeterde stats voor de kruiswoordpuzzel, minikruiswoordpuzzel en het nieuwe Quartiles-spelletje. Er is zelfs een heel persbericht aan gewijd. In Quartiles krijg je tegels te zien met lettergrepen, die je moet proberen samen te voegen tot een compleet woord. Woorden van vier lettergrepen zijn kwartielen, maar je kunt ook kortere woorden vormen voor minder punten. Elke puzzel bevat vijf kwartielen die elk 8 punten opleveren. Als je ze alle vijf vindt krijg je een bonus van 40 punten en haal je het maximaal haalbare van 80 punten.

Apple News Plus met Quartiles-puzzel
Apple News Plus met de nieuwe Quartiles-puzzel.

Apple News+ is in Nederland en België alleen via een omweg te gebruiken en kost geld. Je kunt ook de (gratis) News-app gebruiken, maar dan moet je wel wat aanpassingen doen. In Nederland was er jarenlang een News-widget, maar die lijkt de afgelopen tijd zonder bericht te zijn verdwenen.

Bekijk ook

De Apple News-widget is opeens verdwenen of leeg: wat is er aan de hand?

De afgelopen dagen zijn er meerdere meldingen dat de nieuwswidget van Apple plotseling is verdwenen. Het lijkt om een regionaal probleem te gaan, dat zich vooral in Europa voordoet.

macOS Sonoma 14.4 release notes

Apple heeft de volgende release notes vrijgegeven:

macOS Sonoma 14.5 includes the following improvements and bug fixes:
– Quartiles is a new and original daily word game that is now available in Apple News+
– Scoreboard in News+ Puzzles gives you access to new player data for Crossword, Mini Crossword and Quartiles, including stats and streaks

Some features may not be available for all regions, or on all Apple devices.

For detailed information about the security content of this update, please visit: https://support.apple.com/kb/HT201222

macOS Sonoma 14.5 downloaden

Je downloadt macOS Sonoma 14.5 via Systeeminstellingen, net als bij iOS. Je downloadt deze update daarom als volgt:

  1. Ga naar Systeeminstellingen.
  2. Klik op Algemeen > Software-update.
  3. De Mac zoekt nu automatisch naar de nieuwste versie. Klik op Download en installeren om de update binnen te halen.

Je kan de instellingen ook zo aanpassen dat er automatisch gezocht wordt naar de nieuwste versies. Meer over het installeren van een macOS-update lees je in ons artikel.

Bekijk ook

Zo kun je een macOS-update installeren (ook van eerdere versies)

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt, wil je natuurlijk meteen updaten. Maar wat zijn de verschillende opties? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt, ook voor oudere macOS-versies.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Reacties: 3 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.